Personlig træner: Glem de store mål om vægttab - sådan lykkes du

Januar er højsæson for gode intentioner om en sund kost og livsstil, men ny forskning viser, at vi hurtigt falder tilbage til de gamle vaner, når vi fylder i indkøbsvognen.

Når årstallet skifter, og januar skydes i gang, er der næsten ingen grænser for, hvor mange gode intentioner vi kan have om mere motion og flere grøntsager på tallerkenen.

Men ny forskning viser, at vi hurtigt falder tilbage til de gamle vaner, når vi fylder i indkøbsvognen.

Januar er år efter år den måned, hvor vi køber de sundeste varer i supermarkedet. Det viser nye tal fra Københavns Universitet, der har undersøgt 2.500 danske husholdningers indkøb over fem år.

Det er noget, der kan genkendes hos i Odder.

- De fleste af os har taget nogle kilo på i løbet af vinteren, og så tænker man, at en af måderne at komme af med det på er at spise sundere og få lidt mindre alkohol.

- Der er vel meget naturligt, og det er det samme, der sker hver eneste januar, fortæller Arne Sørensen, direktør i den lokale Kvickly.

Også hans kunder kan genkende tendensen.

- Det er jo mere frugt og grønt og knap så fedt kød. Ingen flæskesteg og det bliver kylling i stedet for and. Så man tænker da lidt over, hvad man spiser, siger Alice Christiansen til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge Kvickly-direktør Arne Sørensen bliver der solgt flere af de sunde varer i januar.
Ifølge Kvickly-direktør Arne Sørensen bliver der solgt flere af de sunde varer i januar.

- Sænk barren

Men vil man for alvor gøre noget godt for sig selv og sin krop, er det en god ide at starte med at sætte små, konkrete mål.

Sådan lyder rådet fra personlig træner og vanecoach Mie Paulsen.

- Tit kommer vi til at falde i den her alt-eller-intet-fælde, hvor vi tænker, at vi enten skal gøre rigtig meget eller ingenting. Når vi gør det, at vi kommer til at jagte de store resultater og får sat os alt for store mål, som gør, at vi fejler, siger hun.

Også i fitnesscentrene, hvor TV2 ØSTJYLLAND torsdag aften mødte Mie Paulsen, kan det store rykind af kunder ses i januar, hvor nytårsforsættet om at komme i form skal føres ud i livet.

Men mange ender med ikke at nå det, de vil, og det skyldes ofte de samme problemer med ens forventninger.

- Sænk barren, vær realistisk og få det tilpasset den hverdag, du har i dag, lyder rådet fra Mie Paulsen.

- Derudover er det vigtigt at få gjort det konkret. Så hvis man eksempelvis gerne vil spise mere grønt, så find ud af, hvor meget "mere grønt" er for dig. Tag udgangspunkt i det, du gør nu, og find ud af, hvad "mere" er, tilføjer hun.

Spiser man slet ikke grønt, så vil bare nogle få gulerødder være et realistisk mål, hvis man samtidig bestemmer sig for, hvornår på dagen de skal spises.

Ny forskning viser, at vi hurtigt falder tilbage til de gamle vaner, når vi fylder i indkøbsvognen. Billedet er fra Kvickly i Odder.
Ny forskning viser, at vi hurtigt falder tilbage til de gamle vaner, når vi fylder i indkøbsvognen. Billedet er fra Kvickly i Odder.

Men hvad gør man så, når de nye, gode vaner begynder at blive lidt kedeligt?

- Man kan enten vælge at søge hjælp til sine udfordringer, eller man kan prøve at lægge en plan B. Med en plan B kan man se på, hvad de mindste skridt, man kan tage i den rigtige retning, er for at holde sin vane ved lige.

- Det skal være de mindste skridt til de dage, hvor motivationen ikke er der, hvor børnene er trælse, eller der kommer et møde ind fra højre. Det skal være noget, man også skal gøre på de dage, simpelthen for at holde det ved lige.