Østjyske politikere: Derfor er vi ikke med i minkaftalen

Både Alternativet og Det Konservative Folkeparti er uden for den nye minkaftale - dog af forskellige årsager.

Mandag aften landede en aftale om erstatning til de danske minkavlere på op mod 18,7 milliarder kroner.

Bag aftalen står Regeringen, SF, Venstre, Radikale og Liberal Alliance, mens blandt andet De Konservative og Alternativet har meldt ud af de ikke er med i aftalen.

 I følge De Konservatives erhvervsordfører, Mona Juul, skyldes det, at de står uden for aftalen, hovedsageligt dvaleordningen. 

Mona Juul er erhvervsordfører hos De Konservative. Hun er valgt i Østjyllands Storkreds.
Mona Juul er erhvervsordfører hos De Konservative. Hun er valgt i Østjyllands Storkreds.

-  Vi synes, det er ærgerligt, at man ikke har formået at lave en bedre dvaleordning, som sikrer, at avlerne rent faktisk, hvis de har lyst, kan starte fornuftigt op, når det nu er lovligt igen, siger Mona Juul, der er valgt i Østjyllands Storkreds til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter: 

- Erstatningsdelen er nu så attraktiv, at der er meget få, som vil have lyst til at fortsætte, og dermed bliver regningen til skatteborgerne og os allesammen meget større, og det er uhensigtsmæssigt. 

Her er hovedpunkterne i aftalen om minkkompensation

Alternativet mener, at man bruger aftalen til at forgylde minkavlere 

Det bliver lidt forskelligt hvor mange penge, der præcist havner hos den enkelte minkavler, men ser man på det, som finansministeriet kalder 'en gennemsnitlig minkavler', så kan han eller hun se frem til en samlet erstatning på mellem 11 og 13 millioner. 

Pengene skal dække aflivede dyr, tabt fremtidig indtjening og værdien af deres bure, stalde og maskiner. 

De danske minkavlere har dog i gennemsnit også en gæld på 8,7 millioner kroner. Derfor kommer en stor del af erstatningen altså til at gå til at indfri den gæld.

Torsten Gejl er Alternativets erhvervsordfører. Han er ligesom Mona Juul valgt i Østjyllands Storkreds.
Torsten Gejl er Alternativets erhvervsordfører. Han er ligesom Mona Juul valgt i Østjyllands Storkreds. Foto: Niels Christian Vilmann / Ritzau Scanpix

Og det er netop en af grundene til, at Alternativet ikke er med i aftalen, fortæller Alternativets erhvervsordfører, der ligeledes er valgt i Østjyllands Storkreds, Torsten Gejl, til TV2 ØSTJYLLAND. 

- Det er jo klart, at man skal have en ordentlig erstatning, men at man bruger den her situation til at få forgylde minkavlerne, hvoraf mange er i dyb gæld, til at de kan tilbagebetale hele deres gæld, det synes vi er fuldstændig ude af proportioner, siger han og fortsætter: 

- Vi har simpelthen overkompenseret minkavlerne totalt. Jeg tror, at de borgerlige partier, socialdemokraterne, har brugt den her kæmpe opmærksomhed, der har været på det her spørgsmål til simpelthen at købe alt for dyrt betalte stemmer hos minkavlerne. 

Han så desuden gerne, at aftalen havde været foruden en dvaleordning. 

- Det ærgrer os også, at man laver den dvaleordning, hvor det er muligt at genoptage erhvervet efter et år eller to, fordi ud fra dyreetiske og dyrevelfærdsmæssige årsager, vil vi faktisk gerne have stoppet minkavl i Danmark. Det er jo total dyrplageri, siger han. 

VIDEO: For Tina Nymark Juul på Djursland har de seneste måneder været et helvede. Indtil for nylig var hun nemlig minkavler, men i begyndelsen af november sidste år fik hun besked på at aflive alle sine ca. 30.000 mink. Nu knap tre måneder senere er erstatningen til hende og de andre minkavlere omsider faldet på plads. Se indslaget her.


DSC_0062

Fakkeloptog mod coronarestriktioner slutter fredeligt

politibil

Politiet har fundet gerningsmand ved røveri i Kvickly

96f50bfe-ee7a-4c4d-a549-2f3b20c5c7f8

Antal indlagte falder, men stor genåbning vil være "leg med ilden", advarer overlæge

IMG_9036

play Kæmpe sten i Gudenåen skaber debat: - Det er jo fuldstændig galimatias

Højskolerute

play Få inspiration til din gåtur i solen

Vaccine dosis.

Bopæl har betydning for vaccinetid: Region vil nu genoverveje kriterier