Minister vil tvinge boligkøbere til at udskifte brændeovne

Køber man et hus, der har en brændeovn fra før 2003, skal den skiftes inden for et år, foreslår miljøminister.

Boligkøbere skal udskifte gamle brændeovne, hvis det står til miljøministeren. Foto: Niels Ahlmann Olesen - Ritzau Scanpix

Boligkøbere skal forpligtes til at udskifte gamle brændeovne. Det siger miljøminister Lea Wermelin (S) til Jydske Vestkysten.

Inden for 12 måneder efter et huskøb skal brændeovnen være udskiftet, hvis den er fra før 2003, lyder forslaget fra ministeren. Ellers kan der vanke bøde.

Der kan komme sanktioner og gives administrative bødeforlæg på 5000 kroner.

Lea Wermelin (S), miljøminister

- Vi ved, at brændeovnene står for en stor del, og at de partikler, de udleder, giver hjerte-kar-sygdomme og luftvejslidelser. Pointen med forslaget er at tage de første skridt mod renere luft herhjemme, siger Lea Wermelin til mediet.

Både Enhedslisten og SF har tidligere foreslået en lignende ordning.

Partierne vil sætte ind på området, fordi brændeovne i Danmark står for 70 procent af partikelforureningen. Særligt de ældre modeller fylder i regnskabet, da de udleder op mod fem gange så mange partikler som nyere brændeovne.

Skyld i 500 dødsfald

Det er anslået, at partiklerne fra de danske brændeovne hvert år er skyld i 500 dødsfald.

Miljøministeren lægger i forslaget op til, at Miljøstyrelsen skal føre tilsyn med, hvorvidt boligkøbere lever op til reglerne. Gør de ikke det, kan det mærkes på økonomien.

Læs også Naboens osende brændeovn forpestede livet for Charlotte og Jørgen

- Der kan komme sanktioner og gives administrative bødeforlæg på 5000 kroner, siger Lea Wermelin til mediet.

Miljøministeriet har tidligere vurderet, at der er omkring 200.000 brændeovne i Danmark, som er fra før 1995. Regeringen forventer, at hvis lovforslaget træder i kraft, vil 12.000 brændeovne blive udskiftet alene det første år.

Har kæmpet for forbud

TV2 ØSTJYLLAND har tidligere fortalt om parret Charlotte og Jørgen Madsen, der var så trætte af røg fra naboens brændeovn, at de flyttede.

De måtte sælge drømmehuset i det nordlige Aarhus, fordi de blev voldsomt generet, når naboerne tændte op i brændeovnen.

03:15

VIDEO: Knitrende flammer i en brændeovn kan skabe varme og hygge - men de kan også være årsag til røg og os, der kan forpeste hverdagen for omgivelserne. Parret her følte sig så generede af røg fra naboens brændeovn, at de flyttede fra deres hus. Indslaget er fra den 8. januar.

Luk video

Siden har de kæmpet for et decideret forbud mod brændeovne. 

- Jeg kunne simpelthen ikke byde mine børn, at vi skulle blive boende der. Vi fik hele tiden forurening ned over vores hus, sagde Charlotte Madsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Vi kunne jo ikke lufte ud. Lad os sige, at man har tændt stearinlys, så det oser lidt. Så vil man gerne lufte ud, men det kunne vi bare ikke. Det var forfærdeligt.

Charlotte Madsen, Aarhus

Familien fik røg fra naboens skorsten ind gennem ventilation og vinduer, og det påvirkede hverdagen i hjemmet.

- Vi kunne jo ikke lufte ud. Lad os sige, at man har tændt stearinlys, så det oser lidt. Så vil man gerne lufte ud, men det kunne vi bare ikke. Det var forfærdeligt.

Her kan man se, hvordan den hvide røg fra brændeovnen kryber ned af naboens tag.

Flest i Aarhus Kommune

I Danmark er der ca. 670.000 brændeovne. I Østjylland er der flest i Aarhus Kommune, hvor der er over 18.000.

Undersøgelser viser, at forurening fra brændeovne er skyld i cirka 500 for tidlige dødsfald om året. Til sammenligning er forurening fra vejtrafik skyld i cirka 320 for tidlige dødsfald.

I Østjylland er der flest brændeovne i Aarhus Kommune.

- Når man fyrer med træ i en brændeovn, så kommer der en masse sodpartikler ud af skorstenen. Det er de partikler, vi mener, er nogle af de farligste for vores helbred. De kan give lunge og hjerte-kar-sygdomme og i sidste ende være dødeligt, har professor på Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet Jørgen Brandt tidligere fortalt til TV2 ØSTJYLLAND.

Tænd rigtigt op i din brændeovn

1. Tænd op fra toppen 
Flammerne skal arbejde sig oppe fra og ned som et stearinlys.

2. Brug kun tørt træ 
Vådt træ ryger for meget. Fyr aldrig med affald, reklamer, behandlet træ eller lignende.

3. Sørg for rigeligt luft 
Skru først ned for luften, når flammerne bliver lysere. Fyr lidt ad gangen og brug ikke for store stykker træ.

4. Røgen skal være næsten usynlig 
Gå udenfor og tjek, at der hverken er for meget røg, eller at det lugter grimt.

 

Kilde: Miljøstyrelsen

06:09

VIDEO: En nabokrig i Lyngå har stået på i over syv år. Tre naboer oplever store røggener fra en gårdejer nær dem. Indslaget er fra 3. oktober 2019.

Luk video

Politisk uenighed

Vi luftede i januar tanken om et forbud mod brændeovne over for lokale folketingsmedlemmer. Her var der ikke enighed om, hvad der skal gøres.

Enhedslistens Søren Egge Rasmussen mente, at brændeovnene bør forbydes.

Læs også Naboer i 'krig' i årevis - røg fra halmfyr splitter landsby

- Når nu man har fjernvarme i vores huse, hvorfor så have en brændeovn også? I Aarhus og Randers har man eksempelvis fjernvarme med biomasse, og så giver det ikke mening at have brændeovn i sit hjem. Det giver ikke mening længere, som det gjorde, da der var kulfyring på Studstrupværket, sagde Søren Egge Rasmussen til TV2 ØSTJYLLAND.

Der skal nok være en eller anden forbudspolitikker, der vil hoppe på den limpind, men det gør jeg altså ikke.

Lars Boje Mathiesen, folketingsmedlem, Nye Borgerlige

Han understregede, at det kun giver mening i områder, der i forvejen har fjernvarmeforsyning. Men i fremtiden bliver der ifølge Søren Egge Rasmussen endnu mere grund til at undvære brændeovnen.

- Når vi får omstillet vores fjernvarmeforsyning til geotermi, så vil vi komme frem til at have en reel fjernvarmeforsyning på vedvarende energi, og så giver det endnu mindre mening med brændeovne, lød det fra ham.

Hopper ikke med på 'forbudsvogn'

Lars Boje Mathiesen (NB) var dog af en anden holdning. Selvom han har sympati for familien Madsen i Aarhus, er han modstander af et forbud.

- Der er jo ingen grund til, at vi skal gå ind og forbyde brændeovne for hundredtusindvis af danskere i deres hjem. Der skal nok være en eller anden forbudspolitikker, der vil hoppe på den limpind, men det gør jeg altså ikke, sagde Lars Boje Mathiesen til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Mange bliver irriteret på naboen: Disse ting generer os mest

Han mener, at teknologien inden for de kommende år vil løse problemet, når de filtre, der kan stoppe partiklerne, er færdigudviklede.

Lars Boje Mathiesen tror på, at der er andre og bedre løsninger end et forbud mod brændeovne.