Politiet står klar med bødeblokken: - Gå hjem når restaurationerne lukker, lyder opfordringen

I hele landet gør politikredse lørdag klar til at kontrollere, at de nye covid-19-restriktioner bliver overholdt.

Foto: Østjyllands Politi

Lørdag klokken 12 trådte de nye coronarestriktioner i kraft, hvilket blandt andet betyder et forbud mod at forsamles mere end 50 personer og krav om at restauranter og barer nu skal lukke senest klokken 22.  Derfor vil politiet være ekstra til stede lørdag aften. 

- Vi er til stede i hele politikredsen med særligt fokus på vores hotspots i Storegade i Randers og Aarhus Midtby, lyder det fra Østjyllands Politi på Twitter lørdag eftermiddag. 

Ved indsatsen vil de have særligt fokus på, at folk ikke stimler sammen udenfor serveringsstederne. 

- Hvis vi oplever, at folk stimler sammen udenfor serveringsstederne, er vi klar til at indføre opholdsforbud, og så vil vi også være klar med bødeblokken, hvis forbuddet bliver overtrådt, skriver de på Twitter. 

For at undgå dette opfordrer de derfor folk til at gå hjem, når restaurationerne lukker. 

- Vi opfordrer til, at I alle tager ansvar og viser samfundssind ved at tage hjem, når restaurationerne lukker kl. 22 i aften, står der. 

Læs også Det her tal er ærgerligt, mener eksperter - manden med kliktælleren må ikke stoppe dig

Indsatsen gælder i hele landet  

Indsatsen gælder ikke kun i Østjylland men også i resten af landet, hvor politiet vil være ekstra til stede for at bremse smitten med covid-19 . Men det er en krævende opgave fortæller Thorkild Fogde, der er rigspolitichef. 

- Det er mandskabskrævende. Men det er en nationalt prioriteret opgave, som vi er nødt til at løse, siger Thorkild Fogde.

Læs også 14-årig påkørt af bil - røg op på motorhjelm og ned på asfalt

Det er primært nattelivet, som kræver politiets bevågenhed.

- Det største enkeltelement bliver at sørge for, at der falder ro på i byerne, når restaurationerne lukker klokken 22.

- Derudover bruger vi mange kræfter på at sikre, at der ikke opstår fester i gaderne eller afholdes piratfester, lyder det fra rigspolitichefen.

Andre ting er til politiets fordel 

Politiet har dog ikke kun fået ekstra opgaver under coronaudbruddet. Visse krævende opgaver er bortfaldet, påpeger Thorkild Fogde.

- Vi har ikke de store fodboldkampe, vi har ikke de store koncerter, og når nattelivet lukker tidligt, har vi heller ikke den samme tumult og uro i bylivet, som der normalt ville være.

- Så der er nogle ting, der er til politiets fordel, siger rigspolitichefen.

Læs også Nyd det - lørdagen står på pænt sensommervejr og op til 21 grader

Politiets indsats er nu - i højere grad end tidligere - styret og koordineret fra centralt hold. Det sker i Den Nationale Operative Stab.

Coronaindsatsen er forankret i en særlig, national operationsplan. Den har fire niveauer - og med den seneste udvikling er politiet gået op på øverste beredskabsniveau.