Özlem Cekics dialoguddannelse er kæmpe hit

Özlem Cekic har stor succes med at uddanne folk til at føre en bedre dialog. Og vi skal både huske at snakke med venner og fjender.

Özlem Cekic har i 12 år været på dialog-kaffe-rejse alene.

Nu har hun etableret Brobyggeruddannelsen, som uddanner deltagerne til at gå i konstruktiv og lyttende dialog, og i dag deltog 44 østjyder i uddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole på Katrinebjerg i Aarhus.

 - Der er i den grad brug for, at vi bliver bedre til at tale sammen, især når der kommer mennesker udefra, og forskellige kulture mødes, siger generalsekretær for foreningen Brobyggerne Özlem Cekic til TV2 ØSTJYLLAND.

- Vi har nogle fordomme, og derfor betyder det noget, at hvert enkelt menneske kan tage et personligt ansvar for samtalen, siger den tidligere SF'er. 

Kurset har vist sig overordentligt populært og har tiltrukket flere end forventet. I øjeblikket har foreningen næsten 9.000 medlemmer, og alene i sidste uge strømmede der 1.000 nye medlemmer til efter en ophedet debat mellem netop Özlem Cekic og Rasmus Paludan i et radioprogram på P1. 

44 østjyder deltog i dag i Özlem Cekics brobyggeruddannelse.
44 østjyder deltog i dag i Özlem Cekics brobyggeruddannelse.

Særligt vigtigt lige nu

- Der er rigtig mange spændinger i verden og særligt lige nu, hvor der er krig, og derfor er det vigtigt, at vi ikke tager vores demokrati for givet, og derfor skal vi både uddannelse til at være demokrater og brobyggende tænkende individer, men børn skal også dannes til det. Det er ikke en selvfølge, at man bliver ved med at bo i et land med fred, siger hun.

Dog mener Özlem Cekic ikke, at man skal være bange for eller undgå konflikter. Man skal bare huske at acceptere hinandens uenigheder.

- Man skal kunne tolerere at være uenige. Det er et af de vigtigste grundelementer i et demokrati, men vi kan sagtens være uenige uden at være ukærlige eller uvenner. Det er det, vi prøver at lære brobyggerne, siger hun.

quote Det er ikke en selvfølge, at man bliver ved med at bo i et land med fred.

Özlem Cekic, stifter af brobyggeruddannelsen

Fred kommer ikke kun af at tale med vennerne

Deltagernes baggrunde for at tage uddannelsen er vidt forskellige. Der kan både være konflikter i folks nære relationer, eller de kan have et job, som fordrer den gode dialog, forklarer Özlem Cekic.

- Det, der kendetegner dem, er, at de har en vilje til at kigge indad, for hvis man vil skabe fred er det ikke nok at mødes med sine venner, man skal også mødes med sine fjender, siger den tidligere politiker.

Efter at have været på dialog-kaffe-rejse alene gennem 12 år, har Özlem Cekic, med støtte fra Nordea-fonden og Folketinget, etableret Brobyggeruddannelsen. Uddannelsen klæder deltagerne på til at gå i dialog med mennesker, som man kan være uenig med på en konstruktiv og lyttende måde.