Fra historisk bygning til moderne spillested: Østjysk tendens breder sig

Flere østjyske byer forvandler historiske bygninger til nye kulturinstitutioner. Og det giver god mening, lyder det fra Realdania.

Midt i Ry tårner en historisk bygning sig op.

Senest har den fungeret som varmeværk for byen, men under Anden Verdenskrig blev den brugt som skole og senere som elværk.

For nyligt blev den dog sat til salg, da Ry skulle have nyt varmeværk. 

Og det fik tømrermester Jens Ole Børgesen til at slå til. For bygningen var for speciel til at skulle rives ned.

Der arbejdes lige nu på at forvandle det gamle varmeværk til et moderne forsamlingshus.
Der arbejdes lige nu på at forvandle det gamle varmeværk til et moderne forsamlingshus. Foto: Musikværket Ry

- Jeg havde gået og luret på den, fordi den var interessant med dens historie. Den har været meget central i byen og er også meget centralt beliggende, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og tilføjer:

- Og den skorsten er den første, man ser, når man kommer fra Skanderborgvej og kigger hen mod Himmelbjerget. Det ville være synd, hvis den forsvandt.

Unge er ikke problemet - det er os voksne

Han har en ide om at lave et "folkets hus," hvor blandt andre de udskældte unge kan komme og øve musik.

- I bund og grund er der så meget palaver om de unge mennesker, og de er ikke ønsket nogle steder. Men de unge er ikke problemet. Det er os voksne, der ikke anerkender, at de unge skal have lov at være unge, siger Jens Ole Børgesen.

quote Det er os voksne, der ikke anerkender, at de unge skal have lov at være unge.

Jens Ole Børgesen, ejer

Han har allieret sig med den nystartede forening, Musikværket Ry, om at lave et kulturhus i det gamle varmeværk.

Foreningen består af musikinteresserede, der også har en drøm om at lave et kultursted i Ry, hvor for eksempel musikere og kor kan øve, og hvor der samtidig kan holdes koncerter og andre arrangementer.

Foreningen Musikværket Ry forestiller sig ikke, at de skal lave koncerter hver uge. Det skal også være et sted, som skoler og institutioner kan bruge i dagtimerne, og klubber om eftermiddagen eller aftenen. 
Foreningen Musikværket Ry forestiller sig ikke, at de skal lave koncerter hver uge. Det skal også være et sted, som skoler og institutioner kan bruge i dagtimerne, og klubber om eftermiddagen eller aftenen.  Foto: Musikværket Ry

De er enige i, at den historiske bygning vil være et rigtig godt samlingssted, da byen ikke har noget forsamlingshus.

- Stedet er særligt, fordi det er den her rigtig flotte og stemningsfyldte industribygning med hvælvinger og en enormt flot skorsten. Og bygningen ligger genialt nede i byen, siger formand for Musikværket Ry, Birgitte Højland, til TV2 ØSTJYLLAND.

Historie skaber fællesskab i byen

Netop det med at forvandle gamle industribygninger og historiske huse til nye moderne forsamlingshuse er ifølge foreningen Realdania en trend i Østjylland.

De får flere ansøgninger om støtte til sådanne projekter, og de har blandt andet støttet byggeriet af Maltfabrikken i Ebeltoft, Nimtofte Kulturhus, Kulbroen og Godsbanen i Aarhus.

Den gamle maltfabrik i Ebeltoft er blevet forvandlet til et kulturhus med bibliotek, spillested, kontorfællesskab og spisested.
Den gamle maltfabrik i Ebeltoft er blevet forvandlet til et kulturhus med bibliotek, spillested, kontorfællesskab og spisested.

- Der er mange historier, der knytter sig til sådan nogle steder. Nogle har familie, der har arbejdet de steder. Og de historier lever videre, men får en ny form, fortæller programchef i Realdania, Stine Jacobi til TV2 ØSTJYLLAND.

De har lavet en undersøgelse, der viser, at de historiske bygninger skaber et fællesskab i lokalområdet.

quote Der er mange historier, der knytter sig til sådan nogle steder. Nogle har familie, der har arbejdet de steder.

Stine Jacobi, programchef, Realdania

- Der er mange, der siger, at de historiske steder giver en forståelse af fortiden og hvor man kommer fra, siger Stine Jacobi.

De vælger generelt at støtte projekter, som er stærkt lokalt forankret, som kan sikre, at visionerne lever videre mange år frem. De har især været imponeret over folkene bag Maltfabrikken i Ebeltoft og ser mange fordele ved netop det projekt.

VIDEO: Den 26. juni i år blev Maltfabrikken indviet i Ebeltoft.

- Der er en social fordel ved det fællesskab, der er i bygningen, som folk har kærlighed til.

- Og så er der en økonomisk fordel i det. Det har en positiv afsmitning på hele byen ved, at der kommer flere gæster og mere omsætning. Og så er der hele bæredygtighedsaspektet. Et helt nyt hus er dyrere at opføre, siger programchef Stine Jacobi.

Den gamle godsbane i Aarhus blev for år tilbage renoveret og lavet til et kultursted med blandt andet spisested, koncertsale og værksteder.
Den gamle godsbane i Aarhus blev for år tilbage renoveret og lavet til et kultursted med blandt andet spisested, koncertsale og værksteder. Foto: VisitAarhus

Vil ikke blæse naboer ud af deres huse

I Ry var det ikke et alternativ at bygge et helt nyt forsamlingshus, og de bruger også genbrugsmaterialer til at renovere bygningen.

På nuværende tidspunkt er de i opstartsfasen, og de arbejder på at lave en testkoncert for at se, om det overhovedet er muligt at lave koncerter i den gamle bygning.

Kommunen, skolen og naboerne er dog indviet i deres ide om at lave et nyt kulturhus i byen. 

Mølleskolen i Ry har sagt ja til, at de gerne må bruge deres parkeringspladser i forbindelse med arrangementer i det gamle varmeværk.
Mølleskolen i Ry har sagt ja til, at de gerne må bruge deres parkeringspladser i forbindelse med arrangementer i det gamle varmeværk.

- Vi har fået lov at lave en testkoncert, hvor vi kan teste lydforholdene omkring bygningen, så vi ikke blæser nogle ud af deres huse og folk bliver irriteret. Vi vil gerne have, at alle kan blive glade for det, siger formand for Musikværket Ry, Birgitte Højland.

Skærmbillede 2021-04-20 kl. 10.17.31

Her oprettes der sommergågader

Leo Petersen

Godt nyt til Leo og andre modstandere af bookingkrav: Minister åben for dialog

20200509-164124-L-1920x1263we

Nyd foråret i dag - sidste varme dag i lang tid

20200129-121014-L-1920x1279we

Loppefrøskaller fra Indien var skyld i stort salmonellaudbrud

60_percent

play Psykolog har skrevet med 34 seriemordere

image00007

play Tvillinger er i talent-finale med hver sit projekt

Dagens mest læste