It-kriminelle står på spring for at franarre feriepenge

Udbetaling af indefrosne feriepenge øger risikoen for cyberkriminalitet, advarer it-sikkerhedsekspert.

Med udbetalingen af flere milliarder kroner i feriepenge, advarer ekspert om, at it-kriminelle sidder klar til at franarre danskerne penge ved blandt andet at forsøge at få fat i personlige oplysninger. Arkivfoto. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Udbetaling af de indefrosne feriepenge vil for alvor få de it-kriminelle på overarbejde den kommende tid.

Sådan lyder advarslen fra Jørn Guldberg i en pressemeddelelse. Han er it-sikkerhedsekspert i Ingeniørforeningen IDA.

Læs også Lønmodtagere veksler feriepenge til møbler og legetøj

Ifølge Guldberg er de it-kriminelle ikke længere kun et par "drenge i en kælder", men er blevet professionelle, strukturerede og velinformerede.

Og når så mange danskere vil have deres feriepenge udbetalt, har de med stor sandsynlighed allerede forberedt deres angreb.

- Vi ved, at når der er penge, der skal udbetales til den almindelige dansker, så er it-kriminelle klar til at aflure og snyde folk.

- De står på spring og har sikkert planlagt en serie af forsøg på at lokke danskerne i deres fælder med falske sms'er, mails eller telefonopkald, hvor de vil forsøge at få fat i personlige oplysninger, siger han.

Når der er penge, der skal udbetales til den almindelige dansker, så er it-kriminelle klar til at aflure og snyde folk.

Jørn Guldberg, it-sikkerhedsekspert, Ingeniørforeningen IDA

De it-kriminelle er blevet meget dygtigere med tiden. Hvor det før var halvdårlige kopier af firmaers eller myndigheders logoer og tekster fyldt med stavefejl, ser angrebene mere ægte ud i dag, advarer Guldberg.

- Det er efterhånden en helt fødekæde, vi taler om her. Vi ved ikke, hvem det er. Men vi har en formodning om, at det er internationale karteller, der har det her som deres indtægt, siger han.

Også Rigspolitiet har tidligere på ugen opfordret til at være på vagt i forbindelse med udbetalingen af de indefrosne feriepenge.

Svindlere udnytter nemlig disse anledninger, lyder det.

01:37

VIDEO: Østjyske virksomheder og forretninger nyder godt af, at mange østjyder i disse dage har ekstra mange penge på lommen. Indslaget er fra fredag 2. oktober.

Luk video

Svindere kontakter uopfordret

En af de mest udbredte metoder er "phishing". Her forsøger kriminelle at få folk til at sende oplysninger over sms, telefon eller e-mail.

Ofte kontakter svindleren folk uopfordret og udgiver sig for at være fra banken, Udbetaling Danmark, politiet eller andre myndigheder eller virksomheder.

Læs også Nu er dine feriepenge klar til udbetaling - 7,1 milliard udbetalt på syv timer

Og her skal danskerne altså være ekstra opmærksomme.

Den 2. oktober havde 1,6 millioner danskere bestilt cirka 34 milliarder kroner af deres indefrosne feriepenge, oplyste ATP.

Har man indefrosne feriepenge, kan man søge om at få dem udbetalt indtil 1. december.