Nu forbydes tatoveringsfarver: - Vi har fundet et alternativ

Tirsdag trådte en ny EU-lovgivning i kraft, der har skræmt flere af landets tatovører. Men hos Old Slingers Tattoo i Horsens har man nu fundet et alternativ.

I en grå murstensbygning på Løvenørnsgade i Horsens' smørhul ligger Old Slingers Tattoo. Og her er gang i tatoveringsnålene.

For hos Old Slingers Tattoo er der ikke sket den store forandring på trods af, at EU's nye kemikalielovgivning, der rammer mange farver i tatoveringsblæk, netop er trådt i kraft. 

quote Vi måtte sidde og holde øje med, hvornår farverne ikke var udsolgt længere, for alle ville jo have dem.

Anne Møller, indehaver af Old Slingers Tattoo

Den nye lovgivning, betyder, at der tirsdag forbydes over 4000 kemiske stoffer i tatoveringsblæk grundet en mistanke om, at disse kan være allergi- og kræftfremkaldende.  

En lovgivning, der har sat skræk i både tatovører og kunder over muligheden for fremtidigt at kunne tatovere og blive tatoveret. Men det har været unødvendigt, mener indehaver Anne Møller.

- Folk skyndte sig at booke en tid til at blive tatoveret med farve, inden året var omme, for de var bange for, at det ikke var muligt i det nye år, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Men vi gik i gang med at søge på, hvad producenter har lavet, der lever op til de nye regler. Og der er lavet alternativer til de farver, vi bruger her, og dem har vi så bestilt hjem. 

Hos Old Slingers Tattoo tatoveres der forsat med farve.
Hos Old Slingers Tattoo tatoveres der forsat med farve. Foto: Privatfoto

Derfor kører tatoveringsarbejdet i Old Slingers Tattoo, som det plejer. Og selvom omstillingen for de ansatte i shoppen er gået rimelig smertefrit, har tiden op til også bragt bekymringer hos dem.

- Inde på vores fællesgruppe for danske tatovører, var der mange diskussioner om de her nye regler. Vi var også bekymrede for, om de nye farver ville komme til at blive langt dyrere, end dem, vi har brugt hidtil. Men de er kun steget lidt, så det har ikke haft den store betydning. 

- Vi måtte sidde og holde øje med, hvornår farverne ikke var udsolgt længere, for alle ville jo have dem. Men vi fik dem bestilt midt i december.

Usikkerhed i branchen

Men der hersker angiveligt stadig usikkerhed i tatoveringsbranchen. 

For noget anderledes lyder svaret fra Frank Rosenkilde, der er formand for brancheorganisationen Dansk Tatovør Laug. Han fortæller til Ritzau, at tatovørerne i nogle tilfælde kan blive nødt til at se stort på reglerne. 

- Der er ikke andre løsninger end at dreje loven lidt. Jeg har for eksempel en kunde, som jeg har tatoveret for en måned siden, hvor der mangler en lille smule rød farve i.

- I teorien kan jeg ikke lave tatoveringen færdig, fordi jeg ikke må bruge de farver, jeg tatoverede med for en måned siden. Vi kan ikke lave kæmpestore projekter færdige, hvis vi ikke beholder lidt farve til at lave tatoveringerne med, siger Frank Rosenkilde.

Han mener samtidig at både producenter og tatovører har været for langsomme til at opfatte alvoren i de nye regler. 

I dag er omkring 15 procent af danskerne tatoveret, og selvom flere tatovører ifølge Frank Rosenkilde må dreje nøglen om, forventer Old Slingers Tattoo i hvert fald at fortsætte tatoveringen som før.