Regeringen vil lade elever køre uden kørekort: Ikke gennemtænkt, mener kørelærer

Regeringen er kommet med et lovudkast om at lade køreelever øve sig med familie og venner, som et supplement til køreundervisningen.

Et nyt lovudkast fra regeringen går ud på, at køreelever skal kunne øve sig med familie og venner sideløbende med deres køreundervisning.

Det vil kunne betyde, at kørelever vil kunne køre i trafikken med en forælder eller ven på passagersædet.

Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af et lovudkast.

quote Jeg har svært ved at se det gode i det

Christian Vogel, formand for Dansk Kørelærer-Union Afdeling Djursland

Udkastet har dog ikke helt overbevist Christian Vogel, der har Grenaa Trafikskole og er formand for Dansk Kørelærer-Union Afdeling Djursland.

- Jeg har svært ved at se det gode i det, fortæller han til TV2 ØSTJYLLAND.

Christian Vogel mener, at der er flere ting, der er vigtige at tage højde for, før man ændrer reglerne.

Han fortæller, at man som kørelærer er tvunget til at køre med manuelt gear, og ikke først må undervise i automatgear og derefter skifte til manuelt gear.

Og det med at skifte mellem de to typer gear er ikke noget, man ifølge Christian Vogel skal undervurdere.

- Det er et stort skift, og det kan være meget forvirrende, fortæller han.

Hvis køreeleven skal øve sig i forældrenes bil, og den har automatgear, så vil det ifølge Christian Vogel ikke give eleven øvelse, han mener derimod, at det nærmere vil give bagslag.

- Det vil faktisk næsten være et spark over skinnebenene, siger han.

Det vil ifølge Christian Vogel også kræve en ændring af reglerne om automatgear hos køreskolerne, hvilket han også mener vil være at følge med tiden.

- Man er nødt til at se i øjnene, at alle biler, der sælges, er med automatgear eller uden gear, fordi det er hybrid- eller elbiler, siger Christian Vogel.

Fare for usikre bilister

I regeringens lovudkast står der også, at der foreslås at både eleven og ledsageren gennemfører et såkaldt ledsagerkursus, så begge er indforstået med ledsagerens opgave.

Sådan et kursus vil Christian Vogel ikke have noget imod at afholde, men han mener, at det er begrænset, hvor meget man kan nå på sådan et kursus.

quote Forældrene har også en travl hverdag, og jeg tror ikke på at alle danske familier kan klare det

Christian Vogel, formand for Dansk Kørelærer-Union Afdeling Djursland

Fra køretimerne har han fået indtryk af, at hans elever i forvejen ikke har ret meget tid ud over skole, fritidsaktiviteter, arbejde, fitness og så videre. 

- Forældrene har også en travl hverdag, og jeg tror ikke på at alle danske familier kan klare det, siger Christian Vogel. 

Han mener også, at der vil kunne opstå unødige diskussioner mellem eleven og deres forældre. 

- Kører man med en utålmodig forælder eller en der er ængstelig over at man skal ud at køre i en ny BMW, så får vi nogle usikre bilister frem for sikre, siger Christian Vogel.

Stod det til Christian Vogel, så ville det først være, når eleverne var stort set igennem hele forløbet og havde bestået teoriprøven, at de kunne få mulighed for at køre nogle rutinetimer med en ledsager.

Teoriprøve før ledsaget kørsel

Regeringen overvejer i lovudkastet, om eleven skal have bestået teoriprøven, det det skal være muligt for eleven at køre med en ledsager.

Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen, fortæller til Ritzau, at han synes, det lyder fornuftigt.

- Men vi skal være sikre på, at trafiksikkerheden er i orden, siger han.

- Der er jo en grund til, at der også er pedaler i højre side i en skolevogn. Det er for, at kørelæreren kan gribe ind, hvis den uerfarne bilist er ved at lave en ulykke.

- Derfor skal der som minimum være en grundlæggende uddannelse fra køreskolen og en bestået teoriprøve, før man skal kunne øve med sine forældre, siger Kristian Pihl Lorentzen.