Peter og Peter var blandt de første - i dag er der tiårs-jubilæum

For parret Peter Borg og Peter Rothgardt betød det meget, at de for ti år siden fik lov til at sige ja til hinanden i en kirke.

Der er i dag gået ti år siden, at Peter Borg og Peter Rothgardt blev gift. Dagen er dog ikke kun særlig for dem, men også for den danske folkekirke.

For onsdag markerer samtidig tiårsdagen for, at par af samme køn kan blive viet i kirken. Og her var Peter og Peter blandt de allerførste par, der blev viet.

Det skete foran hundredvis af mennesker, der på parrets opfordring var mødt op til globryllup.

- Det var meget, meget rørende. Vi stod jo begge to og tudede om kap. Det var fantastisk, siger Peter Borg.

På Facebook havde parret inviteret til Peter og Peters globryllup for at fejre både bryllup og muligheden for en kirkelig vielse.
På Facebook havde parret inviteret til Peter og Peters globryllup for at fejre både bryllup og muligheden for en kirkelig vielse.

- Jeg har aldrig prøvet noget så vildt før. Vi kunne også mærke på biskoppen, Kjeld Holm, at det også var vigtigt for ham, siger Peter Rothgardt.

Ønskede ikke borgerlig vielse

Inden da var det muligt for homoseksuelle par at blive gift på rådhuset. Men for Peter Borg og Peter Rothgardt var det vigtigt at fejre kærligheden i kirken. Samme sted som deres familie og venner, og hvor de fejrer store højtider.

- Registreret partnerskab er sådan noget papirnusseri, det er bare et dokument. Men en kirkelig vielse er sådan en rigtig vielse af ægtefolk, siger Peter Borg.

Derfor betød det også meget for parret, da deres drøm pludselig kunne blive til virkelighed.

- Vi gav da hinanden et lille klem i hånden og drak et glas om aftenen den dag, det blev vedtaget, siger Peter Rothgardt.

Nyt emne debatteres

Debatten om vielser af homoseksuelle fortsatte flere år efter, at det var gjort muligt. Og det har også kastet nogle kommentarer af sig.

- De hårdeste kommentarer er sådan noget som: Det er klamt, at I går imod det, biblen siger, siger Peter Borg.

Den lille familie er siden brylluppet blevet udvidet med en dreng.
Den lille familie er siden brylluppet blevet udvidet med en dreng.

Den del af debatten har efterhånden lagt sig. Men kun for at blive afløst af den næste, fortæller Gerda Jessen, domprovst ved Aarhus Domkirke.

- Jeg har selv haft en forespørgsel fra en præst i mit provsti så sent som i går. Den gik på, hvordan vi forholder os til vielser af par, hvor den ene eller måske begge parter ikke kan identificere sig med et køn, siger hun

Der er dog fortsat mest almindeligt for par af samme køn at blive borgerligt viet. Det gjorde 337 par sidste år.

I 2012 blev 51 par af samme køn kirkeligt viet, mens det i 2021 var 90 par.