Ringet op i tre dage - politiet vidste det var ulovligt

Rigspolitiet regnede med hurtig lovhjemmel til at kunne kræve alle mink aflivet, fremgår det af redegørelse.

Rigspolitiet vidste på forhånd, at der ikke var hjemmel i lovgivningen til at aflive alle mink i Danmark, da betjente blev instrueret i at ringe rundt til minkavlere.

Det skriver DR på baggrund af en redegørelse fra Rigspolitiet til Justitsministeriet. Redegørelsen blev oversendt til Folketingets Retsudvalg sent onsdag aften.

- Rigspolitiet var på tidspunktet for udfærdigelsen af actioncardet bekendt med, at hjemmelen til at kræve aflivning af dyr uden for smittezonerne endnu ikke forelå.

- Det var dog Rigspolitiets helt klare forståelse, at den fornødne hjemmel ville foreligge inden for kort tid, lyder det i redegørelsen ifølge DR.

Tina ringet op tre dage i streg

Betjentene blev udstyret med et såkaldt actioncard - et talepapir - der instruerede dem i, hvordan de skulle håndtere situationen, når de ringede minkavlere op.

En af de minkavlere, der fik politiet i røret, var Tina Nymark Juul fra Ramten. Hun blev kontaktet telefonisk tre dage i streg. 

Politiet har nemlig telefonisk haft fat i familien tre dage i streg.

- De pointerer meget kraftigt, at vi skal være færdige den 16. november 2020 klokken 23:59, hvis vi ikke vil miste vores kompensation, har hun tidligere fortalt TV2 ØSTJYLLAND. 

- I forvejen er det jo psykisk hårdt, og så får man det pres ned over hovedet fra myndigheder, man altid har troet, ville være bag en. Det er ligesom om, de kommer efter dig – uden begrundelse.

Det kom senere frem i offentligheden, at der ikke var lovhjemmel til at kræve mink aflivet, hvis minkbesætningerne var uden for sikkerhedszonen på 7,8 kilometer fra smittede besætninger.

Sagen kostede Mogens Jensen (S) posten som fødevareminister, men andre ministre er også i søgelyset.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) skal senere torsdag i samråd om sagen.

/ritzau/

Det stod der i politiets actioncards