Krisen gør ondt på industrien: - Det er hårdt at hjemsende medarbejdere

Coronakrisen er for alvor begyndt at ramme industrien herhjemme. Flere tusinde industri-medarbejdere har meldt sig ledige på landsplan den seneste måned.

Lars Brunsø er direktør ved Akva Waterbeds. Her har de valgt at sende deres medarbejdere hjem.

Det ser ud til, at det bliver sværere og sværere for virksomheder at undgå fyringer eller hjemsendelser som følge af deres faldende omsætning i forbindelse med coronakrisen.

På trods af hjælpepakker melder flere virksomheder om fyrede medarbejdere – Mere end 7000 industri-medarbejdere har allerede meldt sig ledige.

Selvom vi har produceret på livet løs, så har vi ikke kunnet komme af med varerne.

Lars Brunsø, direktør ved Akva Waterbeds

Hos Akva Waterbeds i Ry har man valgt at hjemsende medarbejdere i stedet for at fyre dem.

- Flere af vores markeder har været lukket ned. Selvom vi har produceret på livet løs, så har vi ikke kunnet komme af med de varer, som vores kunder har bestilt, siger Lars Brunsø, der er direktør ved Akva Waterbeds i Ry, til TV2 ØSTJYLLAND.

- Det er hårdt at sige til medarbejdere, at de bliver midlertidigt hjemsendt, fordi vi ikke har kunnet komme af med varerne.

Optimismen daler

For cirka en måned siden var TV2 ØSTJYLLAND på besøg hos Akva Waterbeds. Her var direktøren noget mere optimistisk omkring situationen.

- Vi vil gøre alt for at undgå fyringer. Man kan ikke forudse, hvordan situationen kommer til at ramme os, men jeg er optimist og har altid været det. Det synes jeg, at man skylder at være i den her tid, sagde han til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Rundspørge med dyster varsel: Krisen koster fyringer i industrien

De har nu mistet 30 procent af deres omsætning, og i dag, tirsdag, står det efterhånden klart, at det har lange udsigter, før omsætningen er tilbage.

- Jeg vil da håbe, det er til oktober. Men som tingene tager tid, tror jeg, vi skal tættere på jul end oktober, siger han.

Investerer i loyale medarbejdere

Per Hastrup, der er direktør i virksomheden Prodan i Randers og formand for Dansk Industris afdeling i Randers- og Norddjurs Kommune, giver et bud på årsagen til, at flere virksomheder vælger at sende medarbejdere hjem på hjælpepakker i stedet for at give dem en fyreseddel.

- Det er dyrt at køre nye medarbejdere ind, og de medarbejdere, vi har sendt hjem, er nogle med lang anciennitet. Vi vil gerne investere i dem og være loyale over for dem, ligesom de har været over for os – i håb om, at den her krise snart vender, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Per Hastrup oplever lige nu den hårdeste tid i sin karriere som leder.

Også hos Prodan var TV2 ØSTJYLLAND på besøg for en måneds tid siden, og her fortalte Per Hastrup, at det havde været de hårdeste uger i sin 30-årige karriere som leder.

- Den seneste måned har ikke været synderligt bedre. Vores omsætning er gået cirka 30 procent ned. Det har betydet, at vi har sendt 40 dygtige og loyale medarbejdere hjem i forbindelse med påsken foreløbigt to måneder frem.

Trykket stemning på jobbet

Hos Prodan kan det virkelig mærkes, at der nu mangler medarbejdere.

- Jeg savner kollegaerne, og der er en trykket stemning. Vi har travlt nu, fordi vi mangler 40 kollegaer, siger Jakob Stæhr Hansen, der er maskinarbejder hos Prodan, til TV2 ØSTJYLLAND.

Jakob Stæhr Hansen er én af de medarbejdere, som stadig møder op på arbejde hos Prodan.

Og udsigten til mulige fyringer har ikke hjulpet på stemningen.

- Det har været usikkert. Vi havde godt set, at der skulle ske noget henover påsken – enten skulle der fyres nogle, ellers skulle vi bruge hjælpepakken.

Fremtiden er usikker

Der er allerede åbnet for leveringer til blandt andet Luxembourg og Frankrig, men direktøren for Akva Waterbeds håber på flere åbne grænser. Det har stor betydning for virksomheden, da 95 procent af deres produkter sendes til udlandet.

- Vi er en gammel virksomhed, der har 39 år på bagen og har prøvet meget. Vi tager det her med som en lidt uhyggelig oplevelse – fremtiden er usikker for os alle sammen.

05:35

VIDEO: TV2 ØSTJYLLAND har i dag, den 21. april, været på besøg hos to virksomheder, der er hårdt ramt af coronakrisen.

Luk video

Også Per Hastrup fra Prodan mener, at en hurtig genåbning af Danmark og resten af verden er altafgørende.

- Nu har man varslet, at man begynder at åbne Danmark op, og man begynder også at åbne op i udlandet omkring os, og det er det, der skal til. Vi håber, at vores medarbejdere snart kan komme tilbage, og vi kan komme op på fuld skrue igen.

Bare jeg havde en krystalkugle.

Per Hastrup, direktør ved Prodan

Direktøren fra Akva Waterbeds, Lars Brunsø, håber på, at omsætning er oppe igen til jul, men Per Hastrup tør ikke at spå om fremtiden.

- Bare jeg havde en krystalkugle. Det kan blive til efteråret, til jul eller i foråret 2021. Det er der ikke nogen af os, der kan sige, og det er jo også derfor, vi er så usikre alle sammen – det er derfor vores medarbejdere er usikre.