Sæson for roskildesyge: Smitten skal stoppes i køkkenerne
Det er sæson for dårlig mave og opkast, men smitten kan stoppes allerede i køkkenet, siger Fødevarestyrelsen.
Dårlig mave og opkast - også kendt som roskildesyge eller norovirus. Den trælse mavevirus er lige nu i sæson, men smitten kan bremses, hvis bare man reagerer hurtigt og rigtigt.
Ifølge Fødevarestyrelsen er norovirus utrolig smitsom, og i 2021 blev der registreret 14 sygdomsudbrud, som kunne spores tilbage til køkkenpersonale.
- Vi ser desværre af og til, hvordan en enkelt fejl i et professionelt køkken kan ramme et stort hold kunder, siger Bente Holst, kontorchef i Fødevarestyrelsen.
Grunden til, at det lige nu er sæson, er blandt andet, fordi vi er mere inde og tilbringer mere tid tæt sammen, oplyser Fødevarestyrelsen til TV2 ØSTJYLLAND.
Hvor kommet navnet fra?
Roskildesyge er navnet på den maveinfluenza, som giver opkast og diarre, og som skyldes en infektion med norovirus.
Navnet kommer ikke fra Roskilde Festival, som nogle måske fejlagtigt tror, men kaldes roskildesyge, fordi det første smittetilfælde blev beskrevet i Roskilde i 1936.
Et typisk sygdomsforløb varer et-to døgn og er en af de mest almindelige årsager til maveonde verden over.
Kilde: netdoktor.dk
Virussen kommer typisk ind i køkkenet via mikroskopiske rester af opkast og afføring på hænder og tøj eller fra bær og grøntsager. Men den kan ifølge Fødevarestyrelsen stoppes i tide, inden smitten spredes.
- Mange tænker måske ikke over, at norovirus både smitter, før du bliver syg, men også i en periode efter, at du føler dig rask. Derfor bør køkkenpersonale ikke lave mad til andre før tidligst 48 timer efter, at symptomerne er stoppet, siger Bente Holst.
God håndhygiejne og korrekt afskyldning af bær og grøntsager er derudover en kilde til at stoppe smitten.
Den klare opfordring fra Fødesvarestyrelsen er altså: vask dine hænder, håndter madvarerne korrekt og bliv hjemme, hvis du har været syg inden for de seneste 48 timer.