Sådan undgår du, at din hund bliver bange for fyrværkeri

Liva Søgaard er hundepsykolog og kommer her med seks gode råd til, hvordan både du og din hund får en god start på det nye år.

2020 går på hæld, og snart skal vi synge et nyt år ind.

Men når rådhusklokkerne bimler, og hele festen tager et spring ned fra sofaen, begynder det også at brage, og vi kan se den mørke vinterhimmel blive oplyst af alverdens farver. 

For mange mennesker er fyrværkeri en vigtig del af nytårsaften - for mange hunde fremkalder det angst og panik.

I den her artikel kommer hundepsykolog Liva Søgaards med seks råd til, hvordan du undgår, at din hund bliver bange for fyrværkeri nytårsaften.

Jo før, du går i gang med at øve de seks råd, jo bedre virker det på selve aftenen. 

1. Gå en rolig tur 

Gå en rolig tur med din hund, mens det er lyst, og der er mindst risiko for bulder og brag.
Gå en rolig tur med din hund, mens det er lyst, og der er mindst risiko for bulder og brag.

Du skal gå en tur med hunden, når der er mindst risiko for, at der bliver skudt fyrværkeri af.

- På dagene omkring nytår bør du undgå at gå om eftermiddagen og aftenen. Brug haven, hvis du har sådan en, og gå ellers ganske kort ud at tisse om aftenen, siger Liva Søgaard.

Det er derudover vigtigt, at du holder din hund i snor, også selvom den normalt ikke bliver bange.

- En pludselig forskrækkelse kan få selv den mest veltrænede og rolige hund til at løbe af sted, forklarer hun. 

2. Drop festen 

Hvis din hund er angst for nytår, kan det virke ekstra overvældende, hvis der også er høj musik og berusede mennesker. Derfor er det en god idé at droppe festen.
Hvis din hund er angst for nytår, kan det virke ekstra overvældende, hvis der også er høj musik og berusede mennesker. Derfor er det en god idé at droppe festen.

Det lyder måske virkelig trist, men hvis du vil gøre det bedste for din hund, er det en god idé at droppe den helt store festivitas nytårsaften. - Jeg vil anbefale, at du bliver hjemme eller tager i et roligt sommerhus med din hund og ikke holder stor fest, selvom det er super ærgerligt for dig som ejer, forklarer Liva Søgaard. 

Hvis din hund er angst for nytår, kan det nemlig virke ekstra overvældende, hvis der også er høj musik og berusede mennesker. Hunden har brug for ro, støtte og forudsigelighed.

- Lad lyset være tændt i huset hele døgnet og træk gardinerne for, så lysglimtene ikke ses så tydeligt, hav fjernsynet eller radioen tændt for at overdøve skudlydene, siger hun.

quote Lad lyset være tændt i huset hele døgnet, og træk gardinerne for, så lysglimtene ikke ses så tydeligt, hav fjernsynet eller radioen tændt for at overdøve skudlydene.

Liva Søgaard, hundepsykolog

3. Ingen dramaqueen

Du skal som ejer ikke virke overdrevent omsorgsfuld.
Du skal som ejer ikke virke overdrevent omsorgsfuld.

Du må gerne ae din hund og lade den putte hos dig, men ikke mere, end I plejer. Det hjælper intet at piske en stemning op. Tag kronen af din indre dramaqueen og skab et trygt og roligt sted for hunden.

- Vi er ikke dramatiske, vi slapper af og tager det stille og roligt. Jeg sidder ikke og siger 'uh, det var et højt brag', forklarer Liva Søgaard.

4. Byg en hule

Du kan lære din hund, at hulen er et trygt sted, ved at smide godbidder ind i hulen.
Du kan lære din hund, at hulen er et trygt sted, ved at smide godbidder ind i hulen.

Hvis du har taget imod rådet om at droppe nytårsfesten, har Liva Søgaard et godt bud på, hvordan du alligevel kan underholde dig selv - du kan for eksempel bygge en hule til din hund. 

Faktisk bør du gå i gang med hulebyggeriet allerede i starten af december, for så lærer hunden tidligt, at hulen er et dejligt sted at være.

quote Vi er ikke dramatiske, vi slapper af og tager det stille og roligt. Jeg sidder ikke og siger 'uh, det var et højt brag

Liva Søgaard, hundepsykolog

Hunden kan yderligere lære, at hulen er et trygt sted, ved at ejeren smider godbidder derind, eller man kan give hunden en kong eller et kalkben med leverpostej eller noget andet hundelækkert i. Et godt tip kan være at lægge hundens kong eller kalkben i fryseren et par timer, inden man giver det til hunden. 

- Når hunden slikker og sutter for at få indholdet ud, virker det instinktivt beroligende, for det minder hunden om, da den var hvalp og suttede mælk hos mor, siger hundepsykologen.

Brug din hunds mad eller godbidder til aktivering i de dage, der skydes med fyrværkeri, men også gerne resten af året. Hunde har brug for at arbejde for deres mad - det virker stressnedsættende og det virker med tiden selvtillidsopbyggende, forklarer Liva Søgaard.

5. Aktiver din hund

Hun foreslår, at man for eksempel bruger en snusemåtte, papkasse eller et aktiveringsspil som aktivering. 

Husk, at aktiveringstingene ikke må være for svære. Det er vigtigt, at hunden får en succesoplevelse.

quote Hvis din hund er meget påvirket af angst, så skal du kontakte din dyrlæge.

Liva Søgaard, hundepsykolog

- Du kan lave hulen ved at lægge tæpper eller dyner over hundens bur eller et bord, og så fylde hulen med bløde tæpper og måske en kurv, hunden godt kan lide, forklarer Liva Søgaard. 

6. Kontakt din dyrlæge

Er den fortsat er helt gal med menneskets bedste ven, når nytårskrudtet flyver om ørerne den 31. december, så er der desværre ikke meget, du selv kan stille op som ejer.

- Hvis din hund er meget påvirket af angst, så skal du kontakte din dyrlæge, så i sammen kan finde en løsning eller medicin, fortæller Liva Søgaard til sidst.

Frankie ønsker rigtig godt nytår til alle mennesker og alle hunde!
Frankie ønsker rigtig godt nytår til alle mennesker og alle hunde!
Vaccine

play For få bliver vaccineret: Bookingsystem spænder ben for ældre

Else Jensen coronavaccination Plejehjemmet Ankersgade første vaccine

Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

skaermbillede_2020-02-08_kl._19.49.05.jpg

Vil udnytte corona-nedlukning: Vejarbejde udvides

politibil

Hjalp du en ung kvinde hjem nytårsnat? Politiet leder efter dig

Grenaa-Anholt Færgefart

play Skibet er ladet med vacciner: Lige nu får øboere stikket

130220_roegfri_psyk.jpg

Psykiatri Listen ude af regionsrådet: Eks-formand er ærgerlig