Nu skifter politikerne parti: Vil man gerne vælges, er det en dårlig idé

Flere østjyske politikere har skiftet parti med et år til kommunalvalget, men vil man gerne være sikker på et genvalg, er det en dårlig idé.

Der er under et år, til vi igen skal til stemmeurnerne i forbindelse med kommunalvalget i 2021, og i den forbindelse har en del politikere tilsyneladende taget deres politiske fremtid op til overvejelse.

I løbet af den seneste uge har konklusionen for fire østjyske politikere været den samme: Det er tid til at skifte parti. Og selvom det måske er den rette beslutning for den enkelte, er det ikke nødvendigvis det klogeste, hvis man vil være sikker på endnu en periode i byrådet.

Det fortæller kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch.

- Det går bedre end for nye kandidater, der stiller op for første gang, men sammenlignet med dem, der bliver i sit parti og genopstiller, mister man cirka halvdelen af chancen for genvalg, siger han.

Med omkring et år til kommunalvalget er det nærmest blevet højsæson for partihopperi. I den seneste uge har flere østjyske byrådspolitikere skiftet parti.

Det er altså de hårde realiteter, Theresa Blegvad, Eva Borchorst Mejnertz, Ango Winther og Laila Sortland nu må erkende.

- Det er en del af de overvejelser, man gør sig, når man skifter parti. Man siger også farvel til nogle mennesker, der har stemt på en og har haft tillid til en. Det er en kalkuleret risiko i den byttehandel, siger Theresa Blegvad, der har skiftet Venstre ud med De Konservative i Aarhus kommune.

Helt konkret er chancerne for genvalg, hvis man bliver i sit parti, omkring 60-80 procent alt efter kommune og partifarve. Det er de procentsatser, der bliver halveret ved et skifte.

Venstre-suppleant med ny partifarve

Det mest bemærkelsesværdige skifte står den rutinerede århusianer Ango Winther for. Efter 27 år i Socialdemokratiet valgte han i sidste uge at slutte sig til De Konservative, mens Eva Borchorst Mejnertz kvittede De Radikale og blev løsgænger i Aarhus Byråd. I Syddjurs Kommune forlod Laila Sortland for et par dage siden Dansk Folkeparti for at blive løsgænger.

Ifølge Roger Buch når op mod otte procent af de danske byrådspolitikere at vende deres parti ryggen i løbet af en fireårig valgperiode, men for Theresa Blegvad er situationen ekstra speciel.

quote Jeg synes, jeg har gjort det anstændigt og lukket døren pænt.

Theresa Blegvad

Hun er netop nu på vej ind i byrådet som suppleant for et Venstre-medlem, men altså nu som Konservativ.

Har du ikke bedraget dine vælgere?

- Der er ikke nogen tvivl om, at man svigter nogen. På den anden måde synes jeg, det er ordentligt at melde ud rettidigt, at næste gang der er kommunalvalg, er det for konservative og ikke for Venstre. Jeg synes, jeg har gjort det anstændigt og lukket døren pænt, siger hun.

Det er den 16. november 2021, de fire politikere skal sikre sig genvalg i nye farver. 

20210515-110842-L-1920x2751we

Dagens konfirmand kom tidligt i kongelig lære

Skærmbillede 2021-05-15 kl. 11.30.13

Trist majvejr fortsætter så langt øjet rækker

_DSC0162

Gellerup-demonstration endte uden sigtelser

20200727-180240-2-1920x1308we

Trods ny vejledning: Rejsebureau tror ikke på rejse-boom

Lige nu
20210511-152255-L-1920x1280we

liveblog COVID-19 LIVE: Konservative vil stryge restriktioner og starte forfra

Lisbjerg forbrænding

Nu begynder afbrændingen af mink i Lisbjerg

Dagens mest læste