Østjyder i EM-finalen: - Vi tror på dobbelt EM-guld til Danmark

Danmark spiller intet mindre end to finaler ved europamesterskaberne i strandhåndbold senere i dag, og anførerne på både herrer- og damelandsholdet tror på sejr.

Selvom det ikke blev til en dansk guldmedalje ved det netop overståede europamesterskab i fodbold, så er der stadig gode muligheder for dansk EM-guld denne sommer.

Senere i dag spilles der nemlig finale for både herrer og damer ved europamesterskaberne i strandhåndbold, og det er med dansk deltagelse i begge finaler.

For begge mandskaber er der tale om et titelforsvar, da Danmark er forsvarende europamestre i strandhåndbold både på dame- og herrer-siden.

Og spørger man Emma Mogensen, der foruden at være anfører på det danske damelandshold i strandhåndbold til daglig spiller for Aarhus United i den bedste danske håndboldrække, så er der gode chancer for dobbelt guld til Danmark.

- Jeg tror mentaliteten både på dame- og herrer holdet er så stærk at vi også tager det sidste skridt og får guldet med hjem. Vi har mange fans og familiemedlemmer med hernede, og jeg tror, at det kan give det sidste skub, siger Emma Mogensen til TV2 ØSTJYLLAND

Debutanter og favoritværdighed

Inden turneringen var der stor tvivl om, hvor store forventninger, man kunne have til damelandsholdet, der er taget til EM med hele seks debutanter i en trup på kun tolv spillere.

- Det har krævet en del arbejde uden for banen at kunne præstere på banen som hold med så mange nye ansigter. Der skal være et sammenhold for at kunne præstere, og vi har derfor haft stor fokus på det sociale, siger Emma Mogensen.

På herrerlandsholdet, hvor hovedparten af spillerne til dagligt huserer på HEI Håndbolds 1. divisionshold, var forventningerne anerledes høje inden turneringens start.

- Vi har haft prædikatet af forhåndsfavoritter, og det har lagt et ekstra pres på os, men jeg synes vi har håndteret det godt og været velforberedte. Vi har været fokuserede, og det har vist sig i kampene, hvor vi har spillet med stor skarphed og kynisme. Det skal vi bringe med os videre i finalen, når vi møder et godt kroatisk mandskab, siger anfører for det danske herrerlandshold i strandhåndbold, Martin Nørlund Christensen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Og ifølge anføreren selv, så er herrerlandsholdet da også favoritter i finalen, selvom det er med den mindst mulige margin.

- Når man kommer som forsvarende mestre, så må man indfinde sig med favoritværdiheden, men samtidig har kroaterne traditionelt været blandt de bedste og har vundet et hav af titler tideligere. Jeg vil mene kampen hedder 51-49 i vores favør, så det bliver super tæt, siger Martin Nørlund Christensen.

Karriere ved siden af landsholdet

Når det danske håndboldforbund DHF sender hold afsted til de traditionelle håndboldslutrunder, så er det stjernespækkede mandskaber med fuldtidsprofessionelle spiller fra nogle af de største klubber i Europa. Men det er langt fra tilfældet i strandhåndbold.

Herrerlandsholdet består af en stamme af østjyske spillere fra førsteholdet i HEI Håndbold, der spiller i landets næstbedste række. Dermed er det altså kyndige håndboldspillere, der dog spiller på amatørbasis og dermed har job og karriere ved siden af sporten.

- Vi har en enkelt spiller, der har spillet i 3. Bundesliga i det forgangne år, og han har været fuldtidsprofessionel, men resten af os er helt almindelige familiefædre, der spiller 1. Division og strandhåndbold i fritiden, siger Martin Nørlund Christensen.

Verdensstjernen Hans Lindberg var indtil for nylig fast inventar på det danske herrerlandshold i strandhåndbold, men foruden ham er det mest spillere fra den danske 1. Division, der udgør danmarks drenge i denne disciplin.
Verdensstjernen Hans Lindberg var indtil for nylig fast inventar på det danske herrerlandshold i strandhåndbold, men foruden ham er det mest spillere fra den danske 1. Division, der udgør danmarks drenge i denne disciplin.

Anerledes ser det ud på damelandsholdet, der er en noget mere broget flok. Der er flere fuldtidsprofessionelle spillere på damelandsholdet herunder anfører Emma Mogensen og specialist Line Berggren Larsen, der til dagligt spiller for Aarhus United i den danske dameliga.

Ligesom hos mændene er størstedelen af spillerne normalvis at finde i 1. division, men der er ifølge anføreren også enkelte, der har strandhåndbold som sin primære sportsgren.

- Vi har nogle enkelte spillere, der kun spiller indendørs håndbold på lidt lavere plan for at holde sig i form i vinterhalvåret, så de er klar, når strandhåndbolden starter op igen, siger Emma Mogensen.

Diskussion om spillerdragter

Både inden og under turneringen har der været stor debat om kvindernes spillerdragter.

Diskussionen udspringer fra det norske kvindelandshold, der har taget kampen op med det europæiske håndboldforbund EHF for at få afskaffet de strikse regler for påklædning, der kun er gældende på damesiden. En protest det danske håndboldforbund bakker op om.

Reglerne dikterer, at alle damespillere ved turneringen skal spille i tætsiddende sports-BH med dybe udskæringer ved armene og i bikinitrusser, der maksimalt må være ti cm brede i siderne.

Danmark er forsvarende europamestre i strandhåndbold på både dame- og herrersiden, og de har dermed begge mulighed for at genvinde titlen, når de i eftermiddag spiller finale i den bulgarske by Varna.
Danmark er forsvarende europamestre i strandhåndbold på både dame- og herrersiden, og de har dermed begge mulighed for at genvinde titlen, når de i eftermiddag spiller finale i den bulgarske by Varna.

De norske damespillere vil hellere spille i tights end bikinitrusser, men bliver truet sanktioner, hvis de ikke følger reglerne. Men ifølge holdets anfører, så har de danske damespillere ikke taget stilling til, hvad de foretrækker at spille i.

- Vi har faktisk ikke taget nogen stor diskussion om, hvad vi bedst kan lide at spille i. Vi fokuserer på vores eget spil og holder fokus på banen, og så stiller vi op i de dragter, vi nu engang bliver tildelt. Og vi kan sagtens vinde i bikini, siger Emma Mogensen

Hun tilføjer, at hun synes det er godt, at sagen bliver taget op, og hun fremhæver særligt DHF, der har været gode til at holde de danske spillere ude af den politiske beslutning.

- Jeg synes det er fantastisk, at det bliver taget op, men jeg spiller i den uniform, jeg nu engang får tildelt, når jeg er hernede. Men det er klart, at det giver en kæmpe tryghed, at DHF kan varetage de interesser, og jeg synes det er stærkt, at forbundet vil tage kampen for os alle sammen, så vi kan fokusere år at præstere på banen, siger Emma Mogensen.