Morten Østergaard trækker sig som formand

Morten Østergaard trækker sig som politisk leder for Radikale Venstre efter intern sexismesag i partiet.

Morten Østergaard, som er valgt i Østjyllands Storkreds, trækker sig som formand for Radikale Venstre.

Det oplyser han til pressen onsdag aften, efter han har været i et timelangt krisemøde med partiet.  

Det er en række sager om sexchikane i partiet, der har fået Morten Østergaard til at trække sig. Helt konkret drejer det sig om en sag, som fandt sted for ti år siden.

Her krænkede han Lotte Rod, som er medlem af Radikale Vestre og også er medlem af Folketinget. 

- Jeg har svigtet i sagen om Lotte Rod. Jeg har sådan set ikke svigtet Lotte. For det var mig, hvis hånd hun fjernede fra sit lår for snart 10 år siden. Jeg har givet hende min uforbeholdne undskyldning, og den har hun godtaget, siger Morten Østergaard til pressen.

"Det var min hånd, hun fjernede"

Sagen begyndte at rulle, da Lotte Rod fra partiet skrev et opslag den 16. september om hendes oplevelser med sexchikane.

Hun har sidenhen ikke villet sætte navn på de personer, der havde krænket hende, men flere medlemmer fra Radikale Venstre har krævet, at der skulle komme sanktioner i krænkelsessagen.

- Det var mind hånd, hun fjernede, for ti år siden. Jeg har undskyldt til Lotte, og hun har accepteret en undskyldningen, siger Morten Østergaard. 

I dag erkender Morten Østergaard altså, at det er ham, men så sent som i går udtalte han til flere medier, at han havde givet den person, der havde krænket Lotte Rod, en påtale.

Sofie Carsten Nielsen bliver ny leder

Morten Østergaard har været leder af Radikale Venstre siden 2014. 

Han har desuden været minister tre gange under Helle Thorning Schmidts regering. 

Folketingsgruppen har på krisemødet valgt, at Sofie Carsten Nielsen skal være Radikale Venstres nye leder. Indtil nu har hun været næstformand for partiet.

- Jeg har svigtet min gruppes tillid. Jeg har svigtet mit parti og dermed også offentligheden, fordi jeg ikke havde modet til at erkende, at det ikke var nok, at jeg sagde undskyld til Lotte, men at jeg også er nødt til at være åben om, at det var mig, siger Morten Østergaard på pressemødet.