Overlæge maner til virusro: Ingen risiko ved at gå frit rundt

Tre danskere blev smittet med virus i udlandet. Der er ingen fare ved at gå rundt i Danmark, siger overlæge.

Der er ingen grund til, at borgere i Danmark er bekymret for at få virusset, forklarer overlæge Anne Hempel-Jørgensen fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Tre danskere er i udlandet blevet smittet med coronavirus - senest en ansat på Aarhus Universitetshospital i Skejby.

Og det er vigtigt at notere, at de fik virusset på ture i udlandet, mener overlæge Anne Hempel-Jørgensen fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Læs også Ansat på hospital smittet med coronavirus - 30 i karantæne

Så er der nemlig ingen grund til, at borgere i Danmark er bekymret for at få virusset.

- Så længe der ikke er smittespredning i Danmark, skal man ikke være bekymret for at færdes her.

- Man er ikke i risiko for at blive smittet med coronavirus ved at færdes frit rundt i Danmark, og det synes jeg, er et væsentligt budskab for danskerne, siger hun.

05:51

VIDEO: Ledende overlæge Lars Østergaard fra afdelingen for infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital forklarer her mere om den ansatte på hospitalet, og hvorfor vedkommende er i karantæne derhjemme.

Luk video

Ingen smittespredning i Danmark

Torsdag blev der første gang konstateret coronavirus i Danmark. En mand havde været på skiferie i de nordlige egne af Italien, hvor der for nylig kom et udbrud af den potentielt dødelige virus.

Dagen efter blev endnu en person hjemvendt fra skiferie i Italien testet positiv for virusset, og lørdag morgen viser en test, at en tredje person er smittet.

Ledende overlæge Lars Østergaard fra Infektionssygdomme, Aarhus Universitetshospital, lægefaglig direktør Claus Thomsen fra Aarhus Universitetshospital og overlæge Anne Hempel-Jørgensen fra Styrelsen for Patientsikkerhed deltog i lørdagens pressemøde om den coronasmittede person fra hosptialet.

Det er en ansat på Aarhus Universitetshospital, der er kommet hjem fra en konference i den tyske by München. Her var han i kontakt med en italiener, der senere er testet positiv for coronavirusset.

At smitten er sket i udlandet gør også arbejdet nemmere for Styrelsen for Patientsikkerhed med at opspore andre, der kan være blevet smittet efterfølgende.

Læs også Her er symptomerne på coronasmitte

- Så længe det er importerede tilfælde, som jeg vil kalde det, er det nemmere for os. De tre tilfælde, vi har, tager vi én ad gangen.

- Så identificerer vi, hvor de har været henne, hvem de har været sammen med i den periode, og hvor de kan have smittet andre henne. Så tager vi kontakt til dem, siger Anne Hempel-Jørgensen.

14:30

VIDEO: Her kan du se hele pressemødet angående det seneste tilfælde af corona-smitte på Aarhus Universitetshospital.

Luk video

To ugers karantæne

De, der kan have været udsat for smitte, kan komme i karantæne i to uger. Hvis der dog på et tidspunkt bliver konstateret rigtig mange tilfælde af virusset i et land, giver det ikke længere mening at isolere folk, mener overlægen.

- Jeg kan ikke give et absolut tal for det, men hvis man får rigtig mange smittede i et land, vil man prioritere dem, der bliver mest syge af sygdommen.

Den ansatte på Aarhus Universitetshospital blev fredag testet positiv for coronavirussen og har siden opholdt sig i hjemmekarantæne. Personen har det efter omstændighederne det godt.  Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

- Så bliver de taget ind på sygehuset til behandling, mens de mindre syge kan være ude i samfundet, ligesom man gør under en almindelig influenzaepidemi.

- Det er dog slet ikke der, vi er nu, siger Anne Hempel-Jørgensen.

Styrelsen for Patientsikkerhed forventer ikke en snarlig smittespredning i Danmark, pointerer hun.

Ansat er i hjemmekarantæne

Ledende overlæge på afdelingen for infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard, snakker løbende med den corona-smittede person fra hospitalet. Han fortæller, at den pågældende person efter omstændighederne har det godt. Vedkommende er i hjemmekarantæne, og skal være der de næste uger.

- Patienten bor nu i isolation. Han har egen seng, bad og egent køkken og må ikke få besøg. Det gælder de næste uger, indtil vedkommende ikke længere er smittefarlig. Det er sådan, at hvis man er meget syg og har brug for en seng, så kommer man på hospitalet, men ellers kan man være derhjemme, siger Lars Østergaard til TV2 ØSTJYLAND.

Udover den ansatte fra hospitalet er cirka 30 personer - heriblandt kollegaer og patienter fra sygehuset - sat i hjemmekarantæne, da de har været i kontakt med den pågældende.