Musikere og andre fest-leverandører kan nu søge kompensation

Der er tirsdag indgået en aftale, der skal kompensere leverandører til aflyste fester med mindst 50 gæster. Derudover fordobles den tidligere annoncerede aktivitetspulje til café, barer og restauranter til 200 millioner kroner.

Nu kan teltudlejere, cateringfirmaer, musikere og andre leverandører søge kompensation for aflyste fester.

Der er tirsdag indgået en aftale om kompensation til leverandørerne. Det oplyser Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Aftalen omfatter leverandører til private fester med mindst 50 deltagere. Festen skal afholdes uden for private hjem.

- Jeg har fra start lovet, at der selvfølgelig skal være hjælp at hente til dem, der holder for og bærer en tung byrde på skuldrene.

- Derfor er jeg glad for, at vi nu er enige om at kompensere de leverandører, der danner rammerne om festen med mad, sang og lokaler, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) i meddelelsen.

- Jeg er glad for, at vi nu er enige om at kompensere de leverandører, der danner rammerne om festen med mad, sang og lokaler, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) i en pressemeddelelse.
- Jeg er glad for, at vi nu er enige om at kompensere de leverandører, der danner rammerne om festen med mad, sang og lokaler, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) i en pressemeddelelse. Foto: Philip Davali - Ritzau Scanpix

Hjælp til underleverandører

I slutningen af september blev forsamlingsforbuddet på over 50 personer udvidet, så det også gælder private arrangementer som fødselsdage og bryllupper på hoteller og restauranter. Det gælder frem til udgangen af oktober.

Allerede her sagde ministeren, at der skulle være hjælp at hente for underleverandørerne, og den aftale er altså nu på plads.

Leverandørerne får adgang til at søge kompensation via to eksisterende ordninger. Det er den for selvstændige og den for virksomheders faste omkostninger. For sidstnævnte er det dog kun en "light" udgave.

Leverandører kan få kompenseret op til 50 procent af omkostninger som husleje og udgifter til for eksempel vand og varme. Det kan højst være 50.000 kroner per måned per virksomhed.

Kompensationen falder på et tørt sted for ejerne af Langå Teltudlejning, hvor krisen allerede har kostet på deres egen kapital og pension.
Kompensationen falder på et tørt sted for ejerne af Langå Teltudlejning, hvor krisen allerede har kostet på deres egen kapital og pension.

Det falder på et tørt sted hos Langå Teltudlejning, der udlejer telte, hoppeborge og andet festudstyr. Her har krisen allerede kostet på ejernes egen kapital og pension:

- Jeg synes, det er fint, at politikerne gør noget for at hjælpe. For det er jo egentlig dem, der har sørget for, at det hele blev lukket ned, så de skylder os noget på en eller anden måde, siger Svend Larsen, ejer af Langå Teltudlejning, til TV2 ØSTJYLLAND.

I den oprindelige kompensationsordning kan virksomheder få kompensation på op til 80 procent af omkostningerne.

Aftalen gælder fra 19. august og til 31. oktober, men kan forlænges året ud, hvis restriktionerne forlænges.

VIDEO: Et politisk flertal på Christiansborg har indgået en aftale om kompensation til blandt andre teltudlejere, cateringfirmaer og musikere. Den vækker glæde hos Langå Teltudlening. Se indslaget her.

En dråbe i vandet

Foruden kompensationsordningen fordobles den tidligere annoncerede aktivitetspulje til caféer og restauranter desuden til 200 millioner kroner.

Her kan beværtninger søge tilskud på op til 25.000 kroner til at skabe øget aktivitet.

Men det er kun en dråbe i vandet, lyder det fra ejeren af baren Tir Na Nóg i Frederiksgade i Aarhus:

quote Det er symbolpolitik, og det flytter ikke noget for os.

Andreas Madariaga Ruigrok, ejer, Tir Na Nóg, Aarhus

- Det er symbolpolitik, og det flytter ikke noget for os. Hvis vi skal skabe mere aktivitet, vil det trække folk til, og det skal vi jo også passe på med. Så jeg kan ikke se, hvad vi skal søge det her til, siger Andreas Madariaga Ruigrok til TV2 ØSTJYLLAND.

Han oplyser, at Tir Na Nóg mangler tre millioner kroner i omsætningen på grund af covid-19 krisen.

Tir Na Nóg ligger i Frederiksgade i Aarhus.
Tir Na Nóg ligger i Frederiksgade i Aarhus. Foto: Tir Na Nog

- Klokken 22 er en direkte katastrofe

Tir Na Nóg har tidligere benyttet sig af lønkompensation og støtten til faste omkostninger.

Derudover har selskabet bag baren tilpasset sig covid-19 situationen ved at tilkøbe naborestauranten, så de også kan servere mad og på den måde tiltrække flere kunder.

Men hvis regeringen virkelig vil hjælpe branchen, skal der andre midler til, lyder det: 

- Det vi har brug for, er minimum at kunne holde åbent til midnat. Vi kan ikke vise de store fodboldkampe som Champions League, fordi kampene starter kl. 21, og folk kommer ikke for at se en halv kamp, når vi lukker klokken 22.

- Hvis vi må holde åbent til midnat med halv kapacitet, så kan vi holde skindet på næsen. Og hvis vi må holde åbent til kl. 02, kan vi næsten få det til at gå i plus. Klokken 22 er en direkte katastrofe, siger Andreas Madariaga Ruigrok

VIDEO: Den 18. maj kunne værtshusene igen åbne efter nedlukningen. Det blev der set frem til med stor spænding hos værtshusejere i Østjylland og ikke mindst deres stamgæster.

Skeptisk over for den reelle effekt

Hos SMVdanmark, der repræsenterer de små- og mellemstore virksomheder, er man skeptisk over for den reelle effekt af den nye hjælpepakke.

- Dette var den helt rigtige hjælp, hvis kalenderen havde vist marts og ikke oktober. Men virkeligheden har ændret sig.

- I månedsvis har ordrebogen været gabende tom, for danskerne har ikke turdet arrangere fester og fejringer, siger politisk chef Mia Amalie Holstein i en kommentar.

Med aftalen kan leverandører søge kompensation for letfordærvelige fødevarer, der skulle have været brugt den sidste weekend i september, men blev kasseret, da restriktionerne blev strammet.

Bag aftalen står et bredt flertal. Det består af regeringen, Venstre, Radikale Venstre, SF, Konservative og Alternativet.

VIDEO: Et bredt flertal var i september enige om at kompensere barer, caféer og restauranter, som lider under de nuværende corona-restriktioner. Dengang lød det på at 100 millioner kroner skulle fordeles. 
20210507-155214-L-1920x1079we (1)

Sygeplejersker undtaget fra strejke: Nødberedskabet er højere end til daglig

Untitled design (13)

Politiet jagter flugtbilist - betjent i kritisk tilstand

Untitled design (3)

Bestialsk dyredrab: Kanin fik hugget hovedet af og organer revet ud

20190705-162143-A-1920x1080we

Vanvittig biljagt: Mand flygtede i 43 km - bankede ind i lygtepæl

corona

Smitsom indisk coronavariant fundet: To daginstitutioner ramt

domstol retten byretten Randers pædofilisag

Far spærres inde på ubestemt tid - begik overgreb på datter

Dagens mest læste