Kirker stod halvtomme juleaften: - Det har været en mærkelig jul

I Østjylland stod flere kirker halvtomme, da corona-pandemien igen i år påvirkede julegudstjenesterne.

For andet år i træk var julen ikke, som den plejer. Det ramte også kirkerne, der normalt har årets travleste dag juleaften. 

Julegudstjenester måtte gerne afholdes, men der var regler om afstandskrav, mundbind og håndsprit. Men selvom folk gerne måtte møde op, valgte de fleste at blive hjemme. 

Det fortæller flere provster til TV2 ØSTJYLLAND. En provst har det administrative ansvar for en gruppe af sogne. 

- Nogle kirke solgte billetter og alle steder var der begrænsning på antallet af mennesker, der måtte komme. Jeg har ikke hørt nogle steder, hvor de har ramt loftet for antallet af gæster. Der har været en del forsigtighed, siger Birgith Nørlund Jensen, der er provst for Randers søndre Provsti. 

Hun bliver bakket op af sin kollega, Anders Jørgen Bonde, der er provst for Favrskov Provsti.

- Jeg tror, at vi må sige, at det har været meget behersket, især juleaften. Folk har troet, at der kom mange og har derfor holdt sig tilbage, siger Anders Jørgen Bonde.

Han fortæller, at der blandt andet var en kirke i Hadsten, hvor der kom flere gæster 2. juledag end juleaften, da gæsterne havde håbet på at komme en dag, hvor kirken ikke var helt fyldt op.

Både i Norddjurs og Silkeborg fortæller provsterne om et lignende billede, hvor kirkerne langt fra har været fyldt op af juleglade gæster - dog uden at være tomme. 

Kortet viser et overblik over de forskellige provsti under Aarhus Stift.
Kortet viser et overblik over de forskellige provsti under Aarhus Stift. Foto: Aarhus Stift

En mærkelig jul

Sidste år blev flere julegudstjenester aflyst, men i år kunne de afholdes i hele landet. Men der var alligevel stor forskel på årets julefejring, og dem der var før corona-pandemien.

- Det har været en mærkelig jul. Normalt har man en julestemning og en oplevelse af, at der kommer rigtig mange mennesker. Der har det været mærkeligt, at det i år har været halvtomt. Men dem, der kom, har haft en god oplevelse, siger Anders Jørgen Bonde fra Favrskov. 

Lars Seeberg for Norddjurs Provsti, er enig, men er dog glad for, at gudstjenesterne kunne holdes. 

- Der har været mere ro på, da alternativet var aflysning. Mange af kirkerne har taget det roligt, og sagt "okay, så holder vi gudstjeneste for dem, der kommer", siger Lars Seeberg. 

Samme toner lyder der fra Silkeborg.

- Det er dejligt, at det har været muligt at holde julegudstjeneste i år. Det har været dejligt at starte julens fejring i kirken, siger Jakob Gregers Nissen, der er provst for Silkeborg Provsti.

Alle fire provster fortæller, at de ikke har hørt om, at nogen skulle været blevet smittet med corona til julegudstjenesterne.