Få det fulde overblik: Status på værnemidler i region og kommuner

Sundhedspersonale landet over er nervøse over den nuværende beholdning af værnemidler. Vi giver et overblik over, hvordan situationen ser ud i Østjylland.

Verdensmarkedet for værnemidler er ekstremt presset, og det kan derfor være svært at holde beholdningen oppe. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Personale i sundhedssektoren er nervøse over mangel på værnemidler i deres daglige arbejde, hvor de både risikerer selv at blive smittet, men også at påføre patienter og andre medarbejdere smitte.

Det er den overordnede melding på et pressemøde fredag med Sundhedsstyrelsen, Lægeforeningen, Dansk Sygeplejeråd, FOA, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner på deltagerlisten.

Læs også De er hospitalets hemmelige helte - og de kan ikke undværes

Konsekvensen ved en udbredt smittespredning blandt sundhedspersonalet ville være uoverskuelige, fordi store dele af den nødindsats, der lige nu påvirker os alle, handler om at mindske presset på sundhedssektoren som følge virusudbruddet.

Derfor er det vigtigt, at der er rigeligt med værnemidler.

Det kan dog være svært at danne sig et overblik over dette. Derfor har TV2 ØSTJYLLAND undersøgt, hvad status er på værnemiddelsfronten for sundhedsvæsnet i Region Midtjylland samt for ældreplejen i de østjyske kommuner. 

OVERBLIK: Status i Region Midtjylland og de enkelte østjyske kommuner

Region Midtjylland

Aktuelt har man de nødvendige værnemidler, men situationen ændrer sig fra dag til dag, og man kan ikke vurdere beholdningen mere end et par dage frem i tiden.
Kilde: Koncerndirektør Anders Kjæulff

 

Aarhus Kommune
Lige nu er der værnemidler nok, og det skulle gerne række til den anden side af påske, hvor man har aftale om nye leverancer.
Kilde: Pressechef Thomas Chemnitz

 

Randers Kommune
Er dækket ind lige nu, men situationen kan ændre sig afhængig af smittespredningen.
Kilde: Kommunens presseafdeling

 

Silkeborg Kommune
Har i øjeblikket værnemidler nok, og har også haft et overskud, der gjorde, at man kunne hjælpe til i andre kommuner. Det er dog svært at spå mere end en uge frem.
Kilde: Kommunikationschef Hans Mogensen

 

Horsens Kommune
Beholdningen er ikke uendelig, men lige nu oplever man ingen mangel.
Kilde: Kommunikationschef Lars Bjørn

 

Favrskov Kommune
Hvis udviklingen fortsætter som hidtil, så føler man sig nogenlunde sikre på, at man har nok henover påsken.
Kilde: Direktør for Social og Sundhed Ulrik Johansen

 

Norddjurs Kommune
Der er lige nu ikke akut mangel, men de kan ikke sige, hvor længe beholdningen varer, da det kan ændre sig på kort varsel. Fokus er på løbende at sikre et fornuftigt niveau.
Kilde: Sundheds- og omsorgschef Søs Fuglsang

 

Odder Kommune
Man er lige nu ikke bekymret, da man har et acceptabelt lager, og så sent som i går bestilte flere mundbind og visirer. Det er dog vigtigt, at der fortsat bestilles flere leverancer.
Kilde: Katrine Aaen, sundhedsfaglig konsulent

 

Samsø Kommune
De har alt, hvad de skal bruge lige nu, og løber ikke tør lige foreløbigt, men holder selvfølgelig øje med beholdningen dag for dag.
Kilde: Formand for Social- og Kulturudvalget Ulla Holm (SF)