På trods af kritik: Centralisering af børnekræftområde er stadig på bordet

På trods af et politisk stormløb mod sundhedsministeren under et samråd tirsdag, fik utilfredse politikere ikke nogen garanti for, at der ikke vil ske en centralisering af dele af børnekræftområdet.

En hårdt presset sundhedsminister sad i dag i samråd for at forklare, hvorfor Sundhedsstyrelsen overvejer en centralisering af kræftbehandlingen af børn – en overvejelse som vækker stor bekymring hos familier med børn med kræft.

På samrådet spurgte flere politikere indtil, hvorfor Sundhedsstyrelsen overvejer at samle dele af børnekræftområdet ét sted.

Og det havde sundhedsminister Magnus Heunicke svært ved at give et klart svar på:

- Vi er ikke dårligere end andre lande. Vi ligger på niveau med andre vestlige lande, lød det blandt andet fra Magnus Heunicke (S).

Sundhedsministeren kunne i et samråd ikke svare på, hvorfor Sundhedsstyrelsen overvejer at centralisere dele af børnekræftområdet. Det vækker bekymring hos politikere og berørte familier.


Tre mulige scenarier

Selvom der altså ikke er noget, der tyder på, at Danmark gør det dårligere end andre lande inden for behandling af børn med kræft, kigger Sundhedsstyrelsen på tre mulige fremtidsscenarier for området. To ud af tre scenarier arbejder med centralisering i mindre eller større grad.

De tre fremtidsscenarier for børnekræftområdet


Men styrelsens arbejde er langt fra tilfredsstillende, mener flere politikere:

- Jeg synes, det er noget mærkeligt noget, at komme med to ud af tre forslag, der går ud på en centralisering, når man ikke har fundet ud af, hvad der egentlig er problemet med den børnekræftbehandling, vi ser i dag, siger Martin Geertsen fra Venstre.

- Derfor må vi få Sundhedsstyrelsen til at redegøre for de overvejelser, de har, lyder det videre fra Peter Hvelplund fra Enhedslisten.

Regionsrådsformand imod centralisering

Sundhedsminister Magnus Heunicke siger, at det ikke er ham, der afgør, om centraliseringen skal ske. Der gør derimod Sundhedsstyrelsen med indspark fra regionerne.

Regionsrådsformand i Region Midtjylland, Anders Kühnau, er ikke i tvivl om, hvad hans input til Sundhedsstyrelsen bliver i sagen:

- Jeg synes, at man skal pille alle forslag om centralisering af børnekræftbehandlingen helt af bordet, siger han til TV2 Østjylland.

Han mener ikke, det er rimeligt, at syge børn og deres familier trues med at skulle rejse til den anden ende af landet i en udsat situation for at få en nødvendig behandling:

- Det kan man simpelthen ikke byde dem, siger Anders Kûhnau.

Efter dagens samråd, hvordan vurderer du så sandsynligheden for, at man beholder status quo?

- Det er tænkevækkende, at der endnu ikke er fremkommet nogen gode argumenter for at centralisere børnekræftbehandlingen i Danmark.

- Og når der ikke er argumenter for det, så mener jeg også, at Sundhedsstyrelsen bør tage alle tanker om centralisering helt af bordet. Dagens Samråd har jo med al tydelighed vist, at der ikke er gode argumenter, siger regionsrådsformanden.

 Videokonsultation

Videokonsultation med lægen har gjort sit indtog under corona

fartkontrol

Fra i dag: Færdselsindsats mod alle

Sne

Her kan der falde snebyger mandag

Dresslab

play SoMe-shopping vinder frem: - Det allerbedste er, at jeg har en kommunikation med mine faste kunder

e-boks

playSF vil forbyde beskeder fra det offentlige i ferier og weekend

Lige nu
Coronatest gennem næsen

liveblog COVID-19 LIVE: Positivprocent fra lyntest er under 1 for 11. dag i træk