SAS vil genoptage ruter fra Aarhus Airport

Det drejer sig i første omgang om destinationerne Oslo, Stockholm, Palma de Mallorca, Split og København.

Spørger man Aarhus Airport, kan man godt gøre klar til at lette. I ugen op til påske skifter SAS nemlig vinterprogrammet ud med sommerprogrammet, og de har meldt ud, at de genoptager flere ruter.

- Når SAS lægger ruterne op, tror vi som udgangspunkt på, at det kommer til at ske, siger administrerende direktør for Aarhus Airport Peer H. Kristensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Han er overbevist om, at sommerprogrammet kommer i gang hen over foråret eller tidlig sommer. Det baserer han på, at programmet består af destinationer, som er relativt sikre at rejse til, og hvor man er langt fremme i vaccinationsprogrammet.

- Det betyder rigtig meget, at vi kan komme i gang, siger Peer H. Kristensen.

De næste ruter, de regner med, der bliver åbnet op for, er London og Gdansk med Ryan Air, Berlin med Easy Jet og München med Air Dolomiti.

- Der skal virkelig ske noget, for at det ikke kan blive gennemført, siger han.

Tror på lokale genåbninger

Peer H. Kristensen har han stor tiltro til, at man gør alvor ud af at lave lokale genåbninger, så det er muligt at flyve til en lokal destination med lave smittetal, selvom andre dele af det pågældende land har høje smittetal. Han underkender dog ikke, at sikkerheden og de sundhedsmæssige risici kommer i første række.

- Hvis man har en græsk ø uden smittetilfælde i en hel måned, men der stadig er smitte et andet sted i landet, giver det ikke mening at straffe øen og holde lukket for turister, siger Peer H. Kristensen.

Hans optimisme kommer dels af, at vaccinationsprogrammet ifølge Sundhedsstyrelsen forventes at være gennemført den 27. juni. Derudover forventes corona-passet at være klar inden sommerferien.

Det afgørende for Aarhus Lufthavn er destinationernes smittetal. Derfor sidder de nu og forholder sig til, hvor høje smittetallene er i de enkelte lande, og hvordan landene håndterer smitten.

Lys for enden af landingsbanen

Lufthavnsbranchen har som bekendt lidt enorme tab under pandemien, og Aarhus Airport er ingen undtagelse. De har ifølge direktøren afskediget næsten 30 procent af deres ansatte.

Derfor er det nu glædeligt for Aarhus Airport, at de kan se lys for enden af landingsbanen. En åbning af ruter vil også betyde, at lufthavnen kan begynde at få deres hjemsendte medarbejdere på arbejde igen.

Peer H. Kristensen fortæller, at de får rigtig mange henvendelser fra danskere, som spørger, hvornår de kan rejse igen. Han forventer dog ikke, kunderne kommer strømmende til og tror fortsat, danskerne vil være skeptiske ved at rejse til udlandet og vælge sommerhusturen i år.

Peer H. Kristensen fortæller, at sommerprogrammet kan blive udvidet yderligere end det, de viser nu. Dermed kan flere efterspurgte destinationer blive åbnet op. Han kan ikke komme nærmere ind på, hvilke destinationer de har i forhandlingerne.