Så mange søgte ind på de østjyske uddannelser

På landsplan faldt antallet af ansøgninger til de videregående uddannelser. Den tendens gør sig også gældende for de videregående uddannelser i Østjylland.

I går klokken 12 var sidste frist for dette års kvote 1 ansøgninger til de videregående uddannelser. 

Og det er laveste antal ansøgere i ti år, viser dette års opgørelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet. 

I år har i alt 79.737 personer søgt en videregående uddannelse, og det er 13.000 færre end i 2021. 

Det var forventet, at ansøgningerne til videregående uddannelser ville falde, fordi antallet af ansøger de sidste to år har været ekstraordinært høje på grund af coronapandemien. 

- Ansøgertallet er som forventet samlet set lavere end de senere år. Forklaringen skal blandt andet findes i, at mange sidste og forrige år fremrykkede deres uddannelsessøgning, da COVID-19-nedlukningen af samfundet betød, at mulighederne for eksempelvis udlandsrejser eller beskæftigelse var stærkt begrænsede, siger Mikkel Leihardt, Vicedirektør i Uddannelses- og Forskningstyrelsen i en pressemeddelelse. 

Ansøgningstal for 2022

De uddannelser, der har oplevet en positiv vækst i antal ansøgninger, er bioanalytiker, designer og international business. 

Flere ønsker bæredygtige uddannelser

Blandt ansøgerne til de videregående uddannelser er flere blevet interesseret i de grønne og bæredygtige uddannelser. 

Og på Erhvervsakademi Aarhus har de netop oprettet en ny uddannelse for dem, der ønsker at arbejde med klimatilpasning, og den har allerede fået flere ansøgere, end hvad der er plads til.

- Der er rigtig meget brug for den, og så opretter vi den også, fordi vi ved, at der er rigtig mange unge mennesker, der gerne vil bidrage til bæredygtighedsdagsordnen og den grønne dagsorden, siger Anne Storm Rasmussen, rektor for Erhvervsakademi Aarhus.

Rektor på Erhvervakademiet Aarhus mener, at det er nødvendigt at have grønne uddannelser. Unge efterspørger det, og virksomheder ønsker medarbejder, der har grønne kompetencer.
Rektor på Erhvervakademiet Aarhus mener, at det er nødvendigt at have grønne uddannelser. Unge efterspørger det, og virksomheder ønsker medarbejder, der har grønne kompetencer.

Den stigende efterspørgsel på de grønne uddannelser, kan de også mærke hos VIA University College i Silkeborg. 

- Bæredygtighed er virkelig et tema, som vækker en stor nysgerrighed hos de unge, siger Rene Foli, Uddannelsesdekan hos VIA University College og fortsætter:

- Uanset hvilken uddannelse du går på hos VIA, så bliver du undervist i bæredygtighed. 

Færre søger velfærdsuddannelser

På velfærdsuddannelserne til folkeskolelærer, pædagog, socialrådgiver og sygeplejerske har de til sammen oplevet et fald på 20 procent i forhold til sidste år. 

Der er 369 færre ansøgere, der ønsker at uddanne sig til folkeskolelærer i forhold til sidste år. Det tal er 1.036 færre, når det kommer til pædagog, 514 færre for socialrådgiver og 1.330 færre for sygeplejerske. 

Men på trods af nedgangen i ansøgninger er pædagog og sygeplejerske stadig to af de tre, hvor flest har ansøgt om optagelse.