Pushere har kastet sig over Snapchat – så let er det at skaffe stoffer

Det er ifølge en række pushere, som TV2 ØSTJYLLAND har været i kontakt med, nu nemmere end nogensinde før at købe og sælge stoffer.

Med et simpelt søgeord på det sociale medie Snapchat finder vores journalist Milan Ganesan hurtigt frem til adskillige pushere rundt om i Østjylland.

Han har sat sig for at undersøge, hvor let det egentlig er i dag – med medier som Snapchat – at skaffe stoffer.

quote Jeg har to venner, som har gjort det her uafbrudt de seneste tre-fire år, og de har aldrig nogensinde haft besøg af politiet.

Pusher

Ved at søge på bestemte ord i mediet finder han frem til pushere, og flere af dem fortæller, hvorfor de bruger netop Snapchat som salgskanal.

- Jeg gjorde det, fordi det var nemt at oprette en bruger. Og jeg følte, det var meget sikkert. Beskederne bliver jo slettet bagefter, fortæller en af dealerne til TV2 ØSTJYLLAND.

Du kan se hele dokumentaren her.

Sådan gjorde vi

Frygter ikke politiet

Ifølge en anden af de pushere, TV2 ØSTJYLLAND kommer i kontakt med, kan politiet ikke følge med, da han efter eget udsagn hele tiden er 10 skridt foran.

- Jeg har to venner, som har gjort det her uafbrudt de seneste tre-fire år, og de har aldrig nogensinde haft besøg af politiet, lyder det fra ham.

Flere af de pushere, vi skriver med på Snapchat, stiller gerne op til interview – hvis de må være anonyme. De ønsker ikke, at deres familier og politiet får kendskab til deres "bijob".

En af dem kalder vi 'Lars'. Han er studerende og tjener hver måned 5.000 kroner på at sælge stoffer via Snapchat.

Er tryg på Snapchat

Han kan slet ikke forestille sig at køre sin forretning uden det sociale medie.

- Jeg føler mig tryg ved at bruge Snapchat. Det er hurtigt, nemt og simpelt. 

- Det er sikkert, fordi beskederne bliver slettet, og jeg kan se, hvis de gemmer dem, forklarer han.

Snapchat har ikke ønsket at stille op til et længere interview om deres ansvar for problemerne med salg af stoffer via mediet. Men Snapchat er kommet med en skriftlig kommentar.
Snapchat har ikke ønsket at stille op til et længere interview om deres ansvar for problemerne med salg af stoffer via mediet. Men Snapchat er kommet med en skriftlig kommentar.

Reklamerer for stoffer

På Snapchat er han og andre dealere med til at lægge deciderede reklamer ud for deres produkter. Med hjælp fra de rette søgeord og venner på mediet kan interesserede købere så se, hvad der er på lager.

Ifølge flere eksperter når tilbud om stoffer dermed ud til et større antal unge, og det er nyt, at dealerne er blevet proaktive i deres markedsføring.

quote Det er uheldigt. Jo mere der bliver skubbet på i den retning og jo mere tilgængelige de her rusmidler er, jo flere vil måske blive fristet til at prøve det.

Søren Holm, rusmiddelbehandler, Aarhus Kommune

- Jeg kommer rundt til alle dele af samfundet, men det er for det meste ikke den lavere del af samfundet. Det er det ikke. Det er helt normale folk, fortæller en pusher.

Langt de fleste brugere af Snapchat er mellem 15 og 25 år. Men der er også tilfælde hvor børn helt ned til 10-årsalderen har fået fuld adgang til Snapchat.

'Kan friste flere'

Og det bekymrer en rusmiddelbehandler, at helt unge bliver eksponeret for stoffer gennem Snapchat og mødes med en aggressiv markedsføring.

- Det er uheldigt. Jo mere der bliver skubbet på i den retning, og jo mere tilgængelige de her rusmidler er, jo flere vil måske blive fristet til at prøve det, siger rusmiddelbehandler i Aarhus Kommune Søren Holm til TV2 ØSTJYLLAND.

Han har selv en datter på 16 år, som én gang er blevet kontaktet af nogen, som ville sælge hende stoffer på Snapchat.

- Som forælder bliver man da nervøs. Man føler en form for afmagt i forhold til, at det ikke er noget, vi har kontrol over som forælder. Det næste skridt er, at man tænker, der er nogle, som burde gøre noget ved det her, siger Søren Holm.

Sådan ser en reklame for stoffer ud på en af pushernes Snapchat-konto. Den bliver lagt ud i hans såkaldte 'story'.
Sådan ser en reklame for stoffer ud på en af pushernes Snapchat-konto. Den bliver lagt ud i hans såkaldte 'story'.

Politiet kender til problemet

Helt naturligt ligger opgaven at gøre noget ved problemet hos Østjyllands Politi.

Herfra lyder det, at man skam er bekendt med det, der foregår på Snapchat.

quote Vi går efter bagmændene til de her ting. Der føler vi, at vi kan ramme mest muligt.

Lennart Glerup, vicepolitiinspektør, Østjyllands Politi

- Vi prøver at gøre noget ved det, og vi bruger de muligheder, vi har, for at få fat i dem, der sælger, siger vicepolitiinspektør hos Østjyllands Politi Lennart Glerup til TV2 ØSTJYLLAND.

Politiet er til stede på mediet og holder øje med sælgerne, men vicepolitiinspektøren ønsker ikke at gå i detaljer i forhold til indsatsen over for pusherne.

Går efter bagmændene

Fokusset er dog oftest rettet mod de større fisk end de pushere, som sælger via Snapchat.

- Vi går efter bagmændene til de her ting. Der føler vi, at vi kan ramme mest muligt, forklarer Lennart Glerup.

Han opfordrer dog folk til at henvende sig hos politiet, hvis de oplever brugere på mediet, som forsøger at sælge stoffer.

Redaktionel note

IMG_Parkour224

play Moumen hopper fra mur til mur - lader sig ikke styre af usynlige regler

Lena Bagger

play Spastisk lammet råber om hjælp: - Det er opslidende

20200925-111922-L-1920x1280we

play Regnen vælter ned over Østjylland

190621 sygepljersker i strejke demo 1930 VTR Still

play Så begyndte strejken: Sygeplejersker får støtte fra Folketinget

20210412-183431-L-1920x1280we

To ud af tre forældre vil lade deres børn blive vaccineret

regn regnvejr

Hedebølgen kan ende med bulder og brag

Dagens mest læste