Falsk "Tina" på spil: Udgiver sig for at være fra politiet

Østjyllands Politi advarer imod en svindler, som kalder sig Tina og udgiver sig for at være fra Østjyllands Politi. 

Offentlige myndigheder vil aldrig bede folk om deres NemID over telefonen, fortæller Østjyllands Politi. Genrefoto. Foto: Michaela Rehle / Scanpix

Flere forskellige personer blev søndag aften ringet op af en svindler, som sagde, hun hed Tina og kom fra Østjyllands Politi.

Hun var blevet kontaktet af en bank, som berettede om et mistænkeligt lån optaget i borgerens navn, og derfor skulle hun bruge personernes NemID og andre følsomme oplysninger.

- Vi har mange hjælpsomme medarbejdere, og et par Tina’er har vi også ansat - men uanset hvad vi hedder, så er der ingen af os, der kunne finde på at bede om dit NemID. Det vil andre offentlige myndigheder heller ikke gøre, skriver Østjyllands Politi på Facebook.

Vi har mange hjælpsomme medarbejdere, og et par Tina’er har vi også ansat - men uanset hvad vi hedder, så er der ingen af os, der kunne finde på at bede om dit NemID.

Østjyllands Politi

I et af tilfældene lykkedes det den falske betjent at franarre en kvinde hendes NemID. Her stillede den falske "Tina fra Østjyllands Politi" om til en mand, som præsenterede sig som medarbejder i Datatilsynet. 

Læs også Politi advarer om tricktyv - kan have snydt op mod 10 personer

Hold ALTID dine personfølsomme oplysninger for dig selv

Rådet fra Østjyllands Politi er, at man altid skal holde sine personfølsomme oplysninger for sig selv.

Ligegyldig hvem der ringer, og beder om personfølsomme oplysninger, så skal man altid som udgangspunkt være mistænksom.

Peter Hunniche, vagtchef hos Østjyllands Politi.

- Ligegyldig hvem der ringer, og beder om personfølsomme oplysninger, så skal man altid som udgangspunkt være mistænksom. Det er ikke normalt, at hverken banker, NETS eller andre gør det telefonisk, siger vagchef hos Østjyllands Politi Peter Hunniche til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Præst til drive-in gudstjeneste: - Det var fuldstændig crazy

Man skal afvise opkaldet eller lægge på, lyder rådet fra Østjyllands Politi.

- Oplys det aldrig på mail eller telefonisk til folk, som beder om det. Hvis man er i tvivl omkring sit NemID, så er vores anbefaling, at det giver man aldrig, og så kontakter man sin bank og spørger, hvis man er tvivl, siger Peter Hunniche. 

Er man i tvivl, om det virkelig er politiet, som ringer, så skal man bede om navn og afdeling, og derefter selv ringe op til politiet på 1-1-4 for at tjekke oplysningerne.