Massekøb af kæledyr kan føre til aflivninger

Ifølge Fødevarestyrelsen kan impulskøb af eksempelvis hunde ende med, at ejerne ikke magter at holde dyret.

Hos en kennel i Ry var det seneste kuld på fire hvalpe allerede solgt, inden de blev født, og kennelen kunne sagtens have solgt op til fem gange så mange.

Mange danskere køber kæledyr for at blive holdt med selskab under coronakrisen, og særligt hunde er populære.

Men Fødevarestyrelsen advarer nu om impulskøb.

Det kan i sidste ende føre til, at dyret må aflives, hvis ejeren ikke magter at holde kæledyr, når hverdagen begynder igen.

Læs også Hundehvalpe går som varmt brød under corona-krisen

Else Enemark er dyrlæge hos Fødevarestyrelsen. Hun opfordrer til, at man tænker sig ekstra om, inden man eventuelt anskaffer sig et kæledyr.

- Vi opfordrer til, at man ikke laver impulskøb, fordi familien nu er samlet gennem længere tid.

- Konsekvensen kan jo desværre være, at dyrene skal videreformidles, hvilket ikke er særlig rart for hverken ejer eller dyr.

Læs også Hunde og katte kan også blive smittet - her er, hvad du skal vide om kæledyr og coronavirus

- I sidste ende kan det medføre, at dyr, der ellers kunne have levet et godt liv, bliver aflivet, siger Else Enemark.

Flere søgninger på hunde-salgsportal

TV2 ØSTJYLLAND kunne i slutningen af marts fortælle, at Dansk Kennel Klub meldte om 30 procent flere henvendelser her i corona-dagene. Derudover fortalte de, at der var en hel del flere søgninger på deres portal for salg af hunde.

Blandt andet er det gået strålende med salget af hundehvalpe på en kennel i Ry.

02:21

For nogle brancher er den her coronakrise også en økonomisk krise, mens andre brancher har helt uventet oplevet en øget efterspørgsel på deres varer. Indslaget er fra den 31. marts 2020.

Luk video

- Der er rigtigt mange, der kontakter os på mail eller telefon for at høre, om vi har hvalpe, og om de så er solgt. Der må vi skuffe dem og sige, at det er de. Der er stor efterspørgsel på i hvert fald beagle-hvalpe lige nu, sagde hundeopdrætter Nana Wirenfeldt Jensen til TV2 ØSTJYLLAND den 31. marts 2020.

Hun opdrætter beagle-hvalpe, og der kommer et nyt kuld hvalpe cirka hvert halvandet år. Det seneste kuld på fire hvalpe var allerede solgt, inden de kom til verden for otte uger siden – og opdrætterne kunne have solgt mange flere.

Læs også Ulykkelig hundeejer med advarsel: Livsfarlig parasit i omløb

- Vi kunne nok have solgt mellem 15 og 20 hvalpe lige nu. Så mange er der blevet spurgt efter den sidste måneds tid. Så det går rigtigt godt lige nu, sagde Nana Wirenfeldt Jensen.

Hunde må ikke være impulskøb

På eksempelvis hjemmesiden købhund.dk samt hos Dyrenes Beskyttelse har man ifølge DR oplevet en kraftig stigning i efterspørgslen på kæledyr.

Det er selvfølgelig fint, hvis man er klar til at påtage sig ansvaret, mener Else Enemark.

- Men hvis det er, fordi man har børnene hjemme i længere perioder, er det ikke godt nok, siger hun.

Læs også Mias hund havde kæmpe knude på kroppen – søgte hjælp hos digital dyrlæge

På Fødevarestyrelsen har man nu i samarbejde med flere organisationer lavet en test, hvor man kan afprøve, om man er klar til at få et kæledyr.

Også fødevareminister Mogens Jensen (S) er på Twitter ude med en advarsel.

- Mange køber hundehvalpe denne tid, men det er vigtigt, at hunde ikke bliver impulskøb, skriver ministeren.

Artiklen fortsætter herunder...

Hos Dyrenes Beskyttelses otte internater er oplevelsen dog, at de, der kommer for at adoptere nu, har gennemtænkt situationen.

Men andre steder og på et helt generelt plan skal man undgå impulskøb, mener familiedyrschef i organisationen, Jens Jokumsen.

- Anskaffelse af kæledyr skal i det hele taget altid været en velovervejet beslutning.

- Har man plads, tid, råd, og er man klar over, hvor gammel dyret bliver? Der er nogle ting, man skal være klar over, siger han.