Flere smittede end nogensinde: Unge tør ikke gå til familielægen

Sundhedsstyrelsen vurderer, at 50.000 danskere årligt smittes med klamydia, og i Østjylland topper Randers. Alligevel skal to af landets fem klamydia-klinikker lukke.

Værst står det til i Aarhus, Randers og Syddjurs kommuner. 

Her er der ifølge Sex & Samfund 33 klamydiatilfælde per 1000 unge mellem 15 og 29 år. På landsplan vurderer Sundhedsstyrelsen, at der årligt er 50.000 klamydiatilfælde.

Men selvom klamydia er den mest udbredte kønssygdom i Danmark, har den tidligere regering ikke afsat midler til Aids Fondets klinikker i finansloven.

- Vi er rigtig, rigtig ærgerlige over det her, siger Thomas Hübertz, forebyggelseschef ved Aids Fondet.

quote Der er et stort behov for vores klinikker.

Thomas Hübertz, forebyggelseschef ved Aids Fondet

Aids Fondets tilbud i Aarhus åbnede i 2010. Her kan LGBT+-personer og unge mellem 15 og 29 år få rådgivning om sexsygdomme og blive testet for blandt andet klamydia ved deres Checkpoint-klinik, der ligger i Østergade.

Forebyggelseschef ved Aids Fondet, Thomas Hübertz, er ærgerlig over den tidligere regerings beslutning om ikke at prioritere finansiering til Aids Fondets klinikker.
Forebyggelseschef ved Aids Fondet, Thomas Hübertz, er ærgerlig over den tidligere regerings beslutning om ikke at prioritere finansiering til Aids Fondets klinikker. Foto: Aids Fondet

- Der er et stort behov for vores klinikker, så det er en stor udfordring, vi står i, siger Thomas Hübertz til TV2 ØSTJYLLAND.

- Det er ikke en lille sundhedsopgave, vi udfører. Alene i år har vi i Aarhus testet 1742 personer, og på landsplan ligger tallet lige nu på 10.000.

Sammenligner man tallet i år med samme tidspunkt sidste år, er der en stigning på 90 procent i antallet af brugere på klinikken i Aarhus.

quote Vi løfter en opgave, der ikke bliver løftet i det etablerede sundhedsvæsen

Thomas Hübertz, forebyggelseschef ved Aids Fondet

En udbredt sygdom

Og der er mange smittetilfælde. I 2021 lå tallet per 1000 unge mellem 15 og 29 år i Randers på 33,8, i Aarhus på 33,3 og i Syddjurs Kommune på 33,3. Det svarer til, at omkring tre procent af de unge bliver smittet med klamydia.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er der dog et stort mørketal forbundet med statistikkerne, da langt fra alle bliver tjekket for klamydia. Det reelle tal er derfor formentligt højere. 

Kortet illustrerer antallet af klamydiatilfælde fordelt på kommune. I Østjylland ligger smitten højt, og især Randers, Aarhus og Syddjurs Kommune boner ud.

Kilde: Sex & Samfund
Kortet illustrerer antallet af klamydiatilfælde fordelt på kommune. I Østjylland ligger smitten højt, og især Randers, Aarhus og Syddjurs Kommune boner ud. Kilde: Sex & Samfund

quote Helt konkret vil det i Aarhus betyde, at vi er nødt til at halvere åbningstiden

Thomas Hübertz, forebyggelseschef ved Aids Fondet

Ifølge Thomas Hübertz er der særligt én tungtvejende grund til, at der er behov for Checkpoint-klinikkerne. 

- Vi løfter en opgave, der ikke bliver løftet i det etablerede sundhedsvæsen. Vores målgruppe er mennesker, der ikke tager til egen læge - enten fordi de føler sig stigmatiseret og ikke hørt, eller fordi lægen typisk er en familielæge, som de unge ikke føler, de kan snakke med om seksuel sundhed, sige Thomas Hübertz.

Hvad er klamydia?

Klamydia er den hyppigste seksuelt overførte infektion i Danmark

De fleste oplever ingen symptomer, kun 50 procent af de mænd, der er smittede med klamydia, og kun cirka 25 procent af kvinder, har symptomer

Symptomer er oftest udflåd og svie, når man tisser

Infektionen kan udvikle sig til underlivsbetændelse eller bitestikelbetændelse, og kan medføre kroniske underlivssmerter og kvindelig sterilitet

Behandles med antibiotika

Kondom beskytter mod klamydia

Kilde: Sundhed.dk

Hvis ikke der bliver prioriteret penge til klinikkerne, kommer det til at have konsekvenser for klinikken i Aarhus - og på de resterende fire Checkpoints-klinikker i resten af landet. 

- Helt konkret vil det i Aarhus betyde, at vi er nødt til at halvere åbningstiden, så vi kun har åbent en dag i ugen og bliver langt mindre fleksible, siger Thomas Hübertz.

I Aarhus har Thomas Hübertz allerede været nødsaget til at fyre seks medarbejdere, og i Odense og Aalborg står klinikkerne i øjeblikket til at lukke.

Optimistisk for fremtiden

Thomas Hübertz har i dag, onsdag, haft møde med to politikere fra Christiansborg. De har fået en rundvisning på klinikken og set, hvordan Aids Fondet arbejder på klinikkerne.

- Når de ser vores tilbud og ser, hvordan vi møder de her mennesker, kan de godt se, at der er behov for et alternativ, siger Thomas Hübertz.

- Derfor synes jeg også, at jeg er gået fortrøstningsfuld fra mødet, for jeg kan ikke forestille mig, at man vil lukke et tilbud som Checkpoint - og som politikeren selv har været med til at bygge op.