Ny undersøgelse: Stor opbakning til naturnationalparker

Ifølge en ny undersøgelse er et stort flertal af danskerne positivt stemte over for vild natur i form af naturnationalparker.

Debatten har raset, og kritikken af naturnationalparkerne har været højlydt.

Dyrevelfærd og offentlighedens adgang til de store naturområder har ligget kritikere på sinde.

Men en ny undersøgelse lavet af Epinion for Danmarks Naturfredningsforening viser nu et andet billede.

Ifølge undersøgelsen er 71 procent af de mere end 2000 adspurgte respondenter enige i, at det er en god idé at sikre mere vild natur i form af naturnationalparker og urørt skov.

Bare ni procent er uenige i det.

Samtidig ønsker 57 procent, at der skabes endnu flere naturnationalparker.

quote Jeg ville have stillet nogle andre spørgsmål, hvis det var mig.

Pia Kjærsgaard (DF), dyrevelfærdsordfører

Billedet skaber stor tilfredshed i Danmarks Naturfredningsforening, der har kæmpet for naturnationalparkerne.

- Det er et glædeligt udtryk for, at der stadig er et markant flertal, som bakker op om mere vild natur og naturnationalparker i Danmark, siger Sebastian Jonshøj, vicepræsident i foreningen.

Sebastian Jonshøj er vicepræsident i Danmarks Naturfredningsforening og mener, at spørgsmålene i undersøgelsen er helt nøgterne.
Sebastian Jonshøj er vicepræsident i Danmarks Naturfredningsforening og mener, at spørgsmålene i undersøgelsen er helt nøgterne.

Hvor er spørgsmål om dyrevelfærd?

Samme entusiasme finder man ikke hos den måske mest profilerede kritiker af naturnationalparkerne, dyrevelfærdsordfører Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti. Hun tror nemlig "ikke et øjeblik" på undersøgelsen.

- Jeg tror måske, det er det emne, jeg har fået flest henvendelser om, og der er holdningen altså helt, helt anderledes end det, jeg hører her, siger hun.

quote Vi har bedt dem på et relativt nøgternt grundlag om at tage stilling til de her spørgsmål.

Sebastian Jonshøj, vicepræsident, Danmarks Naturfredningsforening

Hendes mistillid til undersøgelsen bunder især i de spørgsmål, der er stillet. Og at ingen af dem omhandler dyrevelfærd.

- Jeg ville have stillet nogle andre spørgsmål, hvis det var mig.

- For eksempel om det skal gå ud over dyrevelfærden, at vi har de her naturnationalparker. Skal det det gå ud over adgangsforholdene i naturnationalparkerne? De spørgsmål ville jeg have stillet, og så er jeg sikker på, at det (resultatet, red.) ville være anderledes, siger Pia Kjærsgaard.

Danmarks Naturfredningsforening er ikke enig i kritikken.

- På det her tidspunkt i debatten har vi en begrundet forventning om, at folk i almindelighed er relativt oplyste om, hvad naturnationalparker indebærer - herunder også græssende dyr, siger Sebastian Jonshøj og fortsætter:

- Derfor har vi med vilje ikke prøvet at pådutte folk en forudindtaget holdning. Vi har bedt dem på et relativt nøgternt grundlag om at tage stilling til de her spørgsmål.

I Østjylland er det især debatten om de græssende dyr i Mols Bjerge, der har fået debatten til at skumme med raseri og beskyldninger.