Hussalget rasler ned: Østjyske mæglere savner ikke købere, de mangler huse

Antallet af solgte huse rasler ned i Østjylland. Men ejendomsmæglerne ryster ikke på hånden, de gode tider vender snart tilbage.

Minus 47 procent. Minus 42 procent. Minus 53 procent. Tallene er deprimerende læsning, hvis man er ejendomsmægler eller drømmer om at sælge sin bolig. 

Antallet af solgte huse og rækkehuse er faldet drastisk, faktisk er det langt under niveauet fra årene før coronakrisen, hvor boligsalget slog alle rekorder. 

Det viser tal fra Boligsiden.dk, der har kortlagt antallet af solgte huse i alle landets kommuner. 

quote Oktober har været den måned med allerstørst usikkerhed.

Morten Elmgaard, indehaver af Home i Ry, Hørning og Skanderborg og Aarhus C

I Østjylland er det særligt Skanderborg, Horsens, Odder, Aarhus og Syddjurs, der har oplevet markante fald. 

Tallene stammer fra oktober i år og er sammenlignet med gennemsnittet for oktober i årene 2015-2019.

Alt gik galt

TV2 ØSTJYLLAND har været i kontakt med en tre østjyske ejendomsmæglere, der alle peger på de samme udfordringer for deres branche. 

Høje renter på boliglån, inflation og en mere overraskende faktor: Folketingsvalget. 

- Oktober har været den måned med allerstørst usikkerhed, siger Morten Elmgaard, indehaver af Home i Ry, Hørning og Skanderborg og Aarhus C.

Han ser dog lyst på fremtiden. 

- Energipriserne er faldet, prisen på benzinen er faldet, og renterne er faldet. Det er psykologiske effekter, som påvirker folk med det samme. Det kan kun gå fremad. Oktober var en dårlig måned at sælge boliger i, siger Morten Elmgaard. 

I begyndelsen af oktober var renten på et fastforrentet lån på seks procent, og et folketingsvalg påvirker altid boligsalget negativt på grund af usikkerhed om fremtiden, som det skaber, mens det står på. 

I Ebeltoft sidder Troels Gravgaard, der er partner Ejendomsmæglerfirmaet John Frandsen. I Syddjurs er antallet af bolighandler faldet med 47 procent, men ifølge ejendomsmægleren skyldes faldet ikke, at køberne er forsvundet. 

- Årsagen er ikke, at salget er gået i stå. Men udbuddet er lavt, der kommer ikke så meget til salg, så der er ikke så meget at sælge af, siger han. 

Efterlyser sælgere 

Begge ejendomsmæglere mener, der er blevet tegnet et alt for dystert billede af situationen på boligmarkedet. Det har fået mange sælgere til at afvente bedre tider. 

- Jeg har lige solgt et husmandssted på seks dage til prisen, og jeg har netop solgt et sommerhus på 19 dage 10.000 kroner over udbudsprisen, siger Troels Gravgaard.

Her kan du se, hvordan det går i din kommune. Foto: Boligsiden
Her kan du se, hvordan det går i din kommune. Foto: Boligsiden

Morten Elmgaard fortæller også, at interessen for boliger stadig er høj. 

- Der er præcis lige så stor boligsøgning på vores hjemmeside, som der var under corona. Sulten efter boliger bliver ret hurtigt opsparet. Folk søger i frokostpausen på, hvilke huse der er til salg, kan vi se, siger han. 

Hos Danbolig i Horsens oplever de også, at hushandlerne går langsommere, end det plejer. 

Indehaver Michael Haargaard fortæller, at nogle købere ikke længere har samme boligbudget på grund af de stigende renter. 

- Der er helt sikkert nogle købere, som skal have skruet nogle forventninger ned til, hvad de kan man det nuværende renteniveau, siger han. 

quote Jeg har prøvet her før. Jeg tænker ikke, at der går så lang tid, før det er normalt igen.

Michael Haargaard, ejendomsmægler, Horsens

Glæder sig til foråret 

Han forventer, at renterne vil falde til ro i foråret på et niveau omkring tre-fire procent for et fastforrentet lån. Tiden med minusrenter er slut, og det skal danskerne lige vænne sig til. 

- Der er helt sikkert nogen, der har fået revurderet deres budgetter. Det har betydet, at der er nogen, der har trukket sig ud af markedet. Enten skal de skrue ned på kravene, standen eller størrelsen på deres fremtidige bolig, eller også skal de kigge i et andet område, siger Michael Haargaard. 

Fælles for alle tre ejendomsmæglere er, at de har været i branchen så længe, at de ved, at tingene vender igen. De ser alle frem mod foråret med en tro på bedre tider.  

- Jeg har prøvet her før. Jeg tænker ikke, at der går så lang tid, før det er normalt igen, siger Michael Haargaard.

De satser alle på, at de faldende energipriser, renter og brændstofpriser vi ser i øjeblikket, vil få en positiv effekt på boligmarkedet.