Julie har fortrudt sin uddannelse: Ny mulighed baner vejen for drømmen

Fremover vil det være muligt for akademikere, der er arbejdsløse eller gerne vil sadle om, at blive pædagog på kortere tid end normalt.

Det er ikke alle, der rammer rigtigt første gang de tager en uddannelse.

quote Forhåbentligt bliver jeg færdiguddannet pædagog indenfor et par år.

Julie Tanderup Skovdal

Julie Tanderup Skovdal har været færdiguddannet og arbejdet som fysioterapeut i to år - men nu har hun fundet ud af, at det alligevel ikke er noget for hende.

- Det har været frustrerende. Jeg har altid været i tvivl, men jeg har vidst, at det skulle være noget med børn, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Og nu er hun sikker på, hvad hun vil. Hun vil være pædagog.

- Jeg har en baggrund som pædagogmedhjælper i en vuggestue, og det har jeg fundet ud af, at jeg gerne vil tilbage til. Jeg savnede faget.

Med en ny pædagoguddannelse, som netop er blevet godkendt af Uddannelses- og forskningsministeriet, er drømmen om en pædagoguddannelse nu indenfor rækkevidde for Julie Tanderup Skovdal.

Det er en ny merit-uddannelse, som fra den 1. september gør det muligt for akademikere at tage en forkortet version af pædagoguddannelsen.

- Det betyder meget, at jeg ikke skal være fuldtidsstuderende. Det er derfor, jeg vil gøre det, for ellers havde jeg ikke gjort det, siger Julie Tanderup Skovdal.

En ny pædagoguddannelse er blevet godkendt af Uddannelses- og forskningsministeriet. Det vil derfor fra den 1. september være muligt for akademikere, der er arbejdsløse eller gerne vil sadle om, at blive pædagog på kortere tid, end normalt.

Skal afhjælpe pædagogmangel

Der er stor mangel på pædagoger, og det forventes at blive et særligt stort problem i Østjylland. Her vil der i 2030 mangle hele 3.400 pædagoger. Og det er netop det problem, som det såkaldte sporskifte-forløb på VIA University College i Aarhus skal være med til at løse.

- Vi skal afsøge mange forskellige måder at komme til de samme kompetencer på, og der er det her et skridt på vejen. For vi har rigtig meget brug for mange dygtige pædagoger i Danmark, og det her er en ny vej til at blive pædagog, siger uddannelsesdekan for pædagoguddannelsen på VIA University College i Aarhus, Susanne Tellerup, til TV2 ØSTJYLLAND.

Hvad er det, man som fysioterapeut kan, der gør at man kan tage en kortere uddannelse som pædagog?

Man har skrevet bachelor, da man læste til fysioterapeut, og man har læst sin videnskabsteori. Så de sparer ét år, og så skal de kun igennem den resterende del og den praktik, der knytter an til dét at blive pædagog, siger Susanne Tellerup.

- Man kommer igennem det samme, og man får de samme kompetencer, som man får på pædagoguddannelsen - bare af en anden vej.

På VIA University College forventer de årligt at kunne uddanne 20 ekstra pædagoger. Og én af dem, kan meget vel blive Julie Tanderup Skovdal, som lige nu arbejder som pædagogmedhjælper i en vuggestue.

- Forhåbentligt bliver jeg færdiguddannet pædagog indenfor et par år. Så håber jeg på, at jeg kan fortsætte her eller finde et arbejde i en anden vuggestue, hvor jeg kan få lov til at koble dét, at jeg både har fysioterapeutuddannelsen og pædagogikken, siger hun.