Ikonisk forlystelsespark vil bevare DNA: - Det bliver ikke, som vi kender det

Det bliver godt og hyggeligt, men ikke som det plejer, lyder det fra Tivoli-direktør.

Fra den 8. juni kan man atter få en tur i Den Blå Ballon i Tivoli Friheden. Dog kun hvis smitteforholdene tillader det. Foto: Tivoli Friheden / Facebook

Det seneste døgn har været, lad os sige, en følelsesmæssig rutsjetur døgn for adm. direktør for Tivoli Friheden, Henrik Ragborg Nielsen.

Læs også Legeland skal holde lukket indtil august: - Det er jo benhårdt

Torsdag aftes fik han meldingen om, at udendørs forlystelsesparker ikke var med i fase 2 af genåbningen af Danmark. Mindre end halvt døgn senere kom en ny - og bedre - nyhed: I må åbne fra 8. juni. 

- I aftes var frustrationen giga stor. Det store problem har været den usikkerhed, der knytter sig til, hvornår vi må åbne. Så snart vi får at vide, at det er 8. juni, falder der ro over det hele og der kommer smil på læben, siger Henrik Ragborg Nielsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Tivoli Friheden havde over 630.000 besøgende i 2019.

Brænder for at åbne

Han lægger ikke skjul på, at det har været en hård og trist periode, som han og hans medarbejdere har været igennem.

- Vi har haft nul i indtægt i de seneste måneder. Men én ting er økonomi, noget andet er, at vi brænder for at åbne vores butik og få glade gæster ind og ud. Det er det, vi lever for, og når vi ikke kan det, bliver det hele sgu' lidt negativt, så det har været en meget svær periode, siger Henrik Ragborg Nielsen til TV2 ØSTJYLLAND. 

Læs også ​Sådan kører den kollektive trafik fra mandag

Når Tivoli Friheden, hvis rødder kan spores tilbage til 1. Verdenskrig, efter planen atter åbner i næste måned, bliver det ikke i den udgave, som forlystelsesparkens gæster kender.

Forlystelsesparken har i senere år været igennem en større fornyelsesproces, hvor der blandt andet er kommet ny belægning og flere blomster og springvand.

Holde fast i kerne

Der vil være nye krav til antallet af gæster, afstanden mellem gæsterne og nye opfordringer til gæsternes adfærd i Tivoli Friheden.

- Der er ingen tvivl om, at det bliver ikke, som vi kender det. Men selv med de ekstra foranstaltninger, som vi skal foretage, tror vi på, at vi stadigvæk kan holde fast i kernen og DNA'en, og at folk godt kan hygge sig, selvom man ikke må fysisk være så tæt på hinanden, som man plejer, siger Henrik Ragborg Nielsen.

00:36

Video: Jesper Stagegaard fra Ree Safari Park, Henrik B. Nielsen fra Djurs Sommerland og Henrik Ragborg Nielsen fra Tivoli Friheden, fortæller om, hvad det har betydet for dem, at deres forlystelsesparker har været lukket ned.

Luk video

Han oplyser, at ledelsen i forlystelsesparken for længst har lavet en detaljeret planer for, hvordan Tivoli Friheden bør genåbne.

- Dem har vi afleveret til myndighederne, og planerne indeholder et komplet regelsæt for, at vi kan lave en sikker oplevelse i Tivoli Friheden, lyder det.

Illusionsfabrikken i Tivoli Friheden indtil videre har været ret mennesketom i 2020.

Gået glip af 200.000 gæster 

I Djurs Sommerland er direktør Henrik B. Nielsen helt klar til at slå dørene op for gæster.

- Vi skulle have åbnet i starten af maj, så blev det flyttet til den 20. maj, og nu bliver det så umiddelbart efter den 8. juni. I den periode skulle vi have haft omkring 200.000 gæster på besøg, og det har selvfølgelig økonomiske konsekvenser, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Skud affyret ved dramatisk politiaktion: - Der var godt nok mange betjente

De udendørs forlystelsesparker er altså kommet genåbningens fase 3. Folketingets partier har også tegnet stregerne op til fase 4, som er planlagt til at løbe af stablen til august.

Direktør for Djurs Sommerland, Henrik B. Nielsen, tripper for at genåbne forlystelsesparken - og håber, at nogle af de tabte penge i 2020 kan tjenes ind ved gøre sæsonen længere i år.

I fase 4 må blandt andre bade- og legelande byde gæster velkomne, men hvis de udendørs forlystelsesparker var blevet en del af fase 4, var Djurs Sommerland måske slet ikke åbnet i år.

- Hvis vi var kommet på den anden side af børnenes sommerferie, hvor vi har omkring 50 procent af gæsterne på en sæson, så skulle vi begynde at overveje, om det overhovedet kunne betale sig at åbne parken op, for der jo enorme driftsomkostninger ved at holde Djurs Sommerland kørende, lyder det fra Henrik B. Nielsen.

Fase 3 af genåbningen vil kun blive gennemført, hvis smitteforholdene tillader det. Det er altså ikke skrevet i sten, at hverken Tivoli Friheden eller Djurs Sommerland kan åbne 8. juni.

Læs også Dyrepark må stadig ikke åbne: - Det er meget smerteligt for pengepungen