Få passagerer tvinger busser og tog til at køre færre afgange

Midttrafik varsler færre busafgange fra på mandag som følge af få passagerer. Hos DSB kører man allerede med færre togafgange.

Vi skal holde afstand, og vi skal blive derhjemme. Meldingen fra statsministeren er klar, og det virker til, at mange overholder det.

Det mærker de i hvert fald tydeligt i den offentlige transport. Et faldende passagertal får nu Midttrafik til at varsle færre busafgange fra mandag i hele Østjylland.

Helt konkret oplever Midttrafik en nedgang i passagerantallet på op til 80 procent, og flere busser kører helt uden passagerer. Desuden har de også oplevet problemer med sygemeldinger fra chauffører. Derfor skærer de ned nu på kørslen.

- Vi har oplevet en del udgåede ture på grund af chaufførmangel. Så fra på mandag reducerer vi kørslen for at sikre en stabil drift, så den nogle steder svarer til sommerferiekørsel, siger Michael Steinberg, der er projektleder i Midttrafiks trafikservice og pressetalsmand, til TV2 ØSTJYLLAND.

Ændrede ruter

Det betyder, at alle bybusserne i Randers, Horsens, Silkeborg og Aarhus fra mandag kommer til at køre efter feriekøreplanen. Derudover følger de regionale ruter nu kørsel på ikke-skoledage. De større lokale ruter kommer til at følge skolefridagskørsel.

Udover det faldende passagertal er også mandskabstab blandt Midttrafiks chauffører årsag til, de nu sætter ind.

- Busselskaberne kan få problemer med at opretholde stabil fuld drift på grund af sygemeldinger fra chaufførerne. Når vi reducerer kørslen, giver det os bedre muligheder for at opretholde stabil drift frem for en række uplanlagte aflysninger, siger Ole Sørensen, der er planchef ved Midttrafik.

quote Der har i de seneste dage været akutte aflysninger af togafgange på baggrund af sygemeldinger.

DSB

Dermed er der altså flere afgange, som helt udgår af køreplanen. Men det skal stadig være muligt for folk at komme på arbejde, på indkøb eller til læge. 

- Det er primært antallet af afgange, der er reducerede, men opstarten om morgenen vil være det samme, og hele dagen vil være dækket, siger Michael Steinberg.

Allerede færre togafgange

Også hos DSB mærker man et faldende antal passagerer i togene. Antallet af passagerer i DSB's tog er 15 procent under det normale, og eftersom der ikke er udsigt til, at situationen ændrer sig, sætter de ind.

- Det skyldes dels, at antallet af passagerer i togene er faldet til langt under det normale, dels at vi må tilpasse køreplanerne, så de er mere robuste overfor sygemeldinger blandt vores personale, oplyser DSB på sin hjemmeside.

Flere sygemeldinger blandt personalet har ført til, at passagerer har ventet forgæves, og det forsøger DSB nu at undgå ved at neddrosle antallet af afgange.

- Der har i de seneste dage været akutte aflysninger af togafgange på baggrund af sygemeldinger. Det skal den ændrede køreplan medvirke til at undgå, så passagerer trygt kan planlægge deres rejse, lyder det fra DSB.

VIDEO: Buschauffører frygter at blive smittet med Covid19 gennem kontant betaling og krævede det afskaffet. Indslaget er fra 18. marts 2020.

Efter statsminister Mette Frederiksen i onsdags frarådede danskerne at rejse rundt mellem landsdelene i påskedagene, har DSB desuden besluttet at sætte salget af deres billige Orange-billetter på pause fra den 4. til 19. april.

- Har du allerede en DSB Orange- eller Orange Fribillet til afrejse i denne periode, kan du fortsat benytte din billet, skriver DSB.

Det gælder for både bus- og togafgange, at man kan holde sig opdateret i Rejseplanen.