Overlæge: Uanset hjertesygdom er det ikke farligt at spille fodbold

Efter hjertestoppet i Parken lørdag spørger mange sig selv, hvordan en topatlet på den måde kan falde om.

Da 29-årige landsholdsspiller Christian Eriksen under Danmarks åbningskamp ved EM, pludselig faldt om med et hjertestop sendte det chokbølger rundt i de danske stuer.

Og flere - især børn - har måske spurgt sig selv, om det i virkeligheden er farligt at spille fodbold?

Men det er ikke tilfældet, fastslår Ulrich Fredberg, der er tidligere mangeårig læge for AGF. Han er nu overlæge ved Institut for Idrætsmedicin på Bispebjerg Hospital.

- Det er bestemt ikke farligt at spille fodbold. Det er livsforlængende. Har man sygdomme inklusive hjertesygdomme, så ved man at man lever længere hvis man motionerer, så fodbold skal man endelig blive ved med, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Skyldes sygdom

Når det trods den sunde sport alligevel kan ske for en topatlet som Christian Eriksen, at han pludselig falder om med et hjertestop, så skyldes det formentlig en form for sygdom, forklarer lægen.

- Han har formentlig fået en forstyrrelse i hjerterytmen, som har gjort, at hjertet har flimret. Det vil sige, at så pumper det sådan set ikke og så holder det reelt set op med at slå og så falder man om. Så er han principielt død, lyder den barske forklaring fra Ulrich Fredberg.

- Vi ved at en ud af 100.000 idrætsfolk, risikerer at falde døde om, når de dyrker idræt. Men hvis man har sådan en sygdom, så kan man også falde død om af den, når man er i Brugsen eller når man er ude at gå tur. Det er ikke alle sygdomme, der giver symptomer inden og det er ikke alle, der kan påvises selvom man bliver screenet for det som de professionelle fodboldspillere bliver.

Derfor var det ifølge Ulrich Fredberg til Christian Eriksens store held, at det skete et sted, hvor hjælpen var så hurtigt fremme.


Christian Eriksen under kampen mod Finland, inden han kollapsede med hjertestop.
Christian Eriksen under kampen mod Finland, inden han kollapsede med hjertestop. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Kan måske ikke spille

Ifølge Ulrich Fredberg er det sandsynligt, at Christian Eriksen kommer sig efter hjertestoppet uden men.

- Man kan dog godt forestille sig, at det bliver nødvendigt at implantere en pacemaker, der skal forhindre at det her opstår igen, siger han.

Det er dog langt fra sikkert, at landsholdsspilleren igen selv vil komme til at spille professionel fodbold, spår idrætslægen.

- Det er ikke nødvendigvis sikkert, at vi ser Christian Eriksen på banen igen som fodboldspiller, men jeg er sikker på, at han har en stor fremtid inden for fodboldverdenen.