Øboere jubler: Nu skal de ikke rejse flere timer for vaccine

Fremover kan øboere i Region Midtjylland blive vaccineret mod corona på den ø, de bor på frem for at rejse til fastlandet.

81-årige Jørgen Hastrup har indtil nu været splittet ved tanken om at skulle vaccineres mod corona.

- Jeg vil rigtig gerne have vaccinen hurtigst muligt, men jeg er ikke vild med at rejse fra øen, og sådan er vi flere ældre på øen, der har det, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Nu kan han og alle andre øboere ånde lettet op. Region Midtjylland har nemlig netop vedtaget, at alle øboere i regionen skal vaccineres på den ø, de bor på frem for at rejse til fastlandet.

- Det har vi ønsket længe, og nu har vi vedtaget, at det er sådan, det bliver, siger Ole Thomsen, der er koncerndirektør hos Region Midtjylland.

VIDEO: Jørgen Hanstrup jubler over, at vaccinerne nu kommer til øerne.

Øboer sagde nej til vaccine

Denne nyhed glæder Jørgen Hastrup, som nu kan nøjes med at se frem til, at det bliver hans tur til at få det eftertragtede stik.

- Det er jeg så glad for. Det betyder så meget for alle os ældre på øen, siger Jørgen Hastrup til TV2 ØSTJYLLAND.

Nyheden er også nået frem til Anholt, hvor 80-årige Henrik Gimbel bor. Han, og andre borgere på Anholt, har allerede fået tilbudt vaccinen, men de takkede nej, da tilbuddet krævede, at de skulle komme til Randers for at få det første stik.

VIDEO: På Anholt er de første fem ældre borgere blevet tilbudt Covid-19 vaccinen. Men - de har alle sagt nej tak, også selvom de faktisk gerne vil have vaccinen. De er nemlig tvunget til at tage den lange tur fra Anholt til Randers - og tilbage igen.

En tur, der for Henrik Gimbel, som er gangbesværet, først og fremmest ville kræve en tur i taxa til Anholt Havn. Så en færgetur på tre timer til Grenaa og derfra med bus til vaccinationscentret i Randers, hvor han ville få sit stik.

Herefter skulle han finde et hotel, han kunne overnatte på, da færgen til og fra Anholt kun har en enkelt afgang om dagen. Men nu undgår han denne tur, og i stedet kan han blive vaccineret på øen.

- Hvor er det rart, at offentlige myndigheder kan komme til fornuft indimellem. Det er dejligt. Jeg er så tilfreds, siger Henrik Gimbel til TV2 ØSTJYLLAND.

Sådan skal det foregå

På de øer, som allerede har en fast praktiserende læge, bliver det lægen, der skal give borgerne vaccinen. Det gælder blandt andet på Samsø og Anholt.

Men det er endnu ikke på plads, hvordan det skal foregå på de øer, som ikke har en læge.

- Vi regner med, at det bliver læger eller anden sundhedspersonale, som allerede har sin gang på øerne, der skal gøre det, siger koncerndirektøren i Region Midtjylland.

Regionen vil ikke nærmere ind på, hvordan vaccinerne skal transporteres frem til de østjyske øer.

Vaccinerne er jo meget eftertragtede, så af sikkerhedsmæssige årsager holder vi den information for os selv, siger Ole Thomsen.

Bliver ikke alle på én gang

I fredags sendte de tre borgmestre i Odder, Hedensted og Horsens kommuner et brev til sundheds- og ældreministeren Magnus Heunicke (S), hvor de opfordrer til, at øboerne skal vaccineres på øerne.

Denne bøn er nu blevet hørt fra Region Midtjylland, men de tre borgmestre har også en anden opfordring.

Hvis alle øboere bliver vaccineret på én gang, vil vi effektivt mindske lokale smitteudbrud, sagde Uffe Jensen (V), der er borgmester Odder Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND tirsdag.

VIDEO: Se interviewet med Ole Thomsen, koncerndirektør i Region Midtjylland, her. Interviewet er fra den 8. januar 2021.

Lige nu lyder vaccinationsplanen på, at det er personer i øget risiko, ældre borgere og frontpersonalet på sundheds- og ældreområdet, der får tilbudt en vaccination først. Herefter kommer den øvrige befolkning.

Og denne vaccinationsplan har Region Midtjylland tænkt sig at følge.

Det kan godt være, vi fremrykker et par borgere i den ældre aldersgruppe, men vi følger Sundhedsstyrelsens vaccinationsplan, og derfor kan vi ikke vaccinere en hel ø på samme tid, siger Ole Thomsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Koncerndirektøren forventer, at de første borgere på alle østjyske øer, som er i den gruppe, der skal vaccineres nu, har fået den første del af vaccinen inden udgangen af næste uge.

Videokonsultation

Videokonsultation med lægen har gjort sit indtog under corona

fartkontrol

Fra i dag: Færdselsindsats mod alle

Sne

Her kan der falde snebyger mandag

Dresslab

play SoMe-shopping vinder frem: - Det allerbedste er, at jeg har en kommunikation med mine faste kunder

e-boks

playSF vil forbyde beskeder fra det offentlige i ferier og weekend

Lige nu
Coronatest gennem næsen

liveblog COVID-19 LIVE: Positivprocent fra lyntest er under 1 for 11. dag i træk