Sådan bliver reglerne for at gå på café og restaurant

På onsdag åbner restauranter, caféer, barer og værtshuse igen dørene for kunder. Men der følger en række retningslinjer med.

Fra og med på onsdag er det slut med kun at spise hjemmelavet pasta med kødsovs eller færdigretter fra supermarkedet.

Restauranter og caféer må igen åbne, og mange har allerede booket bord.

Og det er netop vejen at gå, hvis man igen vil kunne nyde en portion mad i byen.

Erhvervsministeriet har netop udsendt retningslinjer for, hvordan gæster skal agere, når caféer, restauranter, barer og værtshuse åbner op den 21. april.

Vil man have en plads indenfor i varmen, skal man kunne fremvise et coronapas og booke bord mindst 30 minutter før ankomsten. Man skal desuden bære mundbind, når man står op - for eksempel på vej ind og ud eller på vej til toilettet.

For udendørsservering vil der ikke være krav om coronapas eller mundbind.

Coronapas

Serveringssteder åbner desuden med et arealkrav på 2 m2 for siddende servering og 4 m2, hvis der ikke siddes ned. Det gælder kun indenfor, og det svarer til de krav, der var, inden serveringsstederne blev lukket ned i december.

- Jeg er utrolig glad for, at vi lige om lidt kan åbne yderligere op for Danmark. Det er tiltrængt for alle os, der savner at spise et veltillavet måltid lavet på restaurant eller café, eller drikke en helt frisk fadøl på en bar eller et værtshus. Det kan vi takke hinanden for. For det er danskernes imponerende indsats, der nu gør, at vi kan åbne endnu mere op for dansk erhvervsliv, end hvad vi først havde planlagt, udtaler erhvervsminister Simon Kollerup i en pressemeddelelse.

Restauranter, cafeer, værtshuse og barer får lov til at holde åbent til klokken 23 – dog med sidste udskænkning klokken 22.

Streetfood åbner ikke

Der er mulighed for, at virksomheder, der tidligere har været lukket ned, kan forblive lukket, hvis de vurderer, at det ikke er hensigtsmæssigt at åbne. De vil kunne modtage op til 90 pct. i kompensation for de faste udgifter, og 90 pct. af den tabte omsætning i selvstændigordningen.

Virksomhederne kan også fortsat benytte sig af den generelle lønkompensationsordning, hvor der kan søges om kompensation for 75 pct. af lønnen for funktionærer og 90 pct. af lønnen for ikke-funktionærer, dog maksimalt 30.000 kr. om måneden.

I Aarhus og Randers har street food-markederne valgt fortsat at holde lukket.

De kan ikke nå at åbne med så kort varsel.

- Vi har 25 bodejere, der skal være enige om, hvordan udfordringerne løses. Vi åbner ikke onsdag d. 21. april, siger Britt Vorre, administrerende direktør hos Aarhus Street Food til TV2 ØSTJYLLAND.

- Det er med meget kort respons. Vi har otte forskellige køkkener, og vi kan ikke nå at få alt på plads i tide, supplerer Mike Pabst, medejer af Randers Street Food til TV2 ØSTJYLLAND.

Aarhus Street Food ved ikke hvornår de åbner op endnu, imens Randers Street Food åbner op for servering d. 30. april kl. 11.30.Sommer

Trods regn- og tordenbyger: Mandag kan blive årets første sommerdag

Mallorca

liveblog COVID-19 LIVE: Snart kan du komme på charterferie igen

Lars Østergaard

play Østergaard efterlyser viden: Ingen ved, om sognenedlukninger virker

Rygeforbud VTR 1930 Still (1)

play Tobaksfri skoletid: Elever frygter kontrol og overvågning

20_percent

play VIDEO: Båd overtændt i Grenaa - ejer viste stor kølighed

Oskar og Bertram

play Endelig kom den store dag: Oskar og Bertram fik tårerne til at trille

Dagens mest læste