Ledigheden under corona slår rekord
Ledigheden steg onsdag med over 6000 personer. 54.076 er blevet ledige under krisen, oplyser ministerium.
1. juli - onsdag - bød på en stor stigning i antallet af ledige i Danmark.
Køen af ledige voksede med lidt over 6000 personer, og dermed er antallet af ledige steget med 54.076 under coronakrisen - fra 9. marts og frem. Det viser tal fra Beskæftigelsesministeriet.
Samlet set er 185.913 personer ledige i øjeblikket. Størstedelen er på dagpenge, mens omtrent hver sjette er på kontanthjælp eller lignende ydelser som uddannelseshjælp.
Det er det højeste niveau, som ledigheden har ligget på under coronaudbruddet.
Fyret i marts - ledig fra juli
Det er ikke unormalt, at ledigheden stiger den første dag i en måned, og på forhånd havde en række økonomer spået, at der ville komme en markant stigning.
Det hænger sammen med, at mange ansatte med tre måneders opsigelsesvarsel, der blev fyret i marts, først er blevet ledige fra starten af juli.
Udviklingen 1. juli dækker over, at 8030 personer meldte sig som ledige, hvilket er omkring 60 procent højere, end man har set på samme tid de seneste fem år. Det er det højeste antal nytilmeldte under coronakrisen.
Når det samlede antal af ledige "kun" steg med cirka 6000, hænger det sammen med, at der samme dag var omkring 2000, der afregistrerede sig som ledige.
Det er kun lidt over halvdelen af de afmeldte, som har fået job. Resten er enten startet på en uddannelse, er gået på barsel, er blevet syge eller noget helt fjerde.
Trist, men forventet
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) kalder stigningen i ledigheden en trist, men forventet udvikling.
- Jeg synes, at det er enormt trist, og det er et udtryk for, at konsekvenserne af coronakrisen slet ikke er forbi endnu, siger han.
- Heldigvis ser vi også, at virksomheder træder ud af ordningen for lønkompensation og vender tilbage til en normal hverdag med ansatte tilbage på jobbet, siger han.
Under krisen har 256.000 været sendt hjem fra jobbet under coronaudbruddet og været omfattet af hjælpepakken for lønkompensation, hvor en stor del af lønnen bliver dækket af staten.
Ordningen for lønkompensation udløber i slutningen af august. Peter Hummelgaard mener, at det er den rette vej at gå, selv om ledigheden er stigende.
- Mange af de fyringer, som vi har set på det seneste, er virksomheder, som er ved at indstille sig på en ny virkelighed, hvor de langt ude i fremtiden vil være påvirket - blandt andet SAS - og i det lys er det desværre uundgåeligt, at man skal tilpasse staben, siger han.
Peter Hummelgaard peger på, at en nylig aftale om opkvalificering giver ufaglærte ledige en god mulighed for at komme tilbage på arbejdsmarkedet, da de kan få forhøjet dagpengesats, mens de tager en uddannelse.
Samtidig har Folketinget blandt andet vedtaget at udbetale tre ugers feriepenge, som han håber, vil være med til at sætte strøm til økonomien.