Jul og Black Friday: Østjyllands største storcenter lider - andre jubler

De fysiske krydser fingrene og håber på det bedste, mens netbutikkerne kan se frem til endnu en måned, hvor ordrerne vælter ind.

I Østjyllands største indkøbscenter, Bruuns Galleri i Aarhus, har man været nødt til at fylde nogle af de tomme butikker med pop up butikker, der bruger lokalerne midlertidigt. 

Alternativet ville være syv tomme butiksfacader i centret. 

Normalt vil denne årstid med Black Friday og julehandel være et salgsmæssigt højdepunkt på året for Bruuns Galleri, men i år er det hele anderledes. 

Det fortæller centermanager Claus Brændgaard, der i første omgang ser frem mod Black Friday i næste uge. 

- Vi håber og tror på, at fordi vi har spredt det udover en uge, så håber vi, at vi kan holde niveauet, siger han til TV2 ØSTJYLLAND. 

Han ser med stor spænding på, hvordan julehandlen kommer til at gå med tanke på coronakrisen og de restriktioner, butikkerne og kunderne skal overholde. I værste fald holder folk sig fra de fysiske butikker i Bruuns Galleri. 

- Frygten er der, men vi kan først gøre kassen op, når måneden er omme. Men vi håber, at folk stadig vil ud og nyde julestemningen, siger Claus Brændgaard. 

Håber på lokal opbakning

Hos tøjbutikken Mr. Bjerg i Skanderborg har man også lavet en anderledes udgave af Black Friday. De er allerede begyndt at sætte deres varer på tilbud, så de tøjhungrende skanderborgensere kan shoppe i en uge i stedet for én dag. 

- Vi kommer helt klart til at have færre kunder i butikkerne. Derfor har vi sat varerne ned allerede nu, så der er ikke er nogen, der bliver snydt, siger butikkens førstemand, Søren Amtoft. 

Søren Amtoft håber, folk vil handle lokalt i år
Søren Amtoft håber, folk vil handle lokalt i år

Han forventer, at de vil sælge markant mindre på fredag i næste uge, når der er Black Friday. Men de håber, at de kan hente noget af det tabte hjem ved at sprede tilbuddene over en uge. 

De ser også frem mod julehandlen, der begynder lige om lidt, med krydsede fingre. 

- Vi håber, vores kunder vil os lokalt, og det har vi også på fornemmelsen, at de gerne vil, siger Søren Amtoft. 

Kæmpe vækst på nettet

Et andet sted i Østjylland er de pessimistiske briller taget af og i stedet har man ansat 25 medarbejdere til at håndtere de mange ordrer, de forventer at modtage, når der shoppes på Black Friday og til julehandlen. 

Hos netshoppen Trendhim i Horsens er man godt i gang med et rekordår. 

- Vi slutter i hvert fald på en vækst på 50 procent, siger direktør Sebastian Petersen.

Sebastian Petersen har oplevet en markant vækst i sin virksomhed, Trendhim.
Sebastian Petersen har oplevet en markant vækst i sin virksomhed, Trendhim.

Deres salg tog et markant dyk, da coronakrisen lagde sig over Danmark som en tung skygge i foråret, men det er slut nu. 

De forventer, at de vil sælge dobbelt så meget i julehandlen og på Black Friday i år i forhold til sidste år. 

- Det er vores travleste uger på hele året, siger Sebastian Petersen, der har ansat 25 ekstra medarbejdere til at håndtere den store efterspørgsel.