Risiko for lokale skybrud og torden i Østjylland

DMI melder om risiko for voldsomt vejr med lyn og torden, der kan give oversvømmede kældre og vejbaner.

00:45

VIDEO: Søndagen byder på regn og muligvis torden en stor del af dagen. Det ramte blandt andet i Skanderborg søndag eftermiddag. Video: Palle Hansen

Søndag ser ud til at blive en våd en af slagsen i Østjylland og resten af landet. DMI melder nemlig om risiko for tordenbyger og lokale skybrud. 

- Ifølge prognoserne så begynder bygerne at dukke op i Østjylland hen af formiddagen, og så bliver de kraftigere i løbet af eftermiddagen, hvorefter de stiver af ved 18-19 tiden i aften.  Det er svært at sige, hvor slemt det bliver. Der kan også komme torden, fortæller Mette Tilgaard Zhang, der er vagthavende metolog hos DMI, til TV2 ØSTJYLLAND. 

Lokalt kan der falde mellem 15 og 25 mm regn på 30 min, oplyser DMI. 

Derfor skal man være opmærksom, hvis man har planlagt at bevæge sig udenfor i dag. 

- Hvis der kommer torden, så er det en god ide at holde sig indendøre, siger Mette Tilgaard Zhang. 

Man skal desuden være opmærksom på, at lavtliggende områder som f.eks. kældre, vejbaner og viadukter kan risikere at blive oversvømmet.

- Ved skybrudene er det en god ide at sørge for at lukke vinduere og døre, hvis man forlader hjemmet, siger Mette Tilgaard Zhang. 

Også kørselshastigheden bør tilpasses til sigtbarhedsforholdene, anbefaler DMi, samtidig med at de fraråder, at man kører ud i regnvand, hvor man ikke kan vurdere dybden.

Endelig anbefaler de, at man tjekker tagrender, nedløbsrør og afløbsriste nær sin bolig og lukker døre og vinduer.

Tordenvejret kan medføre risiko for lynbrande og fejl på elektriske systemer.