Lokalpolitikere vil gøre op med sexisme i byrådene

Nedladende bemærkninger, uønskede berøringer og tvang. En undersøgelse TV2 ØSTJYLLAND har lavet, viser at sexisme også spiller en rolle i de østjyske byråd.

Sexisme skal på dagsordenen.

Sådan lyder det meget entydigt fra tre østjyske byrådspolitikere - og to borgmestre.

- Det skal siges højt, så vi kan se hinanden i øjnene og sige, at vi har et problem med sexisme, for der er et problem med den kultur og med den måde, vi omtaler kvinder på, siger byrådsmedlem i Odder Kommune Ditte-Marie Thejsen (Enhl.) til TV2 ØSTJYLLAND.

Ditte-Marie Thejsen er en af de lokalpolitikere, der selv har måttet lægge ører til lidt af hvert i et sit arbejdsliv som lokalpolitiker.

quote Jeg har fået at vide, at kvinder ikke er egnet til økonomi, og at jeg ikke burde side i økonomiudvalget, fordi jeg er kvinde.

Ditte-Marie Thejsen (Enhl.), byrådsmedlem, Odder Kommune

- Jeg har oplevet en politisk kollega, som sagde til mig, mens der var andre til stede, at enlige mødre ikke burde blande sig i lokalpolitik. Jeg har også fået at vide, at kvinder ikke er egnet til økonomi, og at jeg ikke burde side i økonomiudvalget, fordi jeg er kvinde, fortæller Ditte-Marie Thejsen.

VIDEO: I alle de ti østjyske kommuner er der mindst et tilfælde af sexisme, og en del politikere har flere oplevelser bag sig. Det gælder blandt andet i Randers og Odder Kommune, hvor to byrådsmedlemmer nu står frem og fortæller om deres oplevelser med sexisme. Se indslaget fra den 1. oktober 2020 her. 

Man bliver hylet ud af den

Ditte-Marie Thejsen langt fra er et enestående tilfælde, viser en undersøgelse, TV2 ØSTJYLLAND har lavet.

 I alt er der sendt et spørgeskema til 300 østjyske byrådsmedlemmer, hvoraf 112 har svaret. Undersøgelsen viser, at 23 personer har oplevet sexisme i deres arbejde i byrådet.

quote Problemet er, at det virker. Man bliver ubehageligt til mode og hylet ud af den.

Ditte-Marie Thejsen (Enhl.), byrådsmedlem, Odder Kommune

- Det handler om at degradere andre, når man kommenterer på udseende i den sammenhæng. Problemet er, at det virker. Man bliver ubehagelig til mode og bliver hylet ud af den, siger Ditte-Marie Thejsen.

Af de 23 oplyser 15, at de har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed. 18 personer har oplevet kønskrænkende adfærd, mens to personer har oplevet tvang eller en noget-for-noget-tilgang.

Sådan blev de spurgt

Diskuterer ikke med samme forudsætning

I alle ti østjyske kommuner er der mindst et tilfælde af sexisme, og en del politikere har flere oplevelser bag sig.

En af dem er Anne Hjortshøj (S), der har oplevet at blive talt ned til og at blive berørt på en måde, hun ikke mener hører hjemme i en professionel sammenhæng.

- Det er et kæmpe problem, når man skal til at sidde og diskutere noget seriøst bagefter, fordi det ikke bliver den samme præmis og forudsætning, vi kommer til at diskutere ud fra.

- De ord der bliver sagt til mig, er jo på papiret uskyldige, men i den kontekst de falder, stiller de mig i en lavere position i den politiske diskussion, siger Anne Hjortshøj, der er byrådsmedlem i Randers Kommune.

Anne Hjortshøj peger på, at problemet kommer af en samfundsstruktur, hvor mænd tidligere har haft en anden status end kvinder. Det er det, der nu skal gøres op med, mener hun.
Anne Hjortshøj peger på, at problemet kommer af en samfundsstruktur, hvor mænd tidligere har haft en anden status end kvinder. Det er det, der nu skal gøres op med, mener hun.

Hun peger på, at problemet kommer af en samfundsstruktur, hvor mænd tidligere har haft en anden status end kvinder – og at det er det, der nu skal gøres op med. Men hun oplever også, at det som enkeltperson kan være svært at sige fra hver gang:

- Jeg bliver stødt, når det sker, og så bliver jeg egentlig også lidt vred på mig selv over, at jeg ikke er i stand til at sige fra, fortæller Anne Hjortshøj.

Ditte-Marie Thejsen har også flere gange prøvet at sige fra. Dog med det resultat, at hun føler sig latterliggjort:

- Jeg har prøvet at sige fra, hvis min grænse er blevet overskredet. Men det har haft den konsekvens, at der bliver en latterliggørelse omkring mig, hvor der for eksempel bliver sagt: ”Nu skal du passe på ikke at sige noget, der krænker Ditte-Marie. Eller du skal ikke holde døren for Ditte-Marie, så synes hun bare, at du er sexist”, fortæller hun.

Ditte-Marie Thejsen har også flere gange prøvet at sige fra. Dog med det resultat, at hun føler sig latterliggjort.
Ditte-Marie Thejsen har også flere gange prøvet at sige fra. Dog med det resultat, at hun føler sig latterliggjort.

Det handler om magt

I Aarhus Kommune mærker særligt kvindelige byrådspolitikere til sexismen. I TV2 ØSTJYLLANDs undersøgelse svarer fem personer, at de har oplevet sexisme i byrådet.

Tidligere har Lene Horsbøl (V) og Eva Borchorst Mejnertz (Rad.V.) stået frem og fortalt om grænseoverskridende adfærd i det aarhusianske byråd.

quote Det er alt fra at blive kaldt lille skat eller lille ven, til at blive trukket i min hestehale af en mandelig kollega inden et møde.

Louise Lindskrog (S), byrådsmedlem, Aarhus Kommune

Nu fortæller også Louise Lindskrog (S) om oplevelser, der går langt over hendes grænse.

- Det er alt fra at blive kaldt lille skat eller lille ven, til at blive trukket i min hestehale inden et møde af en mandlig kollega, der så siger: Sikke en fin lillepige-hestehale, du har i dag, fortæller det aarhusianske byrådsmedlem til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Debatten om sexisme har også bredt sig til byrådet i Aarhus Kommune. Se indslaget fra den 23. september 2020 her. 

Generelt bliver hun i sit arbejde som lokalpolitiker mødt af kommentarer som går på hendes udseende, hvordan hendes stemme lyder, og hvilket tøj hun har på, i stedet for hendes politik.

I andre politiske sammenhænge er hun desuden blevet aet og nusset helt umotiveret, ligesom hun har oplevet at blive taget på røven:

- Det er jo ikke fordi, det gør fysisk ondt at blive taget på røven. Men det er en påmindelse om, at man ikke bliver set som et ligeværdigt menneske som skal behandles med respekt. Det handler simpelthen om magtudøvelse, siger Louise Lindskrog.

Louise Lindskrog har oplevet alt fra nedladende kommentarer og uønskede berøringer i hendes arbejdsliv som lokalpolitiker.
Louise Lindskrog har oplevet alt fra nedladende kommentarer og uønskede berøringer i hendes arbejdsliv som lokalpolitiker. Foto: Privat

I august fortalte hun om, hvordan hendes alder blev brugt imod hende i en politisk diskussion. Da hun sagde fra, var reaktionen, at hun trak lille-pigekortet.

Og den magtudøvelse, kan være svær at stå imod og sige fra overfor som ene kvinde, mener hun:

- Jeg oplever, at vi har et misforstået ideal om, at man kun er stærk og sej, hvis man altid bare børster det af sig, svarer igen eller tager det som en joke, selvom det er over grænsen. Hvis man siger fra, oplever jeg, at så er holdningen, at man er svag og gør sig selv til offer, hvilket er helt misforstået, siger Louise Lindskrog.

VIDEO: Under et byrådsmøde i Aarhus Kommune oplevede Louise Lindskrog, at hendes alder blev brugt imod hende.  Louise Lindskrog sagde fra, og en kvindelig kollega mente, at Louise Lindskrogs reaktion var totalitær feminisme. Se indslaget fra den 19. august 2020 her. 

Ødelægger kvinders plads i lokalpolitik

Sexisme inden for byrådenes fire vægge kan have en ødelæggende effekt på især kvinders plads i lokalpolitik, lyder det fra de tre byrådspolitikere.

- Hvis det første, man møder i lokalpolitik, er den her kultur, så kan jeg godt forstå, hvis nogle bliver skræmt væk. Så hvis vi mener alvorligt, at vi gerne vil have flere kvinder i politik, så skal vi ændre det til en kultur, hvor man kan være med – uanset om man er ung kvinde eller ældre mand, siger Ditte-Marie Thejsen.

quote Hvis det første, man møder i lokalpolitik, er den her kultur, så kan jeg godt forstå, hvis nogle bliver skræmt væk.

Ditte-Marie Thejsen, byrådsmedlem, Odder Kommune, Enhedslisten

- Hvis vi ikke lykkes med at få skabt en kultur, hvor det ikke er op til den enkelte at tage kampen og sige fra overfor sexisme, så vil vi have det demokratiske problem, at kvinder ikke er repræsenteret i politik i samme grad som mændene, siger Louise Lindskrog.

Derfor er budskabet helt klart: Der skal ske noget nu.

- Jeg mener ikke, at der bliver gjort nok. Alle politiske ledere bør tage et kritisk blik i egne rækker og undersøge omfanget af sexisme. Partimedlemmer skal vide præcis hvor, de kan henvende sig, hvis de har oplevet noget grænseoverskridende, og det er altafgørende, at det ikke får konsekvenser bagefter for personen, der henvender sig, siger Louise Lindskrog.

Ordentlighed skal have renæssance

I både Randers og Odder kommuner er der taget initiativ til den første dialog om sexismeproblematikken.

Borgmester i Randers Torben Hansen (S) vil nu sørge for, at det skal være slut med dumsmarte, krænkende bemærkninger i byrådssalen.

quote Det, at få det frem og få det diskuteret, tror jeg er det første og meget vigtige skridt i at få det her forhindret.

Torben Hansen, borgmester, Randers Kommune (S)

- Alle er gået ind i politik for at forandre verden, og gøre tingene bedre for borgerne i deres kommune, og så skal de ikke udsættes for det, vi har set med disse eksempler. Og det vil vi tage skridt til, at de ikke vil.

Han oplyser, at han torsdag har samlet byrådet for at snakke om et adfærdskodeks for det gode byrådsarbejde.

Torben Hansen, borgmester i Randers Kommune (S), samlede torsdag byrådet for at snakke om et adfærdskodeks for det gode byrådsarbejde.
Torben Hansen, borgmester i Randers Kommune (S), samlede torsdag byrådet for at snakke om et adfærdskodeks for det gode byrådsarbejde. Foto: randers.dk

- Et af punkterne er, at man skal sige fra, både hvis man selv bliver udsat for noget, men også hvis andre bliver udsat for noget.

- Det, at få det frem og få det diskuteret, tror jeg er det første og meget vigtige skridt i at få det her forhindret, siger Torben Hansen til TV2 ØSTJYLLAND.

Uffe Jensen (V), borgmester i Odder Kommune, har haft individuelle samtaler med hans byrådsmedlemmer og ved, at nogle byrådsmedlemmer føler sig dårligt behandlet - også i forhold til sexisme.
Uffe Jensen (V), borgmester i Odder Kommune, har haft individuelle samtaler med hans byrådsmedlemmer og ved, at nogle byrådsmedlemmer føler sig dårligt behandlet - også i forhold til sexisme. Foto: Odder Kommune

Fra borgmesteren i Odder Kommune, Uffe Jensen (V), lyder det, at det er på tide at sætte fokus på ordentlighed.

- Det starter med os selv, og at vi opfører os ordentligt, lyder det. 

Uffe Jensen har haft individuelle samtaler med hans byrådsmedlemmer og ved, at nogle byrådsmedlemmer føler sig dårligt behandlet - også i forhold til sexisme.

- Jeg er glad for at sige, at vi kommer til at diskutere sexisme som et samlet byråd. Vi har et fælles ansvar. Det gælder både, når vi optræder som byråd, men også når vi er ude som udvalg. Vi skal tænke på, at vi er gode ambassadører for Odder, og det betyder rigtig meget, hvordan vi behandler hinanden, siger Uffe Jensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Det fortæller spørgeskemaet om sexisme i østjyske kommuner

Politi

Mand bragt på hospitalet efter slag og spark i hovedet

Motorvej

play Tilbageblik: Så længe har man drømt om en motorvej

Skærmbillede 2021-04-09 kl. 19.39.45

play Borgmester skuffet over egen regering - men minister tror ikke på en motorvej som den sande lykke

Vejret

Solrig lørdag vil smage af forår - lille risiko for byger

glatte veje111

Pas på i trafikken: Der kan være glat

Bauhaus byggemarked

Regeringen dropper tidsbestilling og køsystemer i butikker