Rådmand vil have ministeren på banen efter stor svindelsag

Rådmand vil have regeringen og ministeren til at se på lovgivningen af almene boligforeninger, efter den store svindelsag hos Østjysk Bolig.

Efter at en advokatundersøgelse af Østjysk Bolig har vist, at der muligvis er sket mandatsvig, underslæb og udført returkommission igennem en årrække for mellem 15 og 20 millioner kroner, mener rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune Bünyamin Simsek,  (S), at loven for almene boligforeninger skal ændres.

- Vi (Aarhus Kommune, red.) skal have flere kompetencer og beføjelser til at lave opsøgende kontroller, siger Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Få overblikket over sagen her:

Rådmanden mener, at bestyrelserne i boligforeningerne skal styrkes, så det ikke kun er lejerne, der sidder der, men også erhvervsfolk, der kan udfordre en professionel ledelse og direktionen.

- Det er rigtig godt med beboerdemokrati og folkevalgte i selskaber, men det er også godt at have erhvervsfolk og andre mennesker, der er vant til at begå sig professionelt og kan stille de kritiske spørgsmål til direktionen, siger Bünyamin Simsek.

Ændring af tilsynslovgivning

Udover den ændrede måde at tænke bestyrelsesfordeling, mener rådmanden også, at kommunens tilsyn skal have en revidering.

- Det er jo bestyrelsens ansvar, hvad der foregår i en organisation og i en boligforening. Derfor mener jeg, vi (Aarhus Kommune red.) skal hjælpe bestyrelsen.

- Vi skal se, om tilsynene i kommunerne ikke skal have mulighed for at agere på en anden måde, for den er meget tillidsbaseret. Jeg glæder mig kun over, at vores tilsyn har forfulgt sagen og fået klarlagt og belyst, at der var noget at komme efter, siger Bünyamin Simsek.

Vi arbejder på at få en kommentar fra Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek.