Mens mange unge mistrives: Gamere klarer sig bedre gennem lockdown

Ensomhed er et stort problem blandt unge under lockdown, men noget tyder på, at gamere klarer sig bedre gennem krisen.

Fodboldkampen er aflyst, baren er lukket og koncerten må udskydes endnu engang. Sådan er hverdagen for de fleste unge, og sådan har den efterhånden været længe.

Corona-lockdown har betydet en fordobling af unge, der føler sig alvorligt ensomme. Mens mange ser ungdommen flyve forbi dem, tyder noget på, at gamere klarer sig bedre gennem corona-krisen, når det kommer til ensomhed. De får nemlig gavn af deres evne til at danne og pleje digitale venskaber.

quote Gaming er et godt alternativ i en virkelighed, hvor vi ikke kan det, vi plejer.

Morten Saxtorff, psykolog og ekspert i gaming.

En af de unge, der har haft stor glæde af gaming under lockdown, er Christian Frengler fra TV2 ØSTJYLLANDs nyeste Youtube-serie ’Fraggers i Form’.

- Jeg tror, jeg havde været meget ensom, hvis jeg ikke havde haft gaming under corona, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Du kan se første afsnit af serien her.  

Relationer i det digitale univers 

Christian Frengler mødes med sine venner online og snakker om alt og ingenting, mens de spiller forskellige spil. Det hjælper ham til at flygte fra den virkelighed, der lige nu er uden for skærmen. Og han er langt fra alene om at bruge gaming til at undgå ensomheden, mener psykolog og ekspert i gaming Morten Saxtorff.

- I løbet af corona-lockdown har man fjernet muligheden for at skabe fysiske relationer. Den tid, de unge nu har til overs, bruger de ofte på gaming. Derfor bygger de relationer op i det digitale univers i stedet for i det fysiske, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Sådan bliver du en del af et gaming-fællesskab

Gaming har efter Christian Frenglers egen overbevisning været årsag til, at han har klaret sig godt gennem lockdown indtil videre.

- Det giver mig en glæde at sidde sammen med mine venner ved computeren. Man har noget sammen. Det holder mit hoved oppe, så jeg ikke går helt ned psykisk, siger han.

Finder på sjove alternativer 

Mange af de unge finder på andre måder at feste og hygge sig på, når de ikke kan mødes fysisk. En af dem er 27-årige Morten Hjortshøj, der hver lørdag mødes med sine venner online for at spille computerspil og drikke øl.

- Førhen mødtes vi i weekenderne og drak drinks og hyggede os. Det kan vi ikke mere. Derfor mødes vi online hver lørdag, hvor vi spiller spil og drikker øl, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Undersøgelser peger på, at gaming kan have en direkte positiv effekt på børns trivsel. Selvfølgelig i de rigtige mængder. Men man kan game op til seks timer om dagen, uden det har en effekt på ens trivsel.

Morten Saxtorff, psykolog og ekspert i gaming.

Du kan se i videoen her, hvordan det forgår. 

27-årige Morten Hjortshøj har sammen med sine venner fundet et alternativ til de fester, de normalt havde før corona.

Gaming er ikke farligt

Psykolog og ekspert i gaming Morten Saxtorff oplever, at nogle forældre kan blive bekymret for deres børn, når de begynder at spille meget computer. Flere frygter, at børnene bliver dårligere til at indgå i fysiske relationer. Men det er som udgangspunkt ikke nødvendigt at være bekymret, mener han.

- Hvis jeg bliver dygtigere til fodbold, betyder det ikke, at jeg bliver dårligere til badminton. Den naturlige reaktion til dette ville være, at hvis jeg træner badminton bliver jeg ikke bedre til fodbold. Rigtigt, men du bliver heller ikke dårligere, siger Morten Saxtorff.

Simone Buskbjerg er en af de unge, der oplever ensomhed under corona-lockdown.

Morten Saxtorff mener faktisk, at gaming kan have en positiv indvirkning på børn og unge.

- Undersøgelser peger på, at gaming kan have en direkte positiv effekt på børns trivsel. Selvfølgelig i de rigtige mængder. Men man kan game op til seks timer om dagen, uden det har en effekt på ens trivsel, siger Morten Saxtorff.

En undersøgelse af trivsel og gaming

Han understreger, at digitalt samvær selvfølgelig ikke kan erstatte fysisk samvær, men at det i stedet kan være et rigtig godt alternativ.

- Man kan aldrig dække behovet for eksempel hudsult digitalt, men man kan snakke sammen og interagere. Gaming er et godt alternativ i en virkelighed, hvor vi ikke kan det, vi plejer. Når vi kommer ud på den anden side, er der et godt grundlag for både at deltage i fysiske og digitale fællesskaber, siger Morten Saxtorff.

Selvom Morten Saxtorff som udgangspunkt ikke mener, at der er grund til bekymring hos de fleste forældre, understreger han alligevel, at man skal være opmærksom på, om ens barn bliver tiltagende aggressiv eller stopper med deres vigtige daligdagsting, som at spise eller gå i bad.

- I så fald skal man kontakte egen læge. Men ofte bunder disse problemer i andet end gaming. Gaming bliver et værktøj for den unge, men man bliver ikke afhængig i en biologisk sammenhæng, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.