Minister til festivaler og store events: Planlæg forsigtigt

Musikfestivaler landet over blev aflyst i sommeren 2020, og hvad den kommende sommer byder på, vides ikke.

Det er fortsat uvist, hvordan coronasituation i foråret og sommeren ser ud. Og derfor er det for tidligt nu at sige, om store begivenheder såsom festivaler og folkemøder kan finde sted i sommeren 2021.

Sådan lyder det fra kulturminister Joy Mogensen (S) torsdag på et samråd om emnet.

Hun gentager dog sit budskab om, at eksempelvis festivaler og andre begivenheder, hvor mange mennesker samles hen over sommeren, fortsætter med at "planlægge forsigtigt".

- Jeg er helt opmærksom på, at dette svar på nuværende tidspunkt ikke giver fuldstændig klarhed over, hvordan og hvorledes med især de store begivenheder, da de står i en ekstraordinær vanskelig situation, siger Joy Mogensen. 

- Vi ønsker jo, at de kan sige ’godt, her er noget, I som minimum kan forholde jer til. Det ændrer vi ikke på’, siger stifter af GrimFest Aage Jakob Stockholm.
- Vi ønsker jo, at de kan sige ’godt, her er noget, I som minimum kan forholde jer til. Det ændrer vi ikke på’, siger stifter af GrimFest Aage Jakob Stockholm. Foto: Danmarks Grimmeste Festival

quote - Vi er tilbageholdende med at skrive store, dyre kontrakter med kunstnerne. Vi ved ikke, om vi kompenseres, så vi tør ikke indgå noget

Thomas Jakobsen, formand for Samsø Festival

Skal vide noget snart

Lige nu træder festivalsbranchen vande, mens de venter på en afklaring. Onsdag fortalte vi, at stifteren af GrimFest i Aarhus både savner klar besked. Det samme gør Horsens Middelalderfestival og Samsø Festival, som må vente på svar lidt endnu. 

- Vi skal snart have noget at vide eller sikres kompensation, hvis de aflyser os. Vi er tilbageholdende med at skrive store, dyre kontrakter med kunstnerne. Vi ved ikke, om vi kompenseres, så vi tør ikke indgå noget, siger Thomas Jakobsen, som er formand for Samsø Festival, til TV2 ØSTJYLLAND.

Om få måneder begynder festivalsæsonen. Men er det overhovedet muligt at afholde festivaler? Og er det muligt at få kompensation? Det er bare nogle af spørgsmålene, som arrangørerne bliver mere og mere desperate for at få svar på.

Festivalerne står altså fortsat i lidt af et dilemma. 

- Når man skal planlægge sådan nogle større events, har man ikke kun en uges varsel til at lave det. De helt store ting tager minimum et halvt år, siger stifter af GrimFest Aage Jakob Stockholm til TV2 ØSTJYLLAND. 

quote - Hvis der er noget, vi har lært det seneste år, så er det, at jo flere mennesker vi samler, jo større risiko er der i forhold til virusspredning

Joy Mogensen (S), kulturminister


Kviktest og vaccinepas

- Hvis der er noget, vi har lært det seneste år, så er det, at jo flere mennesker vi samler, jo større risiko er der i forhold til virusspredning, siger kulturministeren. 

- Vi kan ikke sige, hvad de (arrangørerne, red.) kan sundhedsmæssigt. Men vi kan give dem en form for sikkerhed i forhold til deres økonomiske, organisatoriske og kontraktmæssige planlægning, siger Mogensen.

Det er Kim Valentin (V), Birgitte Bergman (K) og Morten Messerschmidt (DF), som har fået indkaldt ministeren i samråd i Kulturudvalget.

Hun er blevet bedt om at komme med sine overvejelser om for eksempel kviktest og vaccinepas. Samt om eventuel medfinansiering af de ekstra omkostninger til en sundhedsforsvarlig afvikling af sommerens begivenheder.

- Det kribler da helt vildt for at få lov til det igen, siger stifter af GrimFest Aage Jakob Stockholm om at afholde festival.
- Det kribler da helt vildt for at få lov til det igen, siger stifter af GrimFest Aage Jakob Stockholm om at afholde festival.

Klør stadig på

Flere store udenlandske festivaler har allerede aflyst sommeren 2021. Men foreløbig har kun et par mindre danske festivaler, Gutter Island og Tange Sø Festival, opgivet at gennemføre i 2021.

Roskilde Festival og Smukfest i Skanderborg - to mastodonter i Danmark - har endnu ikke opgivet.

Det føles efterhånden som lang tid siden, vi kunne samles som her til Smukfest 2016.
Det føles efterhånden som lang tid siden, vi kunne samles som her til Smukfest 2016. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix (arkiv)

Regeringen forventer, at et digitalt coronapas vil være klar til maj. Det digitale coronapas er en app på telefonen. Her skal man kunne fremvise, om man er vaccineret mod coronavirus. Eller for nylig har fået taget en test med et negativt svar.

Det er forhåbningen i erhvervslivet, at passet vil kunne bruges i forbindelse med festivaler og andre større begivenheder.

Bør kunne give større klarhed

Mogensen kritiseres fra blå blok på samrådet. Blandt andet for ikke at ville svare på spørgsmål ved at henvise til sundhedsministeren i forhold til coronarelaterede spørgsmål.

Birgitte Bergman, der er kulturordfører for K, mener, at ministeren bør kunne give større klarhed over den kommende sommer allerede nu.

- Det er en kompleks opgave at lave de her sikkerhedssetup for arrangørerne, siger hun.

Mogensen henviser til de drøftelser om genåbning, der pågår mellem statsminister Mette Frederiksen (S) og de øvrige partiledere.

Politiaktion

Stor politiaktion efter voldsomt husspektakel lørdag aften - to personer anholdt

20201014-131336-A-1920x1277we

Regn, slud og snevejr over Danmark - her er der størst risiko for sne

Storegade Randers

Om halvanden uge åbnes der for udeservering, men restauranter siger nej

80_percent

play Lystbådepladser bliver revet væk

Ikea Skejby Aarhus IKEA

Genåbningsglæde hos IKEA: Håber ikke alle kommer på tirsdag

LINE JENSEN, KUNSTIGE NEGLE

play Line elsker kunstige negle: Former dødsstjernen på din fingerspids