Forslag fra DF: Ikke alle skal testes for corona

Der er op til fem dages ventetid på at blive testet for corona i Østjylland. Dansk Folkeparti foreslår, at nogle slet ikke skal testes for COVID-19-virus.

Der skal gøres noget ved de efterhånden lange ventetider på at få en coronatest. Sådan lyder det nu fra flere sider - heriblandt Dansk Folkeparti, som mener, at langt færre skal testes.

- Man kunne sagtens begrænse det, så det ikke var alle og enhver, der havde mulighed for at tage en coronatest, og i stedet for lod flere tage en test for antistoffer, så de ikke kommer over og tager coronatests, lyder det fra Mette Hjermind Dencker, der er medlem af Sundheds- og Ældreudvalget i Folketinget for Dansk Folkeparti.

FAKTA: Test for antistoffer

Fem dages ventetid

I Østjylland må personer uden symptomer lige nu vente op mod fem dage på at få en test for COVID-19 virus. Baggrunden er, at Statens Serum Institut kun kan analysere et begrænset antal tests, og Region Midtjylland derfor har begrænsning på, hvor mange de må teste.

Fra omkring uge 42 kommer Statens Serum Institut dog til at kunne analysere 50.000 tests om dagen, og det er 20.000 flere end i dag. Og det kan hjælpe på de lange ventetider - med mindre efterspørgslen på test også stiger, lyder det fra formanden for regionsrådet i Region Midtjylland.

- Det er det, vi alle sammen går og venter på. Det vil hjælpe på hvor mange test, der kan gennemføres, men det afhænger også af efterspørgslen, og hvis vi ser, at efterspørgslen fortsætter med at stige, er det ikke sikkert, det vil være nok, siger Anders Kühnau (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

Han mener, at folk skal tænke sig om en ekstra gang, inden de bestiller en test.

- Jeg vil ikke afholde nogen fra at lade sig teste, men de, der gør det en gang om ugen eller hver anden uge for en sikkerheds skyld, bør overveje, om er nødvendigt, siger Anders Kühnau (S) og uddyber:

- Fordi ellers er det ikke sikkert, at vi kan teste dem, der har behov det.

Ifølge regionsrådsformanden er der ikke ventetider for dem, der har symptomer på COVID-19 eller har været i tæt kontakt med en smittet.

FAKTA: Hvem er nær kontakt?

Det mener de øvrige politikere

TV2 ØSTJYLLAND har også spurgt andre medlemmer af Sundheds- og Ældreudvalget i Folketinget, om de mener, at der skal gøres noget for at nedbringe ventetiderne på coronatests.

Kirsten Normann fra SF skriver:

- På en korte bane skal vi undersøge, om vi kan få hjælp andre steder fra. Det kunne eksempelvis være fra universiteter eller private virksomheder.

Camilla Fabricius fra Socialdemokratiet skriver blandt andet:

- Det tager vi selvfølgelig meget alvorligt. Lige i øjeblikket arbejdet man meget hårdt både i regionerne og i TestCenter Danmark for at øge kapaciteten.

De øvrige partier har vi ikke fået svar fra.

Nyt testcenter på vej

Staten Serum Institut er desuden i gang med at etablere et nyt testcenter i Aarhus, som skal være færdig i slutningen af 2020.

Planen er, at det færdige TestCenter Danmark Vest starter ud med en analysekapacitet på 30.000 jyske prøver - det vil sige næsten samme niveau, som det eksisterende TestCenter Danmark Øst i København lige nu analyserer dagligt (33.000).

Ideen med TestCenter Danmark Vest er, at man her kan køre alle prøver fra Vestdanmark. Det vil gøre, at prøverne ikke skal transporteres lige så langt som nu, før de bliver analyseret. Og det er klart forventningen hos TestCenter Danmark, at det vil bringe de samlede svartider for hele landet ned.