Konflikt kan få tyresæd til at hobe sig op

Det kan få konsekvenser for østjyske virksomheder, hvis konflikten om Ukraine fører til sanktioner mod Rusland.

Hvis konflikten om Ukraine fører til sanktioner mod Rusland, rammer det ikke Rusland alene. Det kan også få konsekvenser for østjyske virksomheder.

Et af de firmaer, der kan blive ramt af sanktionerne, er VikingGenetics i Randers, der producerer tyresæd og omsætter for 250 millioner kroner om året.

quote Hvis vi pludselig ikke kan eksportere til Rusland, så vil der være producerede doser til Rusland, som vi så ikke kan få afsted.

David Stenkær Ravnkilde, salgs- og marketingsdirektør, VikingGenetics

De har netop ansat en mand i Rusland til at øge salget på det russiske marked, hvilket kan vise sig at være en uheldig investering.

- De kan også se, at tingene ser noget ustabile ud, og at vi ikke nødvendigvis får den vækst, som vi havde forventet, siger David Stenkær Ravnkilde, der er salgs- og marketingsdirektør i VikingGenetics til TV2 ØSTJYLLAND.

- Når vi lige har ansat en mand i Rusland, så har vi selvfølgelig en mand, som begynder at blive nervøs for, om han kan opfylde sine forventninger i år. Og det er jo klart, at det har en stor betydning for ham, og for det team, vi har, der arbejder med Rusland, fortsætter han.

Nye EU-sanktioner

Tirsdag vedtog EU-medlemslandene en stribe sanktioner mod Rusland, som blandt andet vil gøre det sværere for landet at handle med EU.

Salgs- og marketingsdirektøren er forberedt på, at restriktionerne kan få konsekvenser for VikingGenetics.
Salgs- og marketingsdirektøren er forberedt på, at restriktionerne kan få konsekvenser for VikingGenetics. Foto: TV2 ØSTJYLLAND

Ifølge David Stenkær Ravnkilde er VikingGenetics ikke 100 procent afhængige af succes i Rusland, men det russiske marked er deres sjettestørste eksportmarked.

- Som virksomhed forsøger vi at sprede vores risiko bredt. Men hvis vi ikke lykkes med Rusland i år, vil det have en indflydelse på vores mål, siger han.

Det kan få konsekvenser for det østjyske firma, hvis sanktionerne begrænser deres muligheder for at eksportere varer til Rusland eller at få betaling for varerne fra Rusland.

- Hvis vi pludselig ikke kan eksportere til Rusland, så vil der være producerede doser til Rusland, som vi så ikke kan få afsted. Så må vi forsøge at sælge dem til anden side, siger David Stenkær Ravnkilde.