Frisører om åbning: - Vi er glade, men bange

Fra på mandag må frisørsalonerne igen tage imod kunder. Det vækker stor glæde hos brancheforeningen, men mange er også bange.

Det blev i nat besluttet i Folketinget, at flere liberale erhverv som frisørsaloner og køreskoler må åbne igen på mandag.

Fagorganisationen for selvstændige frisører og kosmetikere er glade for beslutningen, men også bekymret.

- Vi har 2300 medlemmer. De er glade for det, men bange, siger formand Connie Mikkelsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Lige nu savner de retningslinjer for, hvordan de må åbne. De retningslinjer håber de at få i løbet af fredag formiddag.

- Min reaktion er, at vi er rigtig glade for det - absolut - men det, der er hagen ved det lige nu, er, at vi mangler nogle retningslinjer, fordi så bliver glæden meget større, siger hun og tilføjer:

- Vores medlemmer står også med et stort ansvar.

Kan afskaffe kaffen og ugeblade

Hun fortæller, at de kan gøre flere ting for at beskytte kunderne og dem selv, blandt andet at lade være med at servere kaffe og have ugeblade. De skifter også håndklæder og forklæder efter hver kunde, og så spritter de alt af.

Hun forventer ikke, at alle kan være klar til at åbne på mandag.

- Der kan godt være nogle, der tøver et par dage.

Ifølge Jyllands-Posten tog folketingspolitikerne beslutningen om at åbne blandt andre frisørsaloner ud fra ekspertberegninger og råd fra Statens Serum Instituts direktør. 

Statsminister Mette Frederiksen er glad for beslutningen, og forklarer på sin Facebook-side, hvorfor de gør som de gør. Hun slår også fast, at folk stadig skal holde afstand, selvom samfundet åbner delvist op.

quote Vi skal holde sammen ved at holde afstand. 

Mette Frederiksen, Statsminister, Soc.dem.

- Det er helt afgørende for os, at vi ikke går for langt. Så vi ikke sætter alt det over styr, som indtil nu er lykkedes så flot - takket være alles indsats i fællesskab, skriver hun på Facebook.

- Derfor er det også vigtigt for mig at understrege, at det vi gør nu, holder sig indenfor rammerne af det, myndighederne vurderer er forsvarligt. Og alt - alt! - afhænger fortsat af den adfærd vi hver især udviser. Vi skal holde sammen ved at holde afstand. 

Frisør har lagt 700.000 kroner ud

For mange frisører har regeringens beslutning om at lukke frisørsaloner under coronaudbruddet haft store økonomiske konsekvenser - nogle har lagt næsten en million kroner ud til løn.

- Nogle er gået konkurs. Nogle har afskediget ansatte. Rigtig mange har været i banken og fået kassekreditter forhøjet. Det har givet store økonomiske udfordringer, siger formand for frisørorganisationen, Connie Mikkelsen.

- En af de største udfordringer har været ekspeditionstiden af hjælpepakkerne. Der går lang tid. En af vores frisører har 19 ansatte, og hun har måtte lægge 700.000 ud til løn. Det er et stort beløb.

Hos Selected Hair i Horsens har nedlukningen af salonen også haft økonomiske konsekvenser. Det fortalte Nermina Aligajic torsdag til TV2 ØSTJYLLAND.

Nermina Aligajic ejer frisørsalonen Selected Hair i Horsens.
Nermina Aligajic ejer frisørsalonen Selected Hair i Horsens.

Hun vil gerne vente med at åbne forretningen, til hun er sikker på at kunne gøre det på forsvarlig vis.

Frygter lidt at skulle stå i rumdragt

- Selvom det har været svært økonomisk, så vil vi hellere end gerne vente lidt længere, hvis det er det der skal til for at kunne genåbne på forsvarlig vis, og så kunderne kan være tryg ved at komme her, siger hun.

Hun har lige nu en række muligheder for tiltag, der kan sættes i værk for at skabe mere afstand mellem både kunder og personale, samt for at minimere antallet af gæster i salonen.

Krav om afspritning inden og efter brug af udstyr, og at man ikke tilbyder services som for eksempel brynfjernelse, hvor man ikke kan undgå at sidde meget tæt på klienten, er man mere end villige til at efterleve.

Hun frygter dog, hvor omfattende kravene kommer til at blive.

- Vi vil bare gerne have vores hverdag tilbage, men vi frygter nok lidt, at vi skal stå i en rumdragt eller noget, når vi engang skal åbne igen. Uanset hvad, så følger vi selvfølgelig, hvad myndighederne anviser, siger Nermina Aligajic.

Frisørsalonerne har doneret mange af deres handsker til sundhedsvæsenet, men ifølge formand for DOFK, Connie Mikkelsen, skal kunderne ikke frygte, at de ikke har nok i salonerne. Det har de.

Må gerne holde lukket

Det er op til frisører, tatovører og kosmetologer selv at vurdere, om de synes, at det er hensigtsmæssigt at åbne for kunder på mandag. 

Hvis en frisør for eksempel er utryg ved at åbne, kan salonen vælge at holde lukket og stadig få del i de økonomiske hjælpepakker. De giver op til 80 procent kompensation for de faste udgifter.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Statsministeriet, om den aftale, som regeringen og Folketingets partier indgik natten til fredag, om at udvide genåbningen af Danmark.

Med aftalen er partierne blevet enige om, at flere liberale erhverv må slå dørene op efter weekenden. 

Det gælder blandt andet tatovør-, piercing-, skønhedsklinikker, frisører, tandlæger, fysioterapeuter og lignende, som måtte lukke ned 18. marts for at bremse coronasmitte, fordi medarbejderne er i tæt kontakt med kunderne.

De præcise retningslinjer for, hvordan man igen kan gå til frisør eller fysioterapeut, er endnu ikke på plads. 

Ifølge Statsministeriet skal de aftales mellem branchen og myndighederne.

FAKTA: Disse erhverv må åbne mandag

 

dankort betaling køb købe køber

'Det er Mogens fra Danske Bank' Politiet beder pårørende advare ældre

pakker

Østjyske pakkeshops bugner: - Det er gået helt amok efter Black Friday

porskjær

Skimmelsvamp: Børnehavebørn må flytte efter få måneder

20200929-160321-l_68mb.jpg

Danmark tilslutter sig sjette forhåndsaftale om coronavaccine

Fællesskabets Hus plejehjem Skanderborg

playTo østjyske kommuner indfører besøgsrestriktioner på plejehjem

20190122-155819-5-1920x1281we

play Hundredevis af tomme fustager hos bryghus: - Det er jo ikke sjovt