Q&A med Malte Larsen (S): Derfor prioriterer regeringen, som den gør

Vi har talt med socialdemokraten Malte Larsen, MF, om, hvorfor regeringen prioriterer, som den gør. Læs interviewet her.

På Christiansborg bliver der i dag, tirsdag, forhandlet mellem de politiske partier om, hvordan genåbningen af Danmark skal se ud. Både statsminister Mette Frederiksen og sundhedsminister Magnus Heunicke har åbnet op for, at det kommer til at indeholde en regional skævvridning, alt efter hvor mange smittede regionerne har.

I den anledning har vi talt med medlem af folketinget for Socialdemokratiet Malte Larsen om, hvordan regeringen prioriterer genåbningen:

- Vi har brug for, at så meget som muligt er åbent mest muligt. Og så skal vi vel helt overordnet set vænne os til en tankegang om, at vi i meget lang tid kommer til at leve med corona, siger Malte Larsen. 

Det ser ikke ud til, at frisørerne får lov til at åbne i denne omgang. - Det er en mavepuster, vi vil rigtig gerne i gang, siger ejer af Posins Frisør, David Posin, til TV2 ØSTJYLLAND.
Det ser ikke ud til, at frisørerne får lov til at åbne i denne omgang. - Det er en mavepuster, vi vil rigtig gerne i gang, siger ejer af Posins Frisør, David Posin, til TV2 ØSTJYLLAND.

Hvad så med alle dem, der ikke er med i denne genåbning – de liberale erhverv for eksempel. Hvordan skal de forholde sig?

- De er jo så nødt til at leve med, at de er valgt fra lige nu og må leve med hjælpepakkerne i en længere periode. Vi har jo den tilgang til det, at mest muligt skal være åbent, og der skal være mest muligt livskvalitet, men for den lavest mulige sundhedsrisiko, i det arbejde vi går i gang med nu.

- Omvendt så er befolkningen ved at være corona-trætte og trænger til, at der er håb for, at vi får en normal fremtid igen. Det kan jo lade sig gøre, hvis vi opfører os ansvarligt samtidigt.

Nu hører vi, at skoleelever i Vestjylland, Nordjylland og på Bornholm kan komme afsted, mens andre må blive hjemme. Hvordan hænger det sammen? Der er jo også store smitteforskelle inden for den enkelte region – hvorfor ikke gå helt ned på kommuneniveau?

- Det er fordi, det er meget svært. I sidste uge hørte vi for eksempel at Nordfyns kommune sagde, at de godt kunne tænke sig at åbne, da de stort set ingen smittede havde. Kunne de ikke få lov at åbne deres restauranter? Samtidig - ikke i den nærmeste nabokommune, men lidt længere væk - var Kolding en halv times køreafstand derfra midt i et af de udbrud, vi ser i øjeblikket.

Det tyder på, at de små butikker får lov at åbne op igen. Omvendt må storcentrene fortsat holde lukket. Det ærgrer Anette Vestergaard, der er centerchef hos Bytorvet i Horsens. - Det gør rigtig ondt på mine butikker. Der er en grænse for, hvor længe man kan blive ved, siger hun.
Det tyder på, at de små butikker får lov at åbne op igen. Omvendt må storcentrene fortsat holde lukket. Det ærgrer Anette Vestergaard, der er centerchef hos Bytorvet i Horsens. - Det gør rigtig ondt på mine butikker. Der er en grænse for, hvor længe man kan blive ved, siger hun.

- Vi kan jo godt forestille os, at hvis der så er åbent for restauranter i Bogense, så kører man jo bare fra Kolding til Bogense. Det er der faktisk ikke nogen, der har lyst til at kontrollere. På den måde er det nødt til at være lidt større regioner, når man åbner op.

Det ser ud til, I kigger ret snævert på smittetal – at de er bestemmende, og ikke så meget psykisk trivsel, uopdaget kræft og økonomiske ruiner for små erhvervsdrivende. Hvornår bliver de andre faktorer så vigtige, at de overstiger hensynet til hospitalskapacitet?

- Det er jo det, jeg siger. Vi kan ikke leve med, at vores hospitaler ikke kan følge med. Omvendt, når vi ser en sundhedsrapport fra sidste uge, der siger, at en tredjedel ikke dyrker den motion, de dyrkede før – og at unge mennesker i øvrigt har taget på og opbygget fedt i stedet for muskelmasse, så kan vi jo alle sammen godt forudse, at det giver nogle langsigtede sundhedskonsekvenser, der i virkeligheden kan medføre flere dødsfald på lang sigt, end det man får ved den kontrollerede genåbning.

- Dermed er det bare en konstant balancegang, så vi får foretaget den største genåbning, men på en ansvarlig måde, så sundhedsvæsnet ikke bryder sammen.  


Lisbjerg forbrænding

Nu begynder afbrændingen af mink i Lisbjerg

Gravsted 1

Raser over gravtyveri - stjæler børnenes minde om deres far

20210514-075715-L-1920x1280we

Nu lempes rejsereglerne på seks områder

130521 Gæsterne bliver VTR 1930

play Coronapasset holder gæsterne væk: - Det udfordrer min tålmodighed

Hans Gæmelke

play Minkavlere risikerer at vente årevis på kompensation

0f32b338-f66b-439d-a8b8-3af9523edc64

Corona har fået danskerne til at overveje livet, der leves

Dagens mest læste