Regionschef er tryg ved lagre af værnemidler - det er Danske Regioner ikke

Der er lige nu kun nok værnemidler som kitler og masker til de næste to til tre uger, oplyser Danske Regioner.

Priserne på værnemidler stiger og stiger, lyder det fra koncerndirektør i Region Midtjylland. Foto: Ritzau / Scanpix (genrebillede)

Udsigten til, at hospitalerne i Region Midtjylland har masker og kitler til de næste to uger, er ikke bekymrende. Den er faktisk ret tryg.

Det mener regionens koncerndirektør Ole Thomsen i hvert fald.

Læs også Den Gamle By får ikke del i hjælpepakke: - Jeg kunne ikke sove i nat

Dermed modsiger han en pressemeddelelse, Danske Regioner har sendt ud onsdag.

Konstant risiko

Heraf fremgår det, at hospitalernes lagre af kitler og en bestemt type masker rækker til de næste to til tre uger, og at situationen er "kritisk".

- Det er en konstant risiko, at Danmark potentielt kan mangle værnemidler, siger regionsformand Stephanie Lose (V) i pressemeddelsen.

Læs også Bloddonorer bliver testet for corona: Fire gange så mange nye og ingen tider

Det er Ole Thomsen fra Region Midtjylland ikke uenig i. Men han mener, at den aktuelle situation efter omstændighederne er helt okay.

- Vores beholdning af værnemidler er ligesom i de andre regioner, for vi fordeler værnemidlerne, men vi er trygge ved beholdningen. Når vi kan se to uger frem, så synes jeg egentlig, det er ok. Vi har flere gange oplevet, at vi kun kunne se en uge frem, siger Ole Thomsen til TV2 ØSTJYLLAND.

I gang hele tiden

Selvom beholdningen i Region Midtjylland ifølge koncerndirektør Ole Thomsen ikke er kritisk lav, er regionen ikke i en sikker situation, hvor man bare kan vente på, at værnemidlerne kommer. 

- Vi er nødt til hele tiden at være i gang. Det gælder om hele tiden om at have ordrer på vej fra Kina, ligesom vi hele tiden opsøger danske producenter af forskellige værnemidler, siger han og fortsætter:

- Novo Nordisk og LEGO har kastet sig ind i kampen, og for nylig kunne TV2 ØSTJYLLAND fortælle historien om en maskeproducent fra Djursland, der genoptager produktionen i Mørke.

Læs også Jan kommer hospitaler til undsætning: Genoptager produktion efter 12 år

Værnemidler på vej

Det er meget vigtigt, at få en dansk produktion af værnemidler i gang, lyder det fra Ole Thomsen.

- Ellers står vi en svær situation både i forhold til mængder og priser. Priserne stiger og stiger, men lige nu er i vi mest fokuseret på forsyningssikkerheden. 

På landsplan er der under 400.000 masker af typen FFP2 og FFP3 og omkring 650.000 kitler på lager for øjeblikket. Det viser tal fra Lægemiddelstyrelsen og regionerne fra tirsdag.

Selv om beholdningen lige nu er lav, er der et stort antal værnemidler undervejs.

Læs også Humørvirus spreder sig: - Det er stukket helt af

Ifølge Lægemiddelstyrelsen og regionerne er der omkring 12 millioner masker og cirka 13,5 millioner kitler på vej til hospitalerne.

Generelt rækker hospitalernes nuværende lager - uden de ting, der er undervejs - til mellem to og seks uger.

Ud over kitler og FFP2- og FFP3-masker drejer det sig om lagre af desinfektion, handsker, visirer og beskyttelsesbriller samt kirurgiske masker.

Læs også Kommune: Hold afstand, ellers lukker vi populært udflugtsmål