Immunolog: Vaccinen betyder, vi måske kan smide mundbindene til sommerferien

Mellem jul og nytår vil de første danskere formentlig få de første coronavacciner. Men selvom vaccinationerne kan begynde, går der lang tid før afspritning og mundbind er fortid.

Mandag kom den endelige godkendelse af vaccinen mod covid-19 fra EU. Det betyder, at de første danskere formentlig allerede mellem jul og nytår kan blive vaccineret. 

Men selvom flere danskere - og i første omgang de mest sårbare - snart kan se frem til at blive immune over for corona-virus, er der alligevel et stykke tid til, at vi kan slappe af og løsne op på restriktionerne, vurderer immunolog og professor ved Aarhus Universitet Rune Hartmann til TV2 ØSTJYLLAND.

- Jeg håber, vi kommer langt nok til, at vi slipper for at spritte af og bruge mundbind til sommerferien.

- Der kan simpelthen ikke laves vacciner nok til, at det sker hurtigere. 

Rekordmange er i øjeblikket indlagt med covid-19. Måske kan vaccinen være med til at sikre at færre fremover bliver indlagt.
Rekordmange er i øjeblikket indlagt med covid-19. Måske kan vaccinen være med til at sikre at færre fremover bliver indlagt. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Tryg ved vaccinen

Da Det Europæiske Lægemiddelagentur mandag eftermiddag godkendte vaccinen til brug i EU, var det med en betinget godkendelse. Først på aftenen mandag kom EU-Kommissionen med den endelige godkendelse. 

På trods af at både udviklingen og godkendelsen af vaccinen er sket rekord-hurtigt, kan vi være trygge ved den nye vaccine, lyder det fra Rune Hartmann. 

- Jeg mener helt bestemt, man kan være tryg ved vaccinen. Den er udviklet på ryggen af SARS-vaccinerne, som er udviklet for 15 år siden. Det har man arbejdet på i mange år, forklarer han.  

- Vaccinen har været igennem samme test som andre vacciner, der er bare brugt meget store ressourcer på, at det er gjort hurtigere.

Lette bivirkninger

Vaccinen er testet på forsøgspersoner og i den forbindelse er der konstateret en række bivirkninger som ved alle andre lægemidler. Nogle er almindelige og mærkes af en del af dem, der bliver vaccineret. Nogle er meget sjældne men også mere alvorlige.  

- Der er nogle almindelige bivirkninger som let feber, træthed og udslæt der, hvor man er stukket. Det er ganske let og går væk hurtigt, forklarer immunolog og professor ved Aarhus Universitet Rune Hartmann.

- Der har været nogle sjældne tilfælde af anafylaktisk chok. Det er blevet håndteret godt, der hvor det er sket, men det er meget sjældent.

Alle, der bliver vaccineret, skal efterfølgende sidde til observation nær en læge i 15 minutter, som det også er tilfældet ved mange andre vacciner.  

På trods af disse sjældne bivirkninger er anbefaling fra immunologen klar: 

- Hvis man er i risikogruppen, så er den lille bitte risiko ved at få vaccinen klart bedre end at få virus, for der kan man dø, siger Rune Hartmann. 

Explainer: Sådan virker vaccinen mod ny corona-virus.

Klar til at vaccinere personale

Nu efter at vaccinen er godkendt, er det i første omgang ældre plejehjemsbeboere og frontpersonale på sygehuse og plejehjem, der skal stikkes. 

På Aarhus Universitetshospital er de klar til at vaccinere frontpersonalet lige så snart, de får vaccinerne. 

- Vi har de sidste par dage arbejdet ud fra en præmis om, at hvis der er vacciner, så kan vi vaccinere personalet fra den 22. december, forklarer Jørgen Schøler, der er lægefaglig direktør på AUH.

- Lige nu er meldingen, at der nok er mulighed for at vaccinere noget personale den 25. december og dagene frem, forklarer han. 

Disse danskere får vaccine mod corona først

Dog ser både han og personalet frem til at få det lille stik, der gerne skulle blive starten til enden på corona-pandemien.    

- Det er en helt særlig dag, når vi begynder at vaccinere, for så er vi på vej ud af det her og vi kan begynde at tro på, at det går den rigtige vej. 

Læger klar på plejehjem

På plejehjemmene er det de praktiserende læger, der skal vaccinere de ældre, der måtte ønske det. 

I Østjylland er opgaverne fordelt og lægerne står stand by. 

- Det bliver med 48 timers varsel, at vi skal ud at vaccinere på plejehjemmene. Det har vi sagt ja til. De fleste plejehjem har en fast læge, som skal ud og give vaccinerne og andre steder er der praktiserende læger, der har meldt sig frivilligt, fortæller Jakob Ravn, der er formand for Praktiserende Lægers Organisation i Aarhus. 

VIDEO: Her kan du se meget mere om vaccinen, og hvordan den fordeles i Østjylland.