Mette og Torben ventede i 15 år – nu har de bygget kæmpe orangeri

Havde Mette Husted og Torben Petersen ikke siddet ved samme bord som en lokal enke, havde de ikke fået drømmehuset.

Mette Husted kan næsten ikke tro sine egne ører. Huset skal sælges, fortæller kvinden ved siden af hende. Det får Mette til straks at kigge på sin mand, Torben Petersen, der sidder på den anden side af bordet. Hun kan se på ham, at han tænker det samme.

For det er nemlig ikke hvilket som helst hus, kvinden taler om.

Det er det yndige, hvide husmandssted med stråtag, som parret har kigget længselsfuldt efter, siden de så det første gang i slutningen af 80’erne.

- Vi kom sejlende forbi, da vi fik øje på det og tænkte, at det ville være det dejligste sted at bo. Men vi vidste også, at det var urealistisk - det er sådan et hus, der aldrig kommer til salg, fortæller Mette, der viser huset frem i ’Sæt boligen på kortet’.

Sæt boligen på kortet
Orangeriet, der forbinder de to bygninger, gør boligen til noget helt særligt.

Mere end 15 år er gået, siden huset første gang fik Mette og Torben til at standse op. Nu er det 2005, og de sidder til den årlige sommerfest i lodsejerforeningen, som både de og kvinden er medlem af. Det er en once in a lifetime mulighed, tænker Mette.

Alligevel går der yderligere ti år og en usædvanlig renovering, før de kan flytte adressen til deres drømmehus.

Var ikke klar

Da de mødte kvinden til sommerfesten, var hun kort forinden blevet enke og havde egentlig besluttet ikke at deltage. Og var det blevet sådan, var det stråtækte hus meget vel forblevet en uopnåelig drøm for parret.

- Hun havde tøvet med at komme med, fordi hun havde mistet sin mand, men hun skulle have tankerne væk. Så det var meget tilfældigt – også at vi lige endte med at sidde ved siden af hinanden, siger Mette.

Sæt boligen på kortet
Huset var cirka 260 kvadratmeter, da Torben og Mette overtog. Med de nye tilbygninger kommer det op på omkring 460.

De lod sig dog ikke mærke med noget den aften. Men allerede på vejen hjem, talte hun og Torben i munden på hinanden. 

Parret boede dengang på en landejendom blot fem kilometer fra husmandsstedet. Og drømmen om huset, de ellers havde parkeret som urealistisk, brød ud i lys lue på vejen hjem.

Hvis boligen først kom på markedet, ville de ikke have en chance, så de tog hen til kvinden dagen efter, fortæller Mette.

Sæt boligen på kortet
Mette søgte noget lidt anderledes, da hun indrettede husets to badeværelser. Her er det en porcelænsmaler, der har givet vasken et unikt look.

Heldigvis viste kvinden sig at være lettet over, at der stod nogle købere klar og inviterede dem straks indenfor.

- Jeg var solgt med det samme. Beliggenheden og naturen omkring. Jeg kunne se noget potentiale i det. Meget var vokset til, men det er småting, siger Mette.

Intet var dog sikkert, før handlen var afsluttet. Og i flere måneder måtte de lade som ingenting, selvom huset var det eneste, de tænkte på.

I december 2005 kunne de endelig skrive under, og det var en kæmpelettelse for dem. Torben var dog endnu ikke klar til at sige farvel til den gamle ejendom.

Særligt udtryk

Derfor blev husmandsstedet et fritidshus, mens renoveringen gik i gang. Det var slidt, men maling, et nyt stråtag, mahognivinduer og to nye toiletter, efter en vandskade, bragte det efterhånden tilbage til storhedstiden. 

Parret bevarede alle de originale detaljer, som det udskårne loft og køkkenet.

Sæt boligen på kortet
Det oprindelige køkken fra 1964. Man har været fremadsynet, da det blev bygget, og har indlagt gulvvarme.

Der var dog enkelte ting, de ønskede at tilføje. Og her opstod også den idé, der i dag har givet huset sit helt særlige udtryk. Orangeriet, der forbinder det oprindelige hovedhus med tilbygningen.

- Vi blev enige om den løsning med, at den forbandt de to bygninger. Vi ville gerne have, at vi kunne udnytte det optimalt, og det kan man, når man har let adgang til det. Og det er så rart, har vi måttet sande, siger Mette.

Sæt boligen på kortet
I tilbygningen er kommet endnu et køkken, som ligger tæt på orangeriet.

I stedet for køkkenet, som hos mange er samlingsstedet, blev det for familien Husted Petersen de ekstra kvadratmeter i orangeriet. Gulvvarmen sikrer, at de kan bruge det hele året.

Og efter ti år, hvor de hver weekend havde pakket madkurven, blev Torben også klar til at sige farvel til deres tidligere landejendom og turene på traktoren. 

Bliver ikke fristet

De må stadig knibe sig selv i armen en gang i mellem, når de kommer hjem til huset med skov og å i baghaven.

- Det er sjovt, at drømmen endte med at gå i opfyldende. Det er fuldstændig mærkeligt, at vi nu bor her. Jeg tænker, at det nærmest er et mirakel, siger Mette.

Parret kender i dag de nye ejere, der bor i deres gamle hus, og derfor kommer de der også jævnligt. 

Sæt boligen på kortet
Parret købte huset til 5 millioner, og det er i dag vurderet til 9,5 millioner.

Men det har ikke fået dem til at tvivle på beslutningen eller kaste sig ud i nye renoveringsprojekter.

- Vi er enige om, at nu har vi en alder, hvor vi siger: Nu nyder vi det, vi har. Man bliver ikke ved med at have den samme gejst til at renovere. Og vi har stadig rigeligt at se til, siger Mette.

Hele familien Husted Petersens hus kan ses gratis i 'Sæt boligen på kortet' på TV 2 PLAY.

I denne artikel er det ikke afsløret, hvor i Østjylland boligen ligger. Men du kan selv gætte med i programmet på TV 2 Play.